Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φτηνό ρεύμα (εναλλακτικοί πάροχοι)


Recommended Posts

Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι αυτό:

 

Και για όποιον έχει απορία γιατί το εισαγόμενο ρεύμα από Βουλγαρία είναι φτηνό, ιδού η αποστοματική απάντηση: Πυρηνική ενέργεια (Θεός φυλάξοι, μακριά από μας). Η Αλβανία επίσης και η ΠΓΔΜ δίνουν φθηνό εισαγόμενο ρεύμα, και η Ρουμανία (που δίνει ηλεκτρισμό μέσω της Βουλγαρικής διασύνδεσης) είναι αρκετά φτηνή. Αν το σκεφτείτε, μας συμφέρει να εισάγουμε ρεύμα παρά να παράγουμε (ειρωνικό, αντιφατικό)

 

 

Καθόλου δεν μας συμφέρει. Αρχικά αποδυναμονόμαστε σαν χώρα μειώνοντας θέσεις εργασίας, στέλνοντας έσοδα στο εξωτερικό όταν η χώρα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, υποστηρίζουμε την παραγωγή με πυρηνικά εργοστάσια κάτι στο οποίο ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟς ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ.

Και τέλος η μείωση δεν είναι τόσο μικρή, όπως λέει η aegean πουλάει την kwh με 0,081ε όταν η Δεη πουλάει με 0,089 και μάλιστα το νυχτερινό με 0,050 όπου η aegean δεν μας λέει αν χρησιμοποιεί τέτοια ευνοική ρύθμιση και ακόμα το τριφασικό η Δεη το πουλάει με 0,080 δηλαδή χαμηλότερα της Δεη αλλά λέω γενικότερα ότι το θέμα θέλει ψάξιμο και αν οχι για άλλο λόγο για τα αδέρφια μας που δουλευουν στην Δεη δεν αξίζει η αγορά απο άλλο πάροχο προκειμένου να κερδίσουμε 3,5 ε το μήνα.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Παρένθεση πρέπει να χτυπηθεί βέβαια το θέμα των ψηλά και πολύ αμοιβόμενων στελεχών της ΔΕΗ πχ με 4.500ε μηνιαίως όταν πολύ αξιόλογοι συνάδελφοι αλλά και άτομα σκληρά εργαζόμενα με μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις δεν παίρνουν τόσα. Και επείδή καμιά κυβέρνηση ποτέ δεν θα μπορέσει να χτυπήσει αυτά τα κακώς κείμενα καλώς υπάρχουν οι ανταγωνιστικές ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα μέσω του ανταγωνισμού αλλά και να καταργηθεί το μονοπώλειο της Δεη. Προς εμάς στους πολίτες μόνο θετικά θα φέρει η ύπαρξη τέτοιων εταιριών.

Αλλά επαναλαμβάνω την προσωπική μου πεποίηθηση εγώ προς το παρον ακόμα δεν αλλάζω την Δεη για τους λόγους που προανάφερα: http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=289639#post289639

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Highlander, με παρεξήγησες. Δεν είπα "σταματάμε να παράγουμε ρεύμα και εισάγουμε από τους γείτονες". Εννοείται ότι το 90% της κατανάλωσης ενέργειας παρέχεται από τα διάφορα ΑΗΣ της ελληνικής επικράτειας.

Καθαρά οικονομικά να το δεις και μόνο όμως, η εισαγωγή ρεύματος κοστίζει λιγότερο.

Και εννοείται ότι είμαι εναντίον της πυρηνικής ενέργειας (άποψη που έχω πριν ακόμα τα γεγονότα της Ιαπωνία). Απλά είναι γνωστό ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοαστάσια είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με άλλα καύσιμα (είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον λιγνίτη).

Το θέμα είναι ένα: Μέχρι τώρα οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού εμπορεύονται εισαγόμενο ρεύμα. Πολλές από αυτές έχουν ή θα ξεκινήσουν και την δικιά τους παραγωγή ρεύματος (όπως έχει κάνει ήδη ο όμιλος Μυτιληνιός ή η Χαλυβουργική).

Περιμένουμε νεότερα γι αυτό το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από μια εταιρεία (νομίζω την είπαν "Energa"), που ισχυρίζεται ότι με μια απλή αίτηση μπορώ να έχω έκπτωση 20% (!) στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Γνωρίζετε τίποτα σχετικό;

Οι απαντήσεις σας είναι σημαντικές, για να μην την πατήσουμε όπως στην πρώτη γενιά εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ spgirl. Υπάρχουν δύο θέματα που θέλουν διευκρίνηση:

1) Οι εναλλακτικοί πάροχοι, διαθέτουν νυχτερινό ρεύμα;

2) Αν μελλοντικά τοποθετήσω στη στέγη φωτοβολταϊκά, θα αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα ο πάροχος; Αν όχι, θα το αγοράζει η ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι είμαι σε άλλον πάροχο;

Link to comment
Share on other sites

1) Οι εναλλακτικοί πάροχοι, διαθέτουν νυχτερινό ρεύμα;

 

Από όσο γνωρίζω, όχι. Το νυχτερινό ρεύμα είναι πρόγραμμα της ΔΕΗ.

 

2) Αν μελλοντικά τοποθετήσω στη στέγη φωτοβολταϊκά, θα αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα ο πάροχος; Αν όχι, θα το αγοράζει η ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι είμαι σε άλλον πάροχο;

 

α.Όχι. Η σύμβαση για τα ΦΒ στεγών είναι με την ΔΕΗ, οπότε ο πάροχος δεν θα αγοράζει κανένα ρεύμα από σένα.

β.Βεβαίως. Η σύμβαση με τη ΔΕΗ για τα ΦΒ γίνεται είτε έχεις ως πάροχο τη ΔΕΗ είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω, όχι. Το νυχτερινό ρεύμα είναι πρόγραμμα της ΔΕΗ.

 

 

Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν νυχτερινό ρεύμα. Γενικά όμως η γνώμη μου δεν είναι τόσο φθηνοί όσο να σε βάλουν στη διαδικασία να αλλάξεις. Τα υπολογίσαμε μαζί με μια από τις εταιρείες και μου έβγαινε 9Ε το τρίμηνο λιγότερο οπότε ανούσιο. Και κάτι ακόμα. Για να πετύχεις αυτό το 9ευρω λιγότερο πρέπει να κλείσεις πακέτο που προπληρώνεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δε καταναλώσεις πληρώνεις (πχ. κινητό τηλέφωνο) Σε περίοδο διακοπών που ίσως λείπεις και δε καταναλώνεις πληρώνεις κανονικά. Πάει το "κέρδος" δηλαδή.. Αν υπερβείς επίσης το πακέτο σου σε χρεώνουν ακριβά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

kosmas85, δεν το ήξερα για το νυχτερινό ρεύμα, σε ευχαριστώ που το ανέφερες.

 

Επειδή τώρα αναπτύσσεται αυτή η νέα αγορά, προφανώς είναι νωρίς για να δούμε αν συμφέρει ή όχι. Ακόμα η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι στη ΔΕΗ, μιας και υπάρχει (δικαιολογημένη) δυσπιστία στις νέες εταιρείες. Θυμηθείτε πριν 5 χρόνια τι κατάσταση επικρατούσε στις τηλεπικοινωνίες.

 

Για μένα, έτσι όπως το κόβω, θέλουμε ακόμα 3 χρόνια για να στρωθεί το έδαφος, να ψηφιστεί και φέτος το 3 ενεργειακό πακέτο με την θέσπιση του ΙΤΟ, να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ και μετά θα δείξει η αγορά την δυναμική της. Σε 5 χρόνια πάντως, η αγορά θα έχει ανοίξει πλήρως...

 

edit:

Με πήραν και μένα τηλέφωνο η aegean (εναλλακτικός πάροχος, μαζί με την energa οι πρώτοι στην είσοδο στην λιανική αγορά). Αν και η κοπέλα ήταν ευγενέστατη, δε μπορούσε να μου λύσει πολλές απορίες. Όμως μου ξεκαθάρισε:

 

Ισχύει το νυχτερινό ρεύμα και για τους εναλλακτικούς πάροχους.

ΔΕΗ και δημοτικά τέλη πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ, ακόμα και αν αλλάξουμε πάροχο. Η ΔΕΗ θα συνεχίζει να στέλνει λογαριασμό υπερ τρίτων.

Η πληρωμή γίνεται ανά δίμηνο.

Τα πακέτα είναι πράγματι προπληρωμένα για μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας. Μου είπε όμως ότι αν κρίνω εγώ σαν καταναλωτής ότι μπορεί για ένα χρονικό διάστημα ότι θα υπερβώ την προκαθορισμένη ποσότητα, μπορώ να ζητήσω να αλλάζω προπληρωμένο πρόγραμμα.

Πάνω κάτω, η διαφορά είναι κάπου στα 10-20, ανάλογα την ενεργειακή συμπεριφορά του καταναλωτή.

 

Δε πείστηκα εντελώς, θα ψάξω να βρω και περισσότερες πληροφορίες. Παντως μαθαίνουν ότι και άλλες 2 μεγάλες εταιρείες, εκτός των aegean και energa, θα μπουν και αυτές ενεργά στην λιανική αγορά εμπορίας ρεύματος. Δε λέω ακόμα ονόματα, όλα μιλάμε για μεγάλες εταιρείες. Θα δείξει....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Μια νέα «αρχιτεκτονική» για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, νέες αυξημένες αρμοδιότητες για τη ΡΑΕ, αλλά και πλέγμα μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων των ενεργειακών καταναλωτών, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη και το οποίο είναι, εν πολλοίς, μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία των απαιτήσεων του λεγόμενου 3ου Ενεργειακού πακέτου της κοινότητας."

 

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a4c5a500-a48c-4847-a6bb-7cd14c1060ac

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το σ/ν παρουσιάζεται στο site του ΥΠΕΚΑ

 

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στο θέμα της ενέργειας, είναι πρακτική η οποία ακολουθείται από το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών.

Η ΔΕΗ θα χάσει σίγουρα μερίδιο της αγοράς, αυτό απαραίτητα δεν είναι κακό με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε προηγούμενο μύνημα αναφέρθηκαν δύο από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες εάν προσθέσουμε και την ΛΑΡΚΟ αποφέρουν συμαντικά έσοδα σην ΔΕΗ. Είναι άλλωστε γνωστή η διαμάχη Μυτιληναίου και ΔΕΗ για τον τρόπο χρέωσης, ο αρχικός τρόπος ήταν η τιμή της KWh να εξαρτάται από την τιμή του αλουμινίου και αντίστοιχα με την ΛΑΡΚΟ να εξαρτάται από την τιμή του νικελίου. Η ιδιωτική εταιρία δηλαδή ο Μυτιληναίος σωστά έπραξε και ίδρυσε εταιρία την Protergia για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.