Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καμένοι πυκνωτές διόρθωσης συνφ. Τί φταίει;


gnusselt

Recommended Posts

Πιθανολογώντας θα συμφωνήσω ότι πρώτα άρπαξε φωτιά ο διακόπτης ισχύος και μετά μεταδόθηκε άνωθεν (βέβαια αυτό δε δικαιολογεί απαραίτητα το κάψιμο του πυκνωτή αριστερά).

 

Έχει συμβεί πάντως από λανθασμένη διαστασιολόγηση υλικών (λόγω μη υπολογισμών των ρευμάτων βρχ) σε σοβαρό σφάλμα να αρπάξει φωτιά όλη η εγκατάσταση.

 

Εάν το μέσο προστασίας που προηγείται βλέπει την υπερφόρτιση (ή κα βρχ ακόμη) ως ρεύμα φορτίου πολλά άσχημα μπορεί να συμβούν.

 

Είναι σημαντικό να απαντηθεί η ερώτηση που τέθηκε περί του ποιά ήταν η διάταξη προστασίας που προηγείται και να προσθέσω ποιά ή ποιές διατάξεις τελικά εκκαθάρισαν το σφάλμα και πότε, άμεσα, με καθυστέρηση ή τυχόν έγινε χειροκίνητη διακοπή.

Πολλές ευχές για ανάρρωση στον συνάδελφο που χτυπήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Για προληπτικούς λόγους καλό είναι να γίνεται ένα θερμογράφημα μια φορά το χρόνο σε κάθε πίνακα εν ώρα μέγιστου φορτίου, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για σε όλους.

 

Πήραμε λίγο ελαφρά το θέμα την εγκατάστασης που βλέπω.

 

1.) Δέν υπάρχει όργανο sunΦ

2.) Σε κάθε πυκνωτή θα έπρεπε να υπάρχει και η ανάλογη ασφάλεια ( τριάδα ) η και ανά 2 πυκνωτές άν είναι μικροί 25kvar.

3.) Δέν υπάρχουν τα ρελε σύζευξης ( που κάνουν την δουλειά και της αποσύζευξης φυσικά ΟΜΑΛΑ )

4.) Και σε πολλές εγκαταστάσεις υπάρχει και πυρόσβεση !!!!

5.) Ο Γενικός όλης της εγκατάστασης.

 

Προσωπικά με μεγάλη ανοχή, θα έλεγα επικίνδυνη την διάταξη.

 

ηταν ήρωας αυτός που άνοιγε των γενικό για τους πυκνωτές......

 

Αυτά απο μένα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

[****], τα μπλοκ επαφών των ρελέ πυκνωτών περιέχουν αντιστάσεις προφόρτισης και όχι αντιστάσεις εκφόρτισης, αλλά μάλλον θα το ξέρατε όλοι για αυτό δεν με διόρθωσε κανένας!!

 

Επίσης μιλώντας με άνθρωπο γνωστής εταιρίας ηλεκτρολογικού υλικού μου είπε ότι είναι (σχεδόν = το συμπληρώνω εγώ) αδύνατον να πιάσει φωτιά ο διακόπτης ισχύος. Τα υλικά κατασκευής, τα ονομαστικά μεγέθη για τα οποία κατασκευάζονται, κ.τ.λ. δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. Αλλά ακόμη και εάν πιάσουν φωτιά δεν θα την αφήσουν να διατηρηθεί και να επεκταθεί, όπως είπα και σε προηγούμενο μήνυμα.

 

Όπως το σκέφτομαι εγώ με κάθε βραχυκύκλωμα μερικών kA θα χάναμε και μερικά εργοστάσια λόγω φωτιάς!

 

Για τα ρελέ πυκνωτών τα είπαμε από την αρχή... Είναι κάτι αυτονόητο ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί χειριστών όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση!

 

Χρήση άκομψης κλητικής προσφώνησης, η οποία και διεγράφη.

AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά κι εγώ μια ερώτηση όσο αφορά τους πυκνωτές. Σε πίνακα πυκνωτών 800kvar που είχα φτιάξει και είχα εγκαταστήσει σε εργοστάσιο που είχε ισχύ 3,5 MW, η κάθε φάση της κάθε βαθμίδας έδινε 84Α και είχα βάλει 100αρες μαχαιρωτές ασφάλειες νούμερο 00 μέσα σε ασφαλειοαποζεύκτη. Είχα αμπερομετρήσει κανονικά στις αρχές και είδα οτι κάθε φάση έχει 84 αμπερ ακριβώς οπότε λέω με τις 100αρες είμαι καλλυμένος. Μετά από 2 μήνες λειτουργίας 4 ασφάλειες είχαν σκάσει και είχαν λιώσει, άλλες 12 είχαν καεί και οι 6-7 που είχαν απομείνει ζεμάταγαν. Πάω και αντικαθιστώ όλες τις ασφάλειες με 120αρες 00. μετά από δύο μήνες βρίσκω τις μισές καμμένες πάλι . Τέλος πήγα και έβαλα 160αρες 00 δεν έχουν καεί αλλά τις βλέπω οτι έχουν αναπτύξει ασυνηθιστα υψηλή θερμοκρασία κι αυτές. Εντωμεταξύ η ένταση πάντα, ανα φάση 84Α σε τακτές αμπερομετρήσεις που κάνω. Μήπως έπρεπε να βάλλω ευθυς εξαρχής μαχαιρωτες 01? Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για αυτή την ασυνηθιστα μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσετται είναι επειδή το ρεύμα είναι σταθερά 84Α επί 5 μέρες χωρις μεταβολές. (το εργοστάσια έχει και νυχτερινά ωράρια) Ο πίνακας πάντως έχει και σύστημα εξαερισμού και τα πάντα

 

Α και οι πυκνωτές έχουν τσοκ για το 70% των αρμονικών. για όσους αναρωτιούνται. Δεν είναι θέμα αρμονικών πάντως, αυτό είναι σίγουρο

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι,

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε όταν δουλεύουμε με πυκνωτές είναι ότι δεν τους βάζουμε ποτέ σε λειτουργία χωρίς διακοπτικό υλικό (ρελέ + ασφάλειες) το οποίο πρέπει να είναι απαραίτητα προδιαγεγραμμένο για τη χρήση αυτή!

Γιατί πρέπει να γίνεται έτσι? Διότι κατά τη ζεύξη πηγής με πυκνωτή αν ό πυκνωτής είναι φορτισμένος ή τάση του τη στιγμή της ζεύξης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 3πλασιο της αρχικής του τιμής.

Πως βγαίνει το παραπάνω? Βασικά της ηλεκτρολογίας, διαφορικές και Laplace!

Ελπίζω το άνωθεν να γίνει παράδειγμα ότι δεν παίζουμε με την ηλεκτρολογία και δη με πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

Δυστηχώς ναι θα στεναχωρήσω κάποιους στο αγαπημένι μας Yunanistan αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι όλα. Άλλο το C20, άλλο η βαλβίδα αντεπιστροφής και άλλο το ρελε ισχύος

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω σε ποιο ποστ αναφερόσουν αλλά εμένα πάντως ουτε με βοήθησες με αυτό που είπες, ούτε μου είπες κάτι που δεν ήξερα. Τα ρελε πάντως τα δικά μου είχαν εκφόρτιση. Δεν έβαλα οτι να ναι και ούτε ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα πίνακα πυκνωτών.

Τις ασφάλειες γιατί μου τις έκαιγε μπορεί κάποιος να μου πει?

Link to comment
Share on other sites

Giannis25, σε ποιά εφαρμογή ασφαλίζεις στο 118% του ονομαστικού φορτίου; Πχ, αν έχεις ένα θερμοσίφωνα 4kW που "τραβάει" 17Α, ασφαλίζεις με 20άρα ασφάλεια; Μάλλον όχι, βάζεις 25άρα (υποθέτω 4άρι καλώδιο). Είναι λογικό να ζεσταίνονται οι ασφάλειες, κι αυτές ωμικές αντιστάσεις είναι...

(αν στα 100Α το συρματάκι λιώνει, στα 84 ερυθροπυρώνεται. Κάποια στιγμή οξειδώνεται και καίγεται)

 

Γιατί λοιπόν να βάλεις 100άρα ασφάλεια; Υποτίθεται ότι ασφαλίζεις τους αγωγούς, επομένως θα έπρεπε να έχεις ασφάλειες με τιμή ρεύματος το μέγιστο επιτρεπτό ρεύμα των αγωγών (που υποθέτω ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο του ονομαστικού ρεύματος λειτουργίας της εγκατάστασης)...

 

Ναι, οι αντιστάσεις είναι εκφόρτισης. Αποσκοπούν σε όσα είπε ο vampiris, αλλά και στην ασφάλεια του ηλ/τη ο οποίος όταν ανοίξει τον πίνακα με ανοιχτό τον αποζεύκτη πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει τάση...

Πάνος_Ηλεκτρολόγος, έχω την αίσθηση ότι ένας πίνακας πυκνωτών που δεν ελέγχεται με ρελέ και αυτοματισμό (αλλά δίνει σταθερή διόρθωση cosφ) δεν θα πρέπει να ελέγχεται από τον δικό του αποζεύκτη, αλλά από τον αποζεύκτη του φορτίου (δηλαδή θα πρέπει να μπαινοβγαίνει στο κύκλωμα μαζί με το φορτίο που "διορθώνει"). Τέλος, δεν μου φαίνεται σωστή πρακτική ο χειρισμός του αποζεύκτη του πίνακα να γίνεται με ανοικτό τον πίνακα... "Συνήθως" ο λεβιές χειρισμού βγαίνει στην όψη του πίνακα και ο χειριστής του δεν βλέπει καλώδια πυκνωτές και ρελέδες... ;)

(δεν ξέρω τι λένε επ' αυτού τα πρότυπα...)

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλα αμα βάλω 20αρα (αυτόματη) ασφάλεια στον θερμοσίφωνα δεν θα μου πέσει, παρα μόνο οταν θα υπάρχει βλάβη, κι ας περνανε 17Α. Την 25αρα την βάζουμε γιατί δεν μας πάει η καρδιά να βάλουμε 20αρα και οχι γιατί είναι απολύτως απαραίτητη

 

και τώρα σε ασφάλεια μαχαιρωτή 160Α, περνάνε 84Α κι αυτή ζεματάει.

Δεν το έχω ξαναδεί.

Εγώ το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό που είχα πει, οτι το ρεύμα περνάει σταθερά και αδιάλειπτα 84Α 24 ώρες το 24ωρο.

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλα αμα βάλω 20αρα (αυτόματη) ασφάλεια στον θερμοσίφωνα δεν θα μου πέσει...

Ναι, αλλά θα διαπιστώσεις ότι ζεσταίνεται...

 

Εγώ το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό που είχα πει, οτι το ρεύμα περνάει σταθερά και αδιάλειπτα 84Α 24 ώρες το 24ωρο.

Αυτό ισχύει ούτως ή άλλως. Δεν έχω εμπειρία για το πόσο ζεσταίνονται συνήθως οι μεγάλες ασφάλειες, αλλά αν λέγοντας ζεματάει εννοείς 70°C δεν μου φαίνεται παράξενο.

Μάλλον όμως χρειάζεται η γνώμη κάποιου που ξέρει καλύτερα τα ηλεκτρολογικά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.