Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες ISO


Dimitris!

Recommended Posts

Καλημέρα. Πρόκειται να βγάλω μια άδεια για εργαστήριο αναγόμωσης πυροσβεστήρων. Μου ζητήθηκε από την εταιρεία να κινήσω τις διαδικασίες και να συντάξω τις μελέτες για ISO για να μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίου (δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό). Γνωρίζει να μου πεί κάποιος πώς πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία και τι περιλαμβάνει η μελέτη που θα συντάξω?


Link to comment
Share on other sites

 

Καλημέρα. Πρόκειται να βγάλω μια άδεια για εργαστήριο αναγόμωσης πυροσβεστήρων. Μου ζητήθηκε από την εταιρεία να κινήσω τις διαδικασίες και να συντάξω τις μελέτες για ISO για να μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίου (δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό). Γνωρίζει να μου πεί κάποιος πώς πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία και τι περιλαμβάνει η μελέτη που θα συντάξω?

 

Σε προμήθειες Δημοσίου απαιτείται ο Προμηθευτής να κάνει χρήση ορισμένων πιστοποιητικών ή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας (ISO, CE λπ.), ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ποιότητας. Στην περίπτωση σου φαντάζομαι αναφέρεσαι σε ISO 9001.

 

Εγω θα σου πρότεινα να μιλήσεις με εταιρίες που ασχολούνται καθαρά με το θέμα για να σε κατευθύνουν. H πιστοποίηση ISO (ισχύει για 3 ως 5 χρόνια συνήθως) δίνεται από πιστοποιημένους φορείς (πχ TUV) μετά από έλεγχο - επιθέωρηση της μελέτης - φακέλου που έχεις ετοιμάσει για την επιχείρηση. Επομένως αν δεν είναι όλα όπως πρέπει βάση του προτύπου (πχ ISO 9001:2015) δεν σε πιστοποιούν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι είναι το 9001. Έχω κάνει μια συζήτηση με εταιρεία που ασχολείται και περιμένω απάντηση. Απλά μου είπε ο ενδιαφερόμενος να του συντάξω τη μελέτη - φάκελο για να είναι έτοιμη όταν θα έρθει ο έλεγχος από την ΕΒΕΤΑΜ στο εργαστήριο να την παραδώσει.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ να τη συντάξεις τη μελέτη. Στην επιθεώρηση δεν πρέπει ο πελάτης σου όμως να πετάει αετό, πρέπει να ξέρει τις διαδικασίες και τα εντυπα που ΕΣΥ θα αναπτύξεις στη μελέτη.

 

Επίσης ναι μεν η πιστοποίηση είναι για 3 έως 5 χρόνια ΑΛΛΑ κάθε χρόνο υπάρχει επαναληπτική επιθεώρηση, οπότε τα έντυπα θα πρέπει να συμπληρώνονται και το σύστημα ποιότητας να τηρείται.

 

Τέλος να έχεις και εσύ αλλά και ο πελάτης σου υπόψη ότι οι φορείς πιστοποίησης πάντα θα σου βρουν κάποιες μη συμμορφώσεις (είναι η δουλειά τους γιατί και αυτοί ελέγχονται) για τις οποίες θα απαιτήσουν διορθωτικές ενέργειες. Αν λοιπόν ο πελάτης σου έχει στο μυαλό του ότι σε 2 βδομάδες το πολύ θα έχει ξεμπερδέψει είναι γελασμένος.

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

Αυτο για την επαναληπτικη επιθεωρηση δεν το ηξερα... Περνανε δηλαδη και ελεγχουν αν τηρουνται τα προτυπα?Επειδη εκανα μερικες ερωτησεις και σε μηχανικους που ασχολουνται με ISO ειδα οτι δεν ειναι απλα μια εκθεση...Θελει 1,5 - 2 μηνες σιγουρα για να συλλεξεις ολα οσα απαιτουνται και να παραδωσεις ενα πληρη φακελο.Απ την αλλη για να πω και την αληθεια δεν ξερω κατα ποσο τηρουνται στην πραξη ολα αυτα που αναλυει ενας μηχανικος.

Link to comment
Share on other sites

Απ την αλλη για να πω και την αληθεια δεν ξερω κατα ποσο τηρουνται στην πραξη ολα αυτα που αναλυει ενας μηχανικος.

 

Δεν είναι το ζήτημα να τηρούνται. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν αποδείξεις ότι τηρούνται. Και αποδείξεις = αρχεία = συμπληρωμένα έντυπα και τηρηση διαδικασιών.

Το φάκελο λοιπόν θα πρέπει να τον συντάξεις σε συνεργασία με τον πελάτη σου, να καταγράψεις τι διαδικασίες έχει ήδη (για προσλήψεις, παραγγελλιες, ποιοτικό έλεγχο κλπ) να τις αλλάξεις αν χρειάζεται ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ή να εισαγεις νέες όπου δεν υπάρχουν. 

 

Αυτό που κάνουν στην επαναληπτική επιθεώρηση είναι να δουν αν όντως τηρούνται τα αρχεία, αν έγινε εσωτερική επιθεώρηση, αν έγινε μέτρηση των στόχων ποιότητας που τέθηκαν στην αρχή, αν πιάστηκαν οι στόχοι και αν όχι τι διωρθωτικές ενέργειες προβλέπονται κλπ. Πως θα το αποδείξεις αυτό? Δες την παραπάνω παράγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα:

 

1ον. Το ISO 9001:2008 αντικαταστάθηκε από το ISO 9001:2015. Θέλεις να τους χρεώσεις για απλή επιθεώρηση ή για επιθεώρηση πιστοποίησης σύμφωνα με το καινούριο πρότυπο (νομίζω έχουν 3 χρόνια για να εναρμονιστούν με το καινούριο)?

2ον. Όποια και να ειναι η παραπάνω απάντηση, η εταιρεία τηρούσε το σύστημα αυτόν το χρόνο, δηλαδή συμπλήρωνε τα έντυπα που προβλέπονταν από το Σύστημα Διαχείρησης Ποιότητας?

3ον. Έγινε μέτρηση στόχων (Ικανοποίηση πελατών κλπ)?

4ον. Έγιναν οι διωρθωτικές ενέργειες που εκπονήθηκαν βάση της προηγούμενης επιθεώρησης?

5ον. Έγινε εσωτερική επιθεώρηση?

 

Έγώ στη θέση σου θα χρέωνα με την ώρα (φαντάζομαι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε ξέρεις πόσο χρεώνεις την ώρα σου). Ανάλογα με τις απαντήσεις στα παραπάνω θα πρέπει να υπολογίσεις το πόσο θα σου πάρει.

 

Αν δεν έχουν κάνει τίποτα από την προηγούμενη επιθεώρηση μέχρι σήμερα τότε υπολόγιζε, ανάλογα και με τον κύκλο εργασιών τους, μέχρι και μια βδομάδα φουλ για να συμπληρώνεις χαρτούρα.

Πολύ σωστός ο rootbreaker. Αυτά είναι πάνω κάτω τα κύρια σημεία που πρέπει να συνυπολογίσεις ειδικά στο θέμα τιμολόγησης.

 

Το πιο βασικό σημείο κατ εμέ είναι να καταλάβει ο συνάδελφος ότι μια μελέτη ISO δεν κινείται στη λογική μιας τυποποιημένης μελέτης (π.χ Η/Μ). Το ISO βασίζεται στη διασύνδεση κάποιων παραμέτρων (Διοίκηση - Διαχείρηση Πόρων - Υλοποίηση Προιόντος κλπ) στη λογική Plan-Do-Check-Act.

 

Ο εκάστοτε πελάτης οφείλει να ξέρει την κάθε διαδικασία, καθώς αυτός θα πρέπει να την εφαρμόσει. Κλειδί είναι η απόδειξη της τήρησης της κάθε διαδικασίας η οποία γίνεται μόνο με έγγραφα (αποδείξεις, αρχεία, έντυπα κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.