Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η.Χ ή ανοικτός χωρος στάθμευσης


Recommended Posts

Όταν έχουμε μια πυλωτή που στην μισή υπάρχει κατοικία( οπότε δεν καλύπτει το τουλάχιστον 50% της κάλυψης για να είναι πυλωτή σύμφωνα με τον ΓΟΚ) τότε πως την δηλώνουμε ανοικτό χώρο στάθμευσης ή Η.Χ.

Για να χαρακτηριστεί ανοικτός χώρος στάθμευσης ποιες οι προϋποθέσεις ?(είναι ανοικτός χώρος μόνο από δυο πλευρές)

Link to comment
Share on other sites

H pilotis παραμένει pilotis ανεξάρτητα από το 50 % γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι +-0,50 από το οριστικό έδαφος και πρόσβαση από τα κοινόχρηστα .

 

Το 50 % ισχύει μόνο γιά τον μη υπολογισμό στον ΣΔ της εισόδου μέχρι 30 τμ .

 

Γιά τα πάρκινγκ δεν έχεις θέμα αφού είναι θέμα χαρακτηρισμού του χώρου .

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη συναδελφε διάβασα τον Γοκ

Δεν προσμετρούνται :

Ο ελεύθερος ημιϋπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (ΠΙΛΟΤΙΣ), εφόσον έχει: 1) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο, 2) στάθμη δαπέδου 0,50 μ. πάνω ή κάτω (±0,50 μ.) από την οριστική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους σε κάθε σημείο του και 3) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και έως 3 μ. ή και μεγαλύτερο αν το μεγαλύτερο των 3 μέτρων κατασκευαστεί ύστερα από έγκριση της ΕΠΑΕ. Στην περίπτωση αυτή δεν προσμετρώνται επίσης, χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων και εισόδων που βρίσκονται στο χώρο αυτό, επιφάνειας έως το 5% της επιφάνειας που καλύπτει το κτίριο. Εάν η προκύπτουσα επιφάνεια είναι μικρότερη των 30 μ2 τότε η επιφάνεια αυτή δύναται να φθάνει τα 30 μ2 για κάθε συγκρότημα κλιμακοστασίου.

 

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το 50% ειναι γενικότερα προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ο χώρος πυλωτή αλλιώς μετράει κανονικά στην δόμηση. (σύμφωνα και με το topic pilotis)

Ζητώ συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός απλά κάτι δεν πιάνω σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Προφανως και μετραει στη δόμηση μολις χασει την προυποθεση του 50% τηε επιφανειας του ισογειου.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε μπορώ να θεωρήσω τον ελεύθερο αυτόν χώρο ημιυπαίθριο, και εφόσον εφαρμόσω τις διατάξεις των χαμηλών κτιρίων να μετρήσει στην κάλυψη μόνο ??

Link to comment
Share on other sites

Σωστά , έχεις δίκιο . Θέλει το 50 % . Διάβασε όμως και αυτό .

 

Δεν προσμετρώνται:

α) Σε ειδικά κτίρια, η επιφάνεια υπογείου ορόφου ή τμήματός του που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση ή διέλευση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εφόσον το ελεύθερο ύψος του δεν υπερβαίνει τα 3,00 μ μετρούμενο μεταξύ δαπέδου και οροφής.

Στα ειδικά κτίρια για τα οποία απαιτείται άδεια φορέα για τη λειτουργία τους, η επιφάνεια ορόφου ή τμήματος ορόφου, ελεύθερου ύψους μέχρι 2,20 μ. που χρησιμοποιείται ομοίως για την εγκατάσταση ή διέλευση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που εγκρίνεται με απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου.

β) Ενας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις, εφόσον η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους και το ύψος του δεν υπερβαίνει τα 3,00 μ., μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής, εκτός αν έχει καθοριστεί μεγαλύτερο ελάχιστο ύψος για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου κατ εφαρμογή του άρθρου 26. Εφόσον σε κτίριο κατοικίας κατασκευάζονται καταστήματα και κάτω από αυτά αποθήκες στον υπόγειο όροφο, για την εξυπηρέτηση τους, επιτρέπεται η κατασκευή δεύτερου υπόγειου επιφάνειας ίσης με την επιφάνεια των αποθηκών, χωρίς να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

γ) Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων του κτιρίου ή των κτιρίων του οικοπέδου κατασκευαζόμενη σε κτίρια με κύρια χρήση την κατοικία, τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 600 τ.μ. που αντιστοιχεί σε οκτώ τουλάχιστον διαμερίσματα, εφόσον η επιφάνεια της αίθουσας αυτής αντιστοιχεί το πολύ στο 5% της συνολικής επιφάνειας που προκύπτει από το συντελεστή δόμησης και, πάντως, δεν είναι μικρότερη από 25 τ.μ., ούτε μεγαλύτερη από 80 τ.μ..

δ) Κλίμακες κινδύνου, εφόσον κατασκευάζονται σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται κατ εφαρμογή του άρθρου 26.

ε) Εξώστες, ημιυπαίθριοι χώροι, αρχιτεκτονικά στοιχεία, προστεγάσματα και σκίαστρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 11.

στ) Οι παρόδιες στοές, όπως προβλέπονται στο άρθρο 15.

ζ) Ολες οι κατασκευές, που προβλέπονται στο άρθρο 16, με τις ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις τους.

η) Οι στεγασμένοι χώροι για τη στάθμευση αυτοκινήτων.

θ) Η επιφάνεια κύριων κλιμάκων, η πέρα από τις ελάχιστες διαστάσεις που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις και έως το 50% των διαστάσεων αυτών.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φρέατα ανελκυστήρων και τους διαδρόμους κοινής χρήσης.

ι) Ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (PILOTIS), εφόσον έχει: 1) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφανείας που καταλαμβάνει το κτίριο, 2) στάθμη δαπέδου 0,50μ. πάνω ή κάτω (± 0,50μ.) από την οριστική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους σε κάθε σημείο του, και 3) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και έως 3,00 μ. ή και μεγαλύτερο αν το μεγαλύτερο των 3 μέτρων κατασκευαστεί ύστερα από έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. Στην περίπτωση αυτή δεν προσμετρούνται επίσης χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων και εισόδων που βρίσκονται στο χώρο αυτόν, επιφανείας έως το 5% της επιφάνειας που καλύπτει το κτίριο. Εαν η προκύπτουσα επιφάνεια είναι μικρότερη των 30μ2, τότε η επιφάνεια αυτή δύναται να φθάνει τα 30μ2, για κάθε συγκρότημα κλιμακοστασίου.

 

Θεωρητικά αν ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος στάθμευσης δεν μετρά στον ΣΔ .

Κλειστοί πλέον δεν επιτρέπονται , αλλά οι ανοικτοί επιτρέπονται .

Τσεκάρισε λοιπόν , μήπως δεν στο θεωρήσουν ημιυπαίθριο το ανοικτό κομμάτι , αλλά ανοικτά γκαράζ .

Link to comment
Share on other sites

Οπότε έχω δύο επιλογές οι οποίες δεν μετράνε ούτως η άλλως στον σ.δ

 

1) Εφαρμόζω τις διατάξεις χαμηλών κτιρίων και θεωρώ τον ελευθερο Η.Χ

 

2) Σύμφωνα με την Εφαρμογή του Κεφ.Β του Ν-3843/10 και την Εγκ-17879/5/3-5-10

Άρθρο 9 παρ 4

Σε όλα τα κτίρια δεν προσμετρώνται στο σ.δ στεγασμένοι ανοιχτοί – τουλάχιστον από μια πλευρά- χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, που κατασκευάζονται στη στάθμη του ισογείου, καθώς και οι χώροι στάθμευσης, που κατασκευάζονται στους υπόγειους ορόφους του κτιρίου.

Εδώ βέβαια με μπερδεύει το ''τουλάχιστον από μια πλευρά'' εννοεί οι χώροι να έχουν ένα τοίχο και από τις 3 πλευρές να είναι ανοικτοί ή το ανάποδο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.