Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα νομιμότητας ΓΟΚ 73


chrysa_ar

Recommended Posts

Καλημερα σε ολους και συγχαρητηρια για την φοβερη δουλεια που γινεται εδω η οποια ειδικα για τους νεους μηχανικους - αγωνιστες ειναι ανεκτιμητο εργαλειο βοηθειας.

Ειμαι νεα αρχιτεκτονας και θα ηθελα τα φωτα σας πανω σε ενα λιγο περιεργο θεμα. Προσπαθω να βγαλω μια βεβαιωση κυριας χρησης (με σκοπο την μετεπειτα αδειοδοτηση) σε ενα ισογειο καταστημα σε πολυκατοικια στην Αθηνα του 1964. Το προβλημα ειναι οτι τα σχεδια της πολεοδομιας (σε μικροφιλμ) δειχνουν το ισογειο καταστημα με παταρι στο 50% της επιφανειας του και υψος 6μ. Στην συσταση οριζ. ιδιοκτησιας του 1965 ομως και σε ολα τα μετεπειτα συμβολαια το καταστημα αναφερεται ως 25τμ επιφανεια και 79κ.μ ογκο , κοινως..χωρις παταρι. Το παταρι εχει γινει διαμερισμα και στα σχεδια που συνοδευουν την συσταση ως δια μαγειας εμφανιζεται ενας μεσοροφος. Εμαθα λοιπον οτι υυπαρχει καποιο "παραθυρακι" (καθως αυτο φημολογειται οτι ακολουθησε το διπλανο καταστημα που ειχε το ιδιο προβλημα) οπου ο μηχανικος εκανε αποτυπωση, ζητησε αυτοψια , και το καταστημα "ξεφορτωθηκε" το παταρι. Κοινως εγινε νομιμο το καταστημα και μετεθεσε το προβλημα σε αυτον που εχει το διαμερισμα στον μεσοροφο. Ισχυει ? και αν ναι τι ακριβως θα πρεπει να επικαλεστουμε στην πολεοδομια. Ελπιζω να μην σας κουρασα και ευχαριστω οποιον εχει την διαθεση να διαβασει το κατεβατο και να απαντησει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να δοθεί τελική βοήθεια χωρίς να έχω μπροστά μου το διάγραμμα κάλυψης και τομές.

Γενικές αρχές όμως.

Η χρήση και η πολεοδομική νομιμότητα ενός ακινήτου προσδιορίζεται όπως το δείχνουν τα πολεοδομικά σχέδια και όχι όπως το δείχνουν τα σχέδια τίτλων. Τα σχέδια τίτλων προσδιορίζουν τα όρια της ιδιοκτησίας και όχι την νομιμότητα της. Άρα το συμβόλαιο που αναφέρεις σαν χρήσεις δεν σε βοηθά στην πολεοδομία. Επίσης δεν αναφέρεις αν τα μέτρα που «αναφέρει» το συμβόλαιο είναι κείμενο ή συνημμένο σχέδιο.

Δεύτερο πρόβλημα με αλλαγές χρήσης στην πολεοδομία που ανακατεύεις και άλλες συνιδιοκτησίες και μάλιστα όπως λες μεταφέρει το πρόβλημα νομιμότητας σε άλλη ιδιοκτησία. Θα ζητήσουν συνυπογραφή και από τους άλλους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αν υπάρχουν και αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον πελάτη σου.

Πέρα του ότι θα ήταν και ανήθικο να βοηθήσεις να «κλαπούν» τετραγωνικά μέτρα δόμησης από έναν ιδιοκτήτη σε άλλον χωρίς την συναίνεση και του άλλου ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο πελάτης σου.

 

 

Μια πρώτη λύση που μου έρχεται στο μυαλό με κάθε επιφύλαξη όμως αν δεν υπάρχει και καλύτερη

Το πατάρι μπορεί να ενταχθεί τώρα στην τακτοποίηση του νόμου Μπιρμπίλι. Δηλώνει την χρήση που θέλει ή έχει και βρίσκεις μια καλή βάση να προχωρήσεις και τα υπόλοιπα σε ότι αφορά την χρήση του Καταστήματος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.