Μετάβαση στο περιεχόμενο

Thin Film + trackers (?) για πάρκο 100kW


conolab

Recommended Posts

Βάλε thin film αφού έχεις έχεις χώρο...μην το συζητάς....τα παρελκόμενα και τα εργατικά είναι ψιλά μπροστά στο οφέλη σου....

 

Καλή σοδειά....

 

Και φυσικά ΟΧΙ tracker...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ όλους σας για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας.

Τα πάνελς στα οποία είχα καταλήξει, πρωτού αρχίσω να σκέφτομαι την επιλογή thinfilm, είναι τα μονοκρυσταλλικά Solarworld Sunmodule+ σε συνδυασμό με τα 9000ΝΤ τράκερς της Degerenergie.

 

@pv-t solar Απ'οτι κατάλαβα έχεις υλοποιήσει κάποια/ο έργα/ο με τράκερς. Από την εμπειρία σου οι αποδόσεις που έχεις δει δεν είναι αυτές που εγγυάται η εταιρεία που κατασκευάζει τα τράκερς; (όχι η εταιρεία που αναλαμβάνει την υλοποίηση όλου του έργο) Αν όχι, δεν εκπίπτουν με κάποιο τρόπο ευθύνες για αυτό;

 

@koskostas Σ'ευχαριστώ : ) Έχεις υπόψην σου κάτι συγκεκριμένο;

 

@rodag Το τσέκαρα το RayTracker αλλά δεν βρήκα κάπου να λέει τί αντοχές έχει στον άνεμο...:/

Γενικά πάντως, με μονοκρυσταλλικά κι εγώ κάπου εκεί το έχω υπολογίσει, γύρω στις 220-230.000kW ανά έτος.

Στην περίπτωση που θα πήγαινα σε RayTrackers με First Solar, τι απόδοση κιλοβατωρών (kW) θα μπορούσα να έχω ανά έτος;

 

@ giorgaras Για εκεί με βλεπω να καταλήγω... Γνωρίζεις αν έχουν γίνει πάρκα με thinfilm στην Ελλάδα;

 

Απ'ότι κατάλαβα μάλλον θα πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε Thin Film με σταθερές βάσεις ή κρυσταλλικά με τράκερς...

Υπάρχει κανένα συγκριτικό για thinfilm panels online?

 

Ποια η γνώμη σας για τα thin film της Bosch; Ποια για τα Solyndra;

Θα μπορούσε να υπάρξει συνδυασμός Deger Tracker + Thin Film πανέλου;

Γνωρίζει κανείς τα τράκερς της DTS; Έχουν ένα μοντέλο το 2,5XT που ισχυρίζονται πως το κατασκεύασαν ειδικά για τα νησιά...

 

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι υποστηρίζουν να μην βάλω τράκερ, από την άλλη κοιτάω τις εγγυήσεις, τα κόστη και το χρονοδιάγραμμα της απόσβεσης... και δεν μπορώ να βγάλω την λύση του τράκερ απο το το μυαλό μου.

πφφφφ έχω μπερδευτεί... help..

Link to comment
Share on other sites

To πρώτο χρόνο θα δεις σίγουρα τις παραπάνω αποδόσεις που ισχυρίζονται οι τρακεράδες, μετά είναι το θέμα τιο γίνεται.

Εγώ σε ότι πάρκο έχω δει πάντα ένας τράκερ είχε κάποιο θέμα και όλα αυτά ρίχνουν την απόδοση του πάρκου.

Σε αυτό που αναφέρει ο giorgaras θα διαφωνήσω εν μέρη γιατί έχουμε φτιάξει πάρκο με thin film και τα εγκαταστατικά/καλωδιακά/στηρικτικά δεν ήταν αμελητέα, bottom line όπως είπα παραπάνω έρχονται στα ίδια οικονομικά.

 

Τους χειμερινούς μήνες δεν είδα διαφορά μεγάλη με mono που τα σύγκρινα σε αντίστοιχες κλιματολογικές συνθήκες.

Αν ψάξεις στα online συστήματα που έχουν οι εταιρίες Inverters θα βρείς πάρκα με thin film

Τα Bosch THin Film δεν τα γνωρίζω, τα solyndra σε πάρκο χωράφι, δεν νομίζω.

Τώρα για τα DTS τράκερς, όντως είναι σχεδιασμένα για νησιά, ο designer όταν έκανε ανάλυση μοντέλου άκουγε Πάριο, τι άλλο θα ακούσουμε (δεν ειρωνευομαι εσένα προφανώς).

Μην αγχώνεσαι και ότι θέλεις ρώτα

Link to comment
Share on other sites

@jsk : θεϊκό αυτό με τον Πάριο :) Ακριβώς όπως τα λες για το κόστος. Έρχεται στα ίδια και οφελείσαι μακροπρόθεσμα βέβαια κατά πολύ.

@coconlab :

1) έχουν φτιάξει για νησί; Αμφιβάλλω αν έχουν φτιάξει για στεριά.

2) όχι δεν είναι οι αποδόσεις που εγγυόνται ειδικά τα ελληνικά. Η DEGER τα λέει πιο σοβαρά καθώς και 2-3 ακόμη τρακεράκια εκ των οποίων ένα γυροσκοπικό.

3) δε φταίει ο εγκαταστάτης καθότι ο tracker στήνεται αν όχι από τον τρακερά τότε σίγουρα με full technical support

4) Πάρε τρυπάνια BOSCH, αλλά όχι φωτοβολταϊκά. Δεν έχει τεχνογνωσία και δεν την ενδιαφέρει ν αποκτήσει. Δε σχεδίασε ούτε πρόκειται να σχεδιάσει ποτέ φωτοβολταϊκά. Απόφυγε τα κακέκτυπα και τα φασονατζίδικα. Ναι στο καλοσχεδιασμένο made in India, όχι στο φασόν με ταμπελάκι.

Link to comment
Share on other sites

@jsk δλδ ένα έργο με mono+trackers έχει πάνω-κάτω το ίδιο κόστος με ένα έργο με thin film+σταθερές βάσεις; !@#$%!

Καλά το σχόλιο περί Πάριου νίκησε hahahahahaha:D

Τώρα όσο για τον να μην αγχώνομαι είναι σχετικό... όλο υποσχέσεις ακούω από τις εταιρείες, κ η κάθεμία μου λέει ότι είναι η καλύτερη προσπαθώντας να ρίξει διακριτικά λάσπη στην ανταγωνίστρια της... αλλά καμία να μου πει κάτι επι της ουσίας...

Αυτό που ζητάω πλέον είναι εμπειρία, εγγυήσεις και ποινική ρύτρα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης..

 

 

@pv-t solar

(1) Αν αναφέρεσαι στην DTS, με πηγαν και είδα έργα τους σε λειτουργία.. και να πω την αλήθεια το τράκερ τους, ως κατασκευή, με έπεισε... αυτό που μου δημιούργησε ερωτηματικά είναι το σύστημα παρακολούθησης/επίβλεψης τους... Τί να πω.. πάντως αν είναι αληθή τα έργα που έχουν στο website τους, τότε είναι αρκετά.. Δεν πιστεύω πως μία κατασκευάστρια εταιρεία τράκερς που επιδιώκει να ανταγωνιστεί εταιρίες κυρίαρχες στον χώρο αυτό να δημοσίευε ψευδή στοιχεία.

Παρόλαυτά έχω τις επιφυλάξεις μου... κι αυτό γιατί είναι πολύ νέοι στην αγορά αυτή.

 

(2) Εκτός της Deger, ποιά είναι τα 2-3 τράκερς + το γυροσκοπικό που αναφέρεσαι; Ρωτάω για να τα τσεκάρω. Ξέρεις μήπως υπάρχει κανένα online συγκριτικό για τράκερς;

 

(3) Αυτό το κατάλαβα στην πορεία... κανείς από τους εγκαταστάτες δεν μου το είχε πει ξεκάθαρα...

H Deger πάντως από την έρευνα που έκανα προσφέρει προαιρετικά μαζί με τα τράκερς δύο ειδών συμβάσεις συντήρησης Spare Care & Total Care.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "...όλα τα συστήματα της DEGERenergie δεν απαιτούν συντήρηση - ωστόσο προτείνεται μια φορά ετησίως να γίνεται συντήρηση των εγκαταστάσεων. Πέραν της εγγύησης των 5 ετών, η DEGERenergie προσφέρει δύο ενδεδειγμένες μακροχρόνιες συμβάσεις συντήρησης. Το πακέτο „SpareCare“ εξασφαλίζει σε όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης πλήρη απόδοση ανταλλακτικών. Η αποστολή είναι τότε δωρεάν σε όλη την Ευρώπη. Προαιρετικά στο ανωτέρω υπάρχει και το πακέτο „TotalCare“. Περιλαμβάνει την πλήρη συντήρηση. Οι τιμές είναι τότε συγκεκριμένες για κάθε έργο και διαφοροποιούνται από εγκατάσταση σε εγκατάσταση."

 

(4) Εννοείς ότι τα Bosch είναι made in India; ...ρωτάω γιατι δεν κατάλαβα. Η αλήθεια είναι πως ότι έχουμε σε Bosch στο σπίτι, απο μίξερ μέχρι τρυπάνια που ανέφερες κι εσύ, δεν έχει πάθει τίποτα. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στα Φ/Β; Πάντως δίνουν 5 χρόνια product warranty και 12 χρόνια performance guarantee για απόδοση 90% και επιπλέον 25 χρόνια για απόδοση 80%.

 

 

Γνωρίζει κανείς ποιες εταιρίες δίνουν τις μεγαλύτερες εγγυήσεις; Εννοώ "Product Warranty" και "Performance guarantee". Είναι δύο τελείως διαφορετικές εγγυήσεις, η μία αφορά το υλικό ως υλικό και η άλλη την απόδοση του.

 

Ποια η γνώμη σας για τα SolraWorld Sunmodule+ και το "Linear Performance guarantee" που δίνουν; Το ίδιο Linear Performance guarantee δίνει και η SCOTTsolar.

Link to comment
Share on other sites

¨Οχι, συγκρίνω σταθερά mono με σταθερά thin film και είναι μια ή άλλη. Για σοβαρά τράκερ ετοιμάσου να βάλεις το χέρι βαθιά μέχρι και 100κ

Η bosch έχει παραγωγή στην Γερμανία με 250MW Wafers, 250MW Cells και 80MW Modules, τώρα αν έχει και άλλο εργοστάσιο αλλού δεν το γνωρίζω.

σε ότι αφορά το Linear performance το δίνουν και κάποιες εταιρίες απο Κίνα και αφορά στην γραμμική πτώση απόοδοσης του πανέλου στο πέρασμα του χρόνου προσθέτοντας παραπάνω triggers, δηλαδή

Αν εσύ καταφέρεις και μετρήσεις ένα πανέλο ότι έχει degradation 5% στα 3 έτη με την std εγγύηηση 10% στα 10 έτη και 10% στα 25% δεν μπορείς να κάνεις claim μέχρι τα 10 έτη γιατί είσαι εντός εγύησης, με το linear αν στο 3 έτος έχεις 5% degradation τότε κάνεις claim ότι έχει ξεπεράσει η πτώση αυτό που ο κατασκευαστής δήλωνε οπότε είσαι δικαιούχος για αλλαγή, αποζημίωση, ή οτιδήποτε άλλο ορίζει ο οίκος ή η ασφαλιστική.

τα νούμερα είναι υποθετικά. γενικά είναι πολύ καλό, το δύσκολο είναι να αποδείξεις μειωμένη απόδοση πανέλου λόγω γείρανσης αναξέρτητα των triggers Που δίνει η εταιρία.

Link to comment
Share on other sites

@jsk Δεν μπορεί αυτό να αποδειχθεί απο τις μετρήσεις που θα κάνει η ΔΕΗ για το παραγόμενο ρεύμα; Απο την στιγμή που αυτό θα είναι επίσημο έγγραφο (τιμολόγιο ΔΕΗ) από το οποίο κάθε χρόνο θα μπορεί να υπολογίζεται και μια συγκετρωτική απόδοση (συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης πτώσης ανα έτος που ορίζει η όποια εταιρία πάνελς), αν τηρείται ένα πρωτόκολλο αυτών των μετρήσεων σε συνεργασία με την εταιρεία εγκατάστασης/συντήρησης του έργου δεν θα είμαι καλημένος ώστε να μπορέσω να ζητήσω π.χ. αντικατάσταση/αποζημίωση αν τα νούμερα δεν τηρούν το linear performance guarantee;

Εσύ ποια τράκερ προτείνεις; Αν υπάρχει αξιοπιστία κ εγγυήσεις άρα θα μπορεί να υπάρξη και η αντίστοιχη απόσβεση ακόμη κι αν χρειαστεί το χέρι να μπει λίγο πιο βαθιά στην τσέπη.. κι αυτό στα όρια του επιτρεπτού...

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι σε πραγματικες συνθηκες η θεωριτικη διαφορα στην αποδοση αν ειναι 10%, δεν φαινεται. αυτο που θα φανει ειναι το service και τα ανταλακτηκα. οι εταιριες αυτες φυτρωνουν σαν τα μανηταρια και σε λιγο καιρο που θα φαγωθει το μεγαλο μερος της πιτας με τον ιδιο ρυθμο θα αρχισουν να κλεινουν. καταλαβαινεται οτι δεν μπορει να συνεχιστει η παραγωγη πανελ με τον ιδιο ρυθμο για πολλα χρονια ακομα.

και να εχεις +15% αν 3 μηνες δεν μπορεις να βρεις ανταλακτικο ή υπευθνηνο σερβις τοτε να δεις που θα παει η αποδοση.

τετοιες συγγρησεις μπορουν να γινουν μονο αν εχεις διπλα διπλα 2 ιδια χωραφια με διαφορετικα πανελ. δεν εχει καθε χρονο ιδια ηλιοφανεια. οποτε μπορεις ανετα τον 4 χρονο να εχεις μεγαλυτερη παραγωγη kWh απο τον πρωτο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λες περί των εταιριών που φυτρώνουν όλοι την ώρα σαν μανιτάρια... αλλά είδες π.χ. αυτό που αναφέρω περί εγγυήσεων; Έιναι αλλες αυτές του εγκαταστάτη (μανιταριού) κ άλλες αυτες των κατασκευαστών πάνελς και τράκερς.

Αν μία κατασκευάστρια εταιρεία σου εγγυάται ότι θα έχεις ανταλλακτικά και υποστήριξη για 30 χρόνια (βλεπε Deger) σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις των πανέλων, μπορείς εν συνεχεία να απευθυνθείς σε μία καλή ασφαλιστική και να κάνεις ασφάλεια εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, αν οτιδήποτε πάει στραβά η ασφαλιστική είναι αυτή που θα τρέχει τις εταιρείες για να αποζημιωθεί. Το πληρώνεις κ αυτό, αλλά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ακόμη και στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ΔΕΗ θα μπορούσε να καθυστερήσει κάποια πληρωμή.

Απόφευγε τις άσκοπες παραθέσεις μηνυμάτων.

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Καλο ειναι γενικά να ζητάμε απο τις εταιρειες tracker πληρη τιμοκατάλογο ανταλλακτικών καθώς και τον ακριβή τους τύπο και προδιαγραφές. Η αντισκωριακή στα γαλβανιζέ πρέπει να ειναι εγγυημενη για τουλ 20 χρονια.Αλλά τα λοιπα ανταλλακτικά ειναι ζωτικης σημασιας να μπορουμε να τα βρισκουμε στο ανοιχτό εμπόριο. COTS αγγλιστι. Μοτέρ, μπουκάλες, ρουλεμάν,καδένες, αισθητήρες ,ηλεκτρονικά κλπ επιβάλεται να μπορει να αποκτηθουν στην ελευθερη αγορά.

Πριν προχωρησουμε σε οποιαδηποτε επιλογη ,ειναι σοφρων να επικεντρωθουμε κυρίως σε αυτές τις "λεπτομέρειες". Γιατι σε 5 χρόνια που μερικοι θα έχουν κλεισει υπάρχει κινδυνος να μεινουμε ξεκρέμαστοι.

Οι τράκερ δινουν αδιαμφισβητητα πολυ μεγαλυτερη απόδοση και αξιζει την "ταλαιπωρια"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.