Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο χωρίς άδεια, εντός συντελεστών


gogosxydas

Recommended Posts

Θα ήθελα τη βοήθειά σας ως νέος μηχανικός (καιρό είχα να το πω αυτό) σε θέματα αυθαιρέτων.

Ψάχνοντας το forum βρήκα πολύ ενδιεφέροντα θέματα και ένα μπούσουλα νομοθετημάτων.

Η περίπτωσή μου έχει ως εξής: Σε μονοόροφο κτίριο 80μ2 με άδεια του 1978 έγινε επέκταση το 1999 δεύτερου ορόφου 60μ2 (ελαφριά κατασκευή). Η κατασκευή αυτή έγινε μεν χωρίς άδεια, είναι όμως εντός συντελεστών (δόμηση, κάλυψη, όγκος, ύψος).

 

Καταρχήν πρέπει να θεωρηθεί, αν δεν κάνω λάθος, αυθαίρετο και μάλιστα δομικό-κτιριολογικό αυθαίρετο σύμφωνα με ΥΑ 9732/2004 ΦΕΚ 468/Β/5.3.2004 τμημα της οποίας παραθέτω:

 

<<Άρθρο 1

Κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών

1. Οι αυθαίρετες κατασκευές, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 22 του ΓΟΚ '85, κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

α. Πολεοδομικά αυθαίρετο: είναι το κτίριο ή τμήμα αυτού, και κάθε κατασκευή ή εγκατάσταση, που κατασκευάζεται χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση ή καθ' υπέρβαση άδειας, και ταυτόχρονα παραβιάζει τους γενικούς και ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής.

Για την κατάταξη στην ως άνω κατηγορία αυθαιρέτων, στους όρους δόμησης περιλαμβάνονται οι οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, ο συντελεστής δόμησης, το ποσοστό κάλυψης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

β. Δομικά ή κτιριολογικά αυθαίρετο: είναι τμήμα κτιρίου, κατασκευή ή εγκατάσταση που παραβαίνει τους λοιπούς όρους του Γ.Ο.Κ., πλην των αναφερομένων στην παρ. α, ή τον κτιριοδομικό και τους λοιπούς κανονισμούς.>>

 

 

Θα ήθελα λοιπόν τα φώτα σας όσον αφορά τη νομοθεσία και τη διαδικασία για τη νομιμοποίησή του, καθώς και μία τάξη μεγέθους του προστίμου (εφάπαξ-διατήρηση?). Ας θεωρήσουμε για ευκολία ότι μπορώ να αποδείξω ότι η κατασκευή έγινε πέραν της 10ετίας ώστε να αποφύγουμε παραγεγραμμένα πρόστιμα.

 

Υστεροσχόλιο 1- Το ακίνητο βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή και η κατασκευή του ιδιαίτερα ποιοτική και ακριβή.

Υστεροσχόλιο 2- Η πρώτη επίσκεψη ως συνηθίζεται ήταν "φιλική", αλλά τους ετοιμάζω καλό τεμάχιο, αφού απότι καταλαβαίνω η διαδικασία θα είναι και χρονοβόρα και ψυχοφθόρα και κινδυνοφόρα (δήλωση φέρουσας ικανότητας).

Υστεροσχόλιο 3- Με τι λογική χτίζεις κάτι με κόστος πάνω από 150.000 Ευρώ, αξία μεταπώλησης πάνω από 200.000 χωρίς άδεια, ενώ μπορείς να είσαι νομιμότατος?

Link to comment
Share on other sites

Σαφέστατα φυσικά είναι αυθαίρετο αφού δεν έχει βγει άδεια για την καθ ύψος προσθήκη.

 

Γιατί δεν σκέπτεσαι και τον συνδυασμό αντί των διαδικασιών νομιμοποιήσεων κλπ να εκδώσεις νέα άδεια σαν νέα κατασκευή.

 

Αρκεί να έχεις επάρκεια δόμησης όγκου κλπ

και φυσικά στατική ...

Link to comment
Share on other sites

Φιλε didonis ευχαριστω για την απαντηση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω μαιμουδιά. Η διεκπεραίωση (διότι για αυτό πρόκειται, χωρίς να θέλω να μειώσω την εργασία μας ως μηχανικών) θα γίνει νόμιμα και νομότυπα.

Link to comment
Share on other sites

....

Ας θεωρήσουμε για ευκολία ότι μπορώ να αποδείξω ότι η κατασκευή έγινε πέραν της 10ετίας ώστε να αποφύγουμε παραγεγραμμένα πρόστιμα.

 

....

Υστεροσχόλιο 2- Η πρώτη επίσκεψη ως συνηθίζεται ήταν "φιλική", αλλά τους ετοιμάζω καλό τεμάχιο, αφού απότι καταλαβαίνω η διαδικασία θα είναι και χρονοβόρα και ψυχοφθόρα και κινδυνοφόρα (δήλωση φέρουσας ικανότητας).

....

 

 

Φίλε μου και καλά κάνεις και θες να αποφύγεις τις μαιμουδιές αλλά επειδή οσμίστηκα ολίγον μπανάνα εδώ είπα κι εγώ το δικό μου….

 

Το κακό με όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι πάντα μα πάντα για να αποσοβηθεί μια παρανομία πρέπει να γίνουν πολλές μικρές …

 

Άντε βρες τώρα τι είναι καλύτερο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.