Μετάβαση στο περιεχόμενο

Autocad ή Archicad


Recommended Posts

ηθελα να ρωτησω κάποιον που ξέρει τελικά ποιο από τα δύο έχει μεγαλύτερη "ζήτηση" στην εργασία.

αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ το autocad και το architecture (πρωην architectural desktop) και κάποια στιγμή υποχρεώθηκα να μάθω και το 3d studio max.

 

το θέμα είναι πως το πάλεψα και το archicad αλλά έχει τόσο διαφορετικό περιβάλλον που με δυσκολευει πολύ. από την άλλη βλέπω πως είναι όλο και περισσότερα τα γραφεία/εταιρείες που ζητάνε archicad.

 

αν χρειαστεί να μάθω κι άλλο software θα δηλωνω κομποιουτεράς!

κανεισ καμια ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς δεν ειναι απαγορευτική η συνύπαρξη και των δύο προγραμμάτων κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη. Με άλλα λόγια τα προγράμματα που συγκρίνεις δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικά, μια και κάποια πράγματα που κάνει το ένα πρόγραμμα, δεν τα προσφέρει το άλλο και αντίστροφα.

 

Για να δουλεύεις το Architecture, υποθέτω ότι είσαι αρχιτέκτων, ή κάνεις αρχιτεκτονικές μελέτες κυρίως.

 

Από αυτήν την άποψη το ArchiCAD είναι πολύ προτιμότερο.

Θα βρεις πολλές ευκολίες που θα σου λύσουν τα χέρια, είτε στη φάση σχεδίασης, είτε στη δημιουργία απόψεων και τεκμηρίωσης, αλλα πολύ περισσότερο στη δημιουργία τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών. Και όλα αυτά στο ίδιο χρόνο που θα σου έπαιρνε να κάνεις μια κάτοψη στο AutoCAD.

 

Όπως λες και εσύ η αγορά ζητάει ArchiCAD (κάπως έτσι το έμαθα κι εγώ).

Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και να μην τρομάζουμε να μάθουμε κάτι καινούριο, ειδικά όταν είναι απλούστερο και φιλικότερο από κάτι που ήδη γνωρίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Jonathan απ οτι βλεπω φανατικος οπαδος του archicad..!

 

Nα σε ρωτησω μιας και ειμαι στη φαση εκμαθησης του προγραμματος μπορεις να αναφερεις τα 3 φροντιστηρια που ειχες πει σε αλλο θεμα οτι κανουν σεμιναρια archicad στην Αθηνα εκτος απ αυτα που διοργανωνει η topsw.?

 

Υ.Γ: Στειλε πμ καλυτερα, μη θεωρηθει οτι κανουμε κ διαφημιση κιολας..:wink:

 

Σε ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Γεια σε όλους.

Είμαι φοιτητής στο εξωτερικό, σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός στο 3ο έτος σπουδών.

 

Πρόσφατα αρχίσαμε μαθήματα AutoCAD III.

 

επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι γενικά με το σχεδιασμό 3d και βρίσκοντας τα κλασσικά 2d ιδιαίτερα βαρετα.. σκέφτηκα να ασχοληθώ με το ArchiCAD το οποίο βρήκα άκρως πιο ενδιαφέρων από το autocad. φυσικά πιο ευκολό και ιδιαίτερα στα 3d όπου με το autocad ούτε καν μπηκα στη διαδικασια βρισκοντας το μη πρακτικό.

 

Με το που μπήκε το 09 και κάνοντας τυχαία μια βόλτα απο την βιβλιοθήκη Pc του πανεπιστημίου είδα ότι είχανε ήδη εγκαταστήσει σουίτες 2009 που βρήκα άκρως ενδιαφέρουσες.

 

Το καλό είναι ότι σαν φοιτητής μπορώ να πάρω οποιοδήποτε από τα προγράμματα αυτά με educational cd-key, Δωρεάν από το πανεπιστήμιο.

 

Ξέρω ότι θα πείτε ότι είναι πιο πολύ για αρχιτεκτονική χρήση αλλά είναι κάτι που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.Μια ωραία 3d παρουσίαση δεν έβλαψε ποτε κανέναν.

 

Λοιπόν θέλω να μου πείτε ποιο απο τα προγραμματα να επιλεξω με γνώμονα φυσικά την ευκολία χρήση, 3d libraries και φυσικά δυνατότητες.

το archicad δεν μου φανηκε να μου ταιριαζει σε οτι με ενδιαφερει για 2d αλλά βεβαια θα μπορούσα να χρησιμοποιω το απλο AutoCAD και αργότερα να εισάγω το dwg σε μια αλλη εφαρμογη αξιοποιώντας τις πολύ καλές 3d λειτουργείες.

 

Μπορώ να εγκαταστήσω σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή AutoDesk.

Πολλές αποκλειστικά 3d εφαρμογές.

Graphisoft ArchiCAD 12

 

Βασικά το ArchiCAD το έχω ήδη.

 

Εκεί που εστιάζω είναι σε ένα πακέτο AutoDesk στο ftp του πανεπιστημίου το οποίο περιλαμβάνει βασικά το autocad architecture 2009 32 και 64bit αλλά και AutoCAD for Revit Architecture (DVD2) και τέλος το DVD1 είναι το Revit Architecture.

 

Δηλαδή ποια διαφορά έχει το απλο architecture με το autocad για revit κλπ.

 

σας ευχαριστω προκαταβολικα

Link to comment
Share on other sites

@vaioslar

Η προσωπική μου γνώμη για τα σχέδια είναι η εξής:

Η 2D σχεδίαση σου φαίνεται βαρετή. Είναι όμως αναγκαία σε κάθε περίπτωση. Η 3D σχεδίαση οπωσδήποτε προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα της κατασκευής και ιδιαίτερα στον αυριανό σου πελάτη.

Συμπέρασμα: πρέπει να επιλλέξεις πρόγραμμα που να καλύπτει και τις δύο απαιτήσεις δλδ και 2D και 3D. Σαν τέτοιο νομίζω είναι πιο κατάλληλο του ArchiCad, το οποίο μολονότι δεν δίνει απόλυτα ικανοποιητικά δισδιάστατα σχέδια (όπως άλλωστε και το AutoCad), είναι πιο εύχρηστο από πολλά άλλα παρόμοια και η v.12 ήδη καλύπτει πολλές από τις αδυναμίες του παρελθόντος. Το Autocad είναι ένα καλό πρόγραμμα αλλά για τη δουλειά του μηχανικού θεωρώ ότι δεν είναι το καταλληλότερο και το επαγγελματικότερο. Υπάρχουν άλλα πολύ καλύτερα που είναι περισσότερο επαγγελματικά με ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα συα σχέδια ενός μηχανικού. Αν το Autocad διδάσκεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ίσως οφείλεται σε άλλους λόγους.

Επίσης, αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή τον Macintosh της Apple τότε είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσεις πολλές απόψεις που είναι αγκυλωμένες στα PC σχετικά με τη σχεδίαση και τον υπολογισμό τεχνικών έργων. Ένα καλό Γραφείο Μελετών άλλωστε, θεωρώ ότι πρέπει να έχει πια και τα δύο λειτουργικά συστήματα και να χρησιμοποιεί το καθένα ανάλογα με την εκτελούμενη εργασία. Το λέω αυτό γιατί είσαι νέος και μπορείς να προσαρμοστείς και να εξοικειωθείς και με τα δύο συστήματα κάτι που είναι δύσκολο για τους «ωριμότερους» μηχανικούς που ξεκίνησαν με το ένα ή το άλλο σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Eνα καλό Γραφείο Μελετών άλλωστε, θεωρώ ότι πρέπει να έχει πια και τα δύο λειτουργικά συστήματα και να χρησιμοποιεί το καθένα ανάλογα με την εκτελούμενη εργασία.

 

Είναι λίγο απόλυτο αυτό δεν νομίζεις? Αν το αντικείμενο του Γραφείου είναι μόνο αρχιτεκτονικές μελέτες μπορεί να είναι έτσι μιας και το ArchiCAD είναι σχεδιασμένο για Μac, αλλά για ένα γραφείο μηχανολογικών ή στατικών μελετών που σε πάρα πολλές περιπτώσεις το σχέδιο χρειάζετα μη αυτοπματοποιημένη επέμβαση το AutoCAD δύσκολα βρίσκει αντίπαλο. Από την άλλη το ArchiCAD σε Mac έχει τρελή διαφορά.

 

Γενικά φίλε vaioslar προσπαθείς να συγκρίνεις διαφορετικά πράγματα, το AutoCAD από μόνο του είναι ένα γενικό σχεδιαστικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε για σύνταξη μηχανολογικού σχεδίου. Είναι και η βασική πλατφόρμα της Autodesk για την ανάπτυξη άλλων προγραμμάτων αφού εμπεριέχει σε μορφή "σχεδιαστικής γλώσσας προγραμματισμού" βασικα 2d-3d σχήματα και λειτουργίες μορφοποίησης, επεξεργασίας και δημοσίευσής του. Από την άλλη προγράμματα τύπου ArchiCAD,Revit,ArchlineXP είναι κατηγορίας BIM(Building information Modelling), δηλαδή χειρίζεσαι τον σχεδιασμό του κτηρίου με αντικείμενα (τοίχος,υποστυλώμα, άνοιγμα,σκαλα κλπ) τα οποία μετά σου παράγουν αυτοματοποιημένα τα απαραίτητα σχέδια. Το ΑUtocad Architecture είναι κάτι ενδιάμεσο, εμπεριέχει όλες τις βασικές εντολές του AutoCAD αλλά επιπλέον αντικείμενα για τον σχεδιασμό κτηρίων τα οποία όμως μπορούν να επεξεργαστούν από τις βασικές εντολές του ΑutoCAD και είναι πλήρως παραμετροποιημένα.

 

Γενικά τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί πάρα πολύ στο forum, και έχουν καταγραφεί πάρα πολλές αποψεις από τα μέλη του. Σου παραθέτω κάποια από τα πιο δημοφιλή thread. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση για να βρείς και άλλα.

 

Δοκιμαστικές εκδόσεις λογισμικού Η/Υ

Ποιο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα BIM?

Aρχιτεκτονικά σχέδια - Φωτορεαλισμός

Archline,Τεκτων,Revit

AutoCad Architecture ή Revit

ΑutoCAD - CadWare

Link to comment
Share on other sites

@ iovo

Αντίθετα, προσπάθησα να πω την άποψή μου με πολύ προσεκτικό και ήπιο τρόπο και όχι απόλυτο. Όμως, πράγματι πιστεύω ότι τα δύο συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ο κάθε μηχανικός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα θετικά του κάθε συστήματος για την καθημερινή του δραστηριότητα. Αν αυτό είναι δύσκολο είναι άλλη υπόθεση, όμως είναι το σωστότερο. Χωρίς να επιμείνω περισσότερο ξαναλέω ότι υπάρχουν προγράμματα με τα οποία ο μηχανικός κάνει την καθημερινή σχεδιαστική δουλειά του σε έργα κάθε ειδικότητας (όχι μόνο του αρχιτέκτονα) πολύ καλύτερα από το AutoCad. Αυτό δε σημαίνει ότι το AutoCad δεν είναι (όπως ήδη ανέφερα και νωρίτερα) ένα πολύ καλό πρόγραμμα που όπως πολύ σωστά είπες αναπτύχθηκε αρχικά για μηχανολογικές εφαρμογές και στη συνέχεια επεκτάθηκε (ίσως επειδή δεν υπήρχε ακόμη το ArchiCad για PC και πατούσαν οι PCδες dir, mir κ.λπ.-- το ξέχασες?)

Link to comment
Share on other sites

Tι μου θύμησες τώρα Camelot , προσπάθειες (ακόμα λύκειο ήμουν) για σχεδιασμο με πληκτρολόγιο στο ΑutoCad R9 σε υπολογιστή 286 στα 20Μhz με turbo!!!

 

Γενικά πάντως δεν υπάρχουν απόλυτες επιλογές η γκάμα των σχεδιαστικών εργαλείων είναι άπειρη. Το καλύτερο είναι να δουλεύεις ενα ή δύο προγράμματα και να τα ξέρεις καλά. Κάποιος που ξέρει το ArchiCAD δύσκολα αλλάζει Αutocad και τούμπαλιν.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά.

Όλοι περάσαμε από αυτά και πολλοί από μας σε πιο "ώριμη" ηλικία!

Ο καθένας ας επιλλέξει σύμφωνα με το ταπεραμέντο του.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε τι γινεται.

Προσφατα μιλησα με τον καθηγητή μου ο οποιος δεν συμφωνεί με τις δικές μου ιδέες. Απο πέρυσι είχα το AutoCAD Architecture στο οποιο δούλευα τις εργασίες μου για τη σχολή. Μου είπε ότι δεν πρέπει να ξεφεύγω από ότι διδάσκομαι δηλαδή το απλό AutoCAD (όχι το LT)

 

Βέβαια επειδή μου αρέσει όπως είπα να ασχολούμαι πολύ με το εξωτερικό αλλά και εσωτερικό δεν τα παράτησα. Βρήκα το Archicad άκρως ενδιαφέρον αλλά με δυσκόλεψε στο να κάνω 2d σχέδια όπως στο AutoCAD.

Από γνώσεις φυσικά δεν θεωρούμαι ο ειδικός σε κανένα σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Απο γνώσεις περί υπολογιστών μπορώ να πω οτι γνωρίζω πολλά πράγματα τα οποία άλλος ξέρει τελειώνοντας μια αντιστοιχη σχολή. Είναι αυτό που αγαπω πολύ. Μέσα σε αυτό βρίσκονται και τα λογισμικά σχεδιασμού,οπότε αυτος ειναι ο κύριος λόγος που το ψάχνω.

 

Έχω ήδη εγκαταστήσει και το Revit, χωρίς να ξέρω βέβαια τι μου γίνεται....

 

όπως το βλέπω να σας πω την αλήθεια, με βλέπω να κάνω εργασίες στο autocad architecture και στον ελεύθερο μου χρόνο να παίζω με το ArchiCad, εκτός φυσικά αν καταφέρω κάτι με το Revit που θα με κάνει να το προτιμήσω από το archicad φυσικά σε ότι αφορά 3d σχεδιασμό.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.