Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξηρανση σε δικτυο πεπιεσμενου αερα


john7

Recommended Posts

Καλησπερα,

το προβλημα εχει ως εξης:θελω υψηλης ποιοτητας αερα διοτι ο αερας ερχεται σε επαφη με το προιον.Το προβλημα μου ειναι η υγρασια πανω στο προιον.Εχω 2 μεγαλους αεροσυμπιεστες και 2 ξηραντες αερος(ψυκτικες μοναδες).Εχω τοποθετησει στο δικτυο φιλτρα και υδατοπαγιδες.Το προβλημα ομως υπαρχει ανα τακτα διαστηματα.Δυστυχως το δικτυο ειναι μεγαλο(πολυ μεγαλο μηκος). Στον χωρο των αεροσυμπιεστων δεν υπαρχει κλιματισμος. Επισης παρατηρω οτι η θερμοκρασια εισοδου στη ψυκτικη μοναδα(στον ξηραντη) ειναι 85οC και η θερμοκρασια εξοδου ειναι 80οC.H θερμοκρασια του ψυκτικου μεσου ειναι γυρω στους 3,5οC (αυτη τη περιοδο).

Θα ηθελα αρχικα ενα τροπο ωστε να βελτιστοποιησω οσο γινεται περισσοτερο την ποιοτητα του αερα(οσον αφορα την υγρασια).

Επισης θα ηθελα να καταλαβω και τη λογικη του σημειου δροσου,δηλαδη με ψυξη στους 3οC πετυχαινω 100% ξηρανση??

Link to comment
Share on other sites

100% ξήρανση δεν πετυχαίνεις παρά μόνο με εξειδικευμένες (χημικές) μεθόδους.

 

Το όλο σκεπτικό είναι το εξής:

 

Στην φάση επεξεργασίας του προϊόντος, κατά την οποία ο αέρας έχει μειωμένη πίεση και θερμοκρασία (λόγω της αδιαβατικής εκτόνωσής του) έχει μία συγκεκριμένη ικανότητα κατακράτησης υδρατμών. Πρέπει η περιεχόμενη υγρασία να είναι μικρότερη από αυτή την ικανότητα.

 

Άρα, στον ψύκτη πρέπει να έχεις τέτοια θερμοκρασία, που σε συνδυασμό με την επικρατούσα εκεί πίεση να σου δίνει μικρότερη ικανότητα κατακράτησης υδρατμών (που σημαίνει ότι το πλεόνασμα συμπυκνώνεται)

 

Δηλαδή θέλεις μετά τον ψύκτη (όπου έχεις κόρο) να μείνει τόσο υγρασία ώστε να μην οδηγείσαι στον κόρο όταν είσαι στο τελικό στάδιο κατεργασίας (αλλά ούτε και στο καζάνι, να προσθέσω).

 

Τώρα ένα σχόλιο είναι το εξής: με θερμοκρασία ψυκτικού 3,5°C, το ΔΘ 5°C από τους 85° στους 80°C είναι απαράδεκτο.

Επίσης, θα έπρεπε να έχεις εναλλάκτη αέρα - αέρα μέχρι τους 50° τουλάχιστον, και μετά τον ψύκτη...

Link to comment
Share on other sites

Τι ειννοεις με τη λεξη "κορο"?δεν την καταλαβαινω.

Και εμενα μου εκανε εντυπωση το μικρο Δθ αλλα δεν μπορω να καταλαβω το λογο.Ισως ενας λογος ειναι οτι ο αεροσυμπιεστης δουλευει συνεχεια φορτωμενος(δεν επαρκουν οι αεροσυμπιεστες).Επισης η κακη θερμοκρασια του χωρου των αεροσυμπιεστων ισως παιζει ρολο,διοτι βλεπω οτι τωρα που αρχιζει να ανεβαινει η θ περιβαλλοντος, ο ανεμιστηρας του ξηραντη ενω δουλευει συνεχεια "ζοριζεται" να ριξει τη θ του ψυκτικου μεσου και ο ξηραντης δουλευει οριακα οσον αφορα την υγρασια.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως ο ξηραντής να είναι μικρός. Για τί παροχή είναι σχεδιασμένος; επίσης, είναι λάθος να βάζεις στον ξηραντή αέρα 85°C...

 

Κόρος χονδρικά είναι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ο ξηραντης δεν ειναι μικρος σιγουρα.

Καταλαβα τι εννοεις κορο.

Τι θερμοκρασια εισοδου πρεπει να εχω στον ξηραντη?

Επισης ποια πρεπει να ειναι μια ικανοποιητικη θερμοκρασια εξοδου??

Link to comment
Share on other sites

- Τότε γιατί δίνει τόσο μικρό ΔΘ;

- Δεν ξέρω από τρόφιμα, τι απαιτήσεις έχουν. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχεις μικρότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν θές (και πρέπει να θες) να προστατέψεις το καζάνι από την διάβρωση...

Link to comment
Share on other sites

john7...

 

1. Δεν γράφεις τίποτα για δοχείο αποθήκευσης. Υπάρχει; Αν ναι, πόσο μεγάλο το δοχείο, και ποιά είναι η ζητούμενη μέση κατανάλωση αέρα στην παραγωγή;

Τα ρωτάω αυτά, διότι συνήθως στο δοχείο συμπυκνώνεται (κακώς βέβαια) κάποια σημαντική ποσότητα νερού, καθώς ο θερμός παραγώμενος αέρας ψύχεται.

Εάν δεν υπάρχει δοχείο αποθήκευσης (ή υπάρχει και είναι σχετικά μικρό), τότε ο αέρας κουβαλάει μαζί του όλη την υγρασία που είχε όταν έφυγε από τον ξηραντή.

 

2. Την υγρασία αυτή που κουβαλά, μπορεί να την αφήνει ο αέρας στους σωλήνες του δικτύου διανομής. Κάνε μία καλή αποστράγγιση των σωλήνων. Δεν είναι κάτι που θα σε σώσει, αλλά θα εκπλαγείς από την ποσότητα νερού που θα βγει από τους σωλήνες.

 

3. Το πρόβλημα στο ξηραντή (ψύξη μόνο κατά 5 degC) θα πρέπει να λυθεί. Φραγμένη αποβολή θερμότητας, πιθανώς;

Link to comment
Share on other sites

Αν θελεις δωσε επιπλεον στοιχεια. Τι θερμοκρασια και σχετικη υγρασια θελουμε. τι εχουμε ? τι ισχυ ειναι οι μοναδες που υπαρχουν ? Τι παροχη αερα εχεις? Οσο για τους 5 βαθμους ΔΤ : q=mcΔΤ αρα αν η παροχη σου ειναι πολυ μεγαλη τοτε μπορει να ειναι και λογικο . Βαλε κατω το ψυχρομετρικο χαρτη και λυσε και οτι χρειαστεις το βλεπουμε. Το σημειο δροσου μεταβαλλεται στο χαρτη αναλογα με της συνθηκες.

Link to comment
Share on other sites

 

Δεν είναι "λογικό". Αν η παροχή του είναι πολύ μεγάλη, τότε ο ψύκτης είναι πολύ μικρός. Δεν νοείται ψύκτης για αφύγρανση που να ρίχνει την θερμοκρασία από τους 85°C στους 80°C.

 

Εν τέλει, πέρα από υπολογισμούς, η έξοδος του ψύκτη πρέπει σίγουρα να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από την ατμοσφαιρική.

Link to comment
Share on other sites

Εννοειται οτι εκει το παω. Σε λαθος μελετη και μικρη ψυκτικη ικανοτητα. Ο αερας απο που ερχεται στους 85? τι συστημα ειναι ? Για να μη λεμε στην τυχη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.