Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή κώνου


SJV

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους

 

είμαι φοιτητής μηχανολογίας και για την πραγματοποίηση της πτυχιακής μου εργασίας πρέπει να κατασκευάσω εναν παλμικό κινητήρα jet (pulsejet engine)

 

Το πρόβλημα μου είναι ότι ένα μέρος του κινητήρα αυτού έχει σχήμα κωνικό και δεν μπορώ να βρω κανένα μηχανουργείο ή κανέναν εξατμισά που να μπορεί να φίαξει κάτι τέτοιο.

 

Για να καταλάβετε καλύτερα το μήκος του κομματιού είναι 1200mm, η μικρή διάμετρος είναι 50mm και η μεγάλη 150mm.

 

Μπορεί κάποιος αν ξέρει να μου προτείνει κάποιον που θα μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θέλω?Έχω ήδη δεχτεί πολλές αρνήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα. Εγώ μια φορά ήθελα να κατασκευάσω ένα κάλυμμα αεραγωγού με πολύ περίεργο σχήμα.

 

Έκατσα λοιπόν και υπολόγισα το ανάπτυγμά του (την γεωμετρία του) και το σχεδίασα σε AutoCAD σε πραγματική κλίμακα.

 

Ουσιαστικά, προσδιόρισα τις συντεταγμένες κάποιων σημείων δειγματοληπτικά και μετά, μέσω κυβικής παρεμβολής spline (όλα τα σχεδιαστικά προγράμματα έχουν εντολή spline), σχεδίασα όλες τις καμπύλες.

Το εκτύπωσα και με αυτό το χαρτί πήγα σε ένα λευκοσιδηρουργείο. Πήραμε ένα φύλλο ανοξειδωτης λαμαρίνας, βάλαμε πάνω το χαρτί και με το ειδικό ψαλίδι, που είχε ο σιδηρουργός, έκοψε την λαμαρίνα στο σχήμα που ήθελα! Σαν χειροτεχνία δημοτικού ένα πράγμα!

 

Το ανάπτυγμα, στην δική σου περίπτωση, είναι πάρα πολύ απλό (τραπέζιο). Πρέπει να υπολογίσεις όμως και μια προσαύξηση των βάσεων του τραπεζίου, αφού αυτή χρειάζεται για τις πονταρισιές (overlap). Συνεχές γαζί ειναι πολύ δύσκολο να πετύχεις σε λαμαρίνα. Μετά στεγανοποιείς τον κώνο σου με κάποια ειδική αλοιφή/ουσία. Επίσης μπορείς με την ίδια ουσία να σκεπάσεις το "δόντι", που θα προκύπψει εσωτερικά στον κώνο, λόγω της ραφής, ώστε να μην εισάγεις διαταραχές στο οριακό στρώμα της ροής σου!! :smile:

 

Αυτά!

Link to comment
Share on other sites

Τα σχέδια τα έχω κανονικά και τα έχω δείξει σε όλους όσους έχω πάει

Έχω φιάξει και 3d μοντέλο στο solidworks

Το θέμα είναι ότι όλοι μπορούν να κόψουν το ανάπτυγμα αλλά κανένας δεν μπορεί να το λυγίσει σε κουρμπαδόρο...

Link to comment
Share on other sites

TA ΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙΞΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ.

ΕΧΩ ΦΙΑΞΕΙ ΚΑΙ 3D ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΤΟ SOLIDWORKS.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ 'ΤΥΛΙΞΕΙ' ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΜΠΑΔΟΡΟ....:(

 

Σωστά....:roll: (και νόμιζα ότι είπα εξυπνάδα...)

 

Αλλά αν το ανάπτυγμα δεν το τοποθετήσουν με την μια πλευρά να ακουμπάει σε όλο το μήκος του κυλίνδρου, αλλά με τις βάσεις του τραπεζίου κάθετα σε αυτόν, δεν γίνεται;

Η μεγάλη βάση θα κουρμπαριστεί πρώτη και μετά η μικρή. Θα το κουρμπάρουν διαδοχικά, όλο και πιο κλειστά, μέχρι να κλείσουν οι κύκλοι...

Link to comment
Share on other sites

 

Το ανάπτυγμα, στην δική σου περίπτωση, είναι πάρα πολύ απλό (τραπέζιο).

 

To ανάπτυγμα του (κόλουρου) κώνου δεν είναι τραπέζιο, αλλά, ας πούμε, τραπέζιο που οι "παράλληλες" πλευρές είναι τόξα κύκλου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

To ανάπτυγμα του (κόλουρου) κώνου δεν είναι τραπέζιο, αλλά, ας πούμε, τραπέζιο που οι "παράλληλες" πλευρές είναι τόξα κύκλου.

 

Τραπέζιο είναι, με τις παράλληλες (χωρίς εισαγωγικά) πλευρές του ίσες σε μήκος με αντίστοιχες περιφέρειες των κύκλων (πλήρη τόξα 2π).

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και δεν τυλίγονται τόσο μικρά πράγμα στον κουρμπαδόρο. Θα φτιάξεις σε τορναδόρο κωνικό άξονα και πάνω σε αυτόν θα σφυρηλατήσεις (εσύ ή ένας λαμαρινάς) την λαμαρίνα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να το κάνεις σε τρία κομμάτια. Εννοείται, μετά το κόλλημα, εκ νέου σφυρηλάτηση...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.