Μετάβαση στο περιεχόμενο

Thin Film + trackers (?) για πάρκο 100kW


conolab

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους σας,

πάνε 5 χρόνια σχεδόν που ξεκίνησα την διαδικασία αδειοδότησης, με την βοήθεια ενός φίλου μηχανικού, για την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου 100kW σε μη-διασυνδεδεμένο νησί. Μετά από όλο αυτό τον γραφειοκρατικό γολγοθά κατάφερα πριν ένα μήνα περίπου να υπογράψω την τελική σύμβαση πώλησης με τη ΔΕΗ και τώρα είμαι λίγο πριν την έναρξη της κατασκευής.

Ο σκοπός που ανοίγω αυτό το θέμα είναι διότι θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σας ως προς την κατάλληλη επιλογή τεχνολογίας. Εκεί που είχα καταλίξει σε γερμανικά μονοκρυσταλλικά πάνελς με γερμανικούς τράκερς, έχω αρχίσει και σκέφτομαι την επιλογή του thinfilm μιας και δεν έχω πρόβλημα χώρου.

Κοιτώντας διάφορες Φ/Β μετρήσεις και συγκρίσεις παρατήρησα ότι η παραγωγή κιλοβατωρών (kW) με την τεχνολογία thin film είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των μονοκρυσταλλικών ή των πολυκρυσταλλικών.

Υπάρχουν τράκερς για thin film;

Αν η απόδοση του thin film με σταθερές βάσεις είναι αυτή των συγκρητικών, τότε σε τί νούμερα θα μπορούσε να φτάσει με την χρήση τράκερς; Ακόμη και 10% να αυξηθεί επιπλέον η όλη παραγωγή, το κέρδος αυξάνετε κατα πολύ... και κατ'επέκταση η απόσβεση των τράκερς επιτυγχάνεται σε μικρό χρονικό διάστημα...

Θα ήθελα να διευκρινήσω πως δεν είμαι μηχανικός.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όχι thin film με trackers. Μεγάλο βάρος-πολλοί tracker λόγω low efficiency άρα υψηλό κόστος χωρίς λόγο.

Ναι thin film σταθερά αν έχουμε την επιφάνεια.

Όχι trackers γενικότερα. Δεν έχω ποτέ τις αποδόσεις που υπόσχονται, άσε που συνεχώς παρουσιάζουν προβλήματα. Πήγαινε σε πάρκα με tracker κι αν δεν είναι κάποιοι οριζοντιομένοι έλα να κάνουμε πάρτυ υπέρ των trackers.

 

 

Κυριότερο απ όλα : ΝΑΙ σε καλό εγκαταστάτη και μετά συνοδευτικά και καλό υλικό.

Link to comment
Share on other sites

χωρις να ειμαι ο σχετικοτερος με το θεμα, αδεια εχεις ιδη για καποια ισχυ. μπορεις να παραγεις και να πουλησεις μεγαλυτερη??? η σκεφτεσαι να βαλεις λιγοτερα για να μειωσεις κοστος εγκαταστασης?

Link to comment
Share on other sites

Που είναι το πρόβλημα? Θα αλλάξει και τα m2 κάλυψης, οπότε θα διατηρήσει την ίδια μέγιστη ισχύ για την εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

τωρα μαλλον ψιλο-σπαμαρουμε αλλα για να παρεις την αδεια-συμβολαια απο την ΔΕΗ δεν εχεις ιδη κανει-υποβαλει της μελετες? τοπογραφικα-καλυψη-χωροθετηση?? ειναι μηπως τζαμπα νταβατζιλικι ή αλλαγη?

σε ενα σεμηναριο μας ειχαν πει οτι πολλοι ξενοι επενδυτες με τα λεφτα στο χερι, δεν ασχολουνται με Ελλαδα γιατι κανουν αιτηση για ενα παρκο με 10 ανεμογεννητριες απο 1MW και μεχρι να τελειωσουν τα χαρτια, στην αγορα κυκλοφορουν ιδη με 2 MW. οποτε πανε σε τροποποιηση της αρχικης δουλειας που θελει αλλο τοσο χρονο και παει λεγοντας.........

Link to comment
Share on other sites

@conolab:

 

H επιλογή τρακερ σε οδηγεί αυτόματα (θέμα κόστους κατασκευής) σε πανέλο μεγάλης ισχύος/επιφάνεια άρα κρυσταλλικό. Αν επιμενεις πρεπει να σκεφτείς (εσυ ή ο εγκαταστάτης) το θέμα της στήριξης.

 

Παντως καλορίζικη η άδεια και καλή υλοποίηση

Link to comment
Share on other sites

Πάντως η First Solar έχει αναπτύξει ένα μονοαξονικό tracker ειδικά για τα πανέλα της. Το όνομα αυτου RayTracker . Το συστημα ακολουθει την πορεια Ανατολη Δυση με τον άξονα περιφοράς παράλληλο στο έδαφος.

Οι της FS μιλάνε για απόδοση +23% σε σχέση με πανελ σταθερής στηριξης και δεν αποκλειεται να ειναι έτσι.

 

Αν το επιλέξεις κατα πάσα πιθανότητα θα εισαι ο πρώτος στην Ελλάδα και απο τους πρώτους στην Ευρώπη. Αν μπεις στο raytracker.com -->projects θα παρατηρησεις οτι για Ευρώπη αναφέρει μόνο ενα πάρκο 5ΜW στη Σικελία.Κατι ειναι κι αυτό, τουλάχιστον φαινεται οτι ειναι συμβατο με τους Ευρωκωδικές.Τώρα άν θα εισαι ΟΚ με τα 10 μποφόρ στο νησί ειναι ένα ζήτημα.

 

Αξίζει όμως την "πρωτοτυπία" ; Από τη στιγμη μαλιστα που με ένα καλο διαξονικό + Γερμανικο κρυσταλλικο στο νησι θα χτυπάς σχεδον 230.000 Kwh ετησιως ;

 

Εχω τη γνωμη πως δεν έχουμε κι ένα καλό μετρο σύγκρισης εδώ στην Ελλάδα να μιλησουμε με σιγουριά για thin film. Αν όντως σε πραγματικές συνθηκες ισχύει αυτό το + 5 με 10 % δηλαδη

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Είναι overkill ο τράκερ με thin film, άσε που είναι ovekill ο τράκερ στην Ελλάδα.

Σε περίπτβση που επιλέψεις thin film να πάς σε κάτι ποιότικό και να έχει κατά νου ότι οικονομικά θα έρθει σχεδόν όσο μια υλοποίηση λόγω

Υψηλότερου κόστους βάσης,

καλωδιώσεων.

κυτίων παραληλισμού & συνδέσμων παραλληλισμού (Y-connectors)

πιθανά κόστος μετατροπέων με μετασχματιστή.

και σαφέστατα εργατικά.

 

θα δείς αρκετή διαφορά του θερινούς μήνες απο τους καλλυτερους θερμοκρασικούς συντελεστές.

 

Καλύ επιτυχία στην υλοποίηση του έργου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.