Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανόνες τέχνης και επιστήμης.


Faethon11

Recommended Posts

Συμπεραίνω, από την παραπομπή, πως δεν έχουν νομική ισχύ άρα δεν μπορεί κάποιος να υποχρεωθεί να τις ακολουθήσει.

Άρα μένουμε στα προηγούμενα περί κανόνων κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Η ορθή φράση είναι "...σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής".

 

Δεν ξέρω αν αυτή η φράση είναι σωστή,( όσων αφορά τα ηλεκτρολογικά) μου φαίνετε ότι ταιριάζει περισσότερο η φράση ‘’.......σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας και τεχνικής’’

Οι κανονισμοί ασφαλείας μας είναι γνωστό τη περικλείουν για το κάθε επάγγελμα

Όσο για τους κανονισμούς τεχνικής είναι ο τρόπος-τρόποι που θα χρειαστείς να καταβάλλεις για να εφαρμόσεις τους κανονισμούς ασφαλείας και δυστυχώς δεν αναφέρονται, ούτε είναι γραμμένη πουθενά, αλλά τους αποχτάς σε βάθος χρόνου εφόσον βέβαια αγαπάς αυτό που κάνεις και το δημιουργικό πνεύμα σου βγαίνει μέσα από την ψυχή σου. Ακριβώς λοιπόν σε αυτό το σημείο είναι που κάνει τη διαφορά από μάστορα σε μάστορα ή τεχνικό από τεχνικό.

Αν και πιστεύω ότι σε αυτές τις 2 λέξεις (μάστορας & τεχνικός) υπάρχουν κάποιες διαφορές

Link to comment
Share on other sites

ΝΙΚΟΣΤΡΙ, η φράση αυτή -που κακώς χρησιμοποιείται σήμερα ως μαϊντανός- καθιερώθηκε πολύ παλιά (προπολεμικά), όταν οι περισσότερες εργασίες απαιτούσαν όντως τέχνη.

 

Σήμερα η πληθώρα υλικών, ειδικών προϊόντων, εργαλείων και έτοιμων λύσεων έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη αυτή, ειδικά στα Η/Μ:

 

- Πως γινόντουσαν οι κολλητοί σιδηροσωλήνες πριν 30 χρόνια, και πως το θερμοκολλητό PE σήμερα.

- Πως κατασκευαζόντουσαν οι μαρμάρινοι ηλ/κοί πίνακες και οι καλωδιώσεις με την υφασμάτινη μόνωση στην εποχή του συνεχούς και πως συναρμολογούνται οι πίνακες σήμερα.

 

Είναι αστείο να λέμε ότι θέλουμε ο ηλ/της να φτιάξει έναν πίνακα σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής... Ή ο ασφαλτοπανάς, ο υδραυλικός, ο κουφωματάς (αλουμινάς).

 

Γενικώς δεν έχει νόημα να επικαλούμαστε τέχνη και τεχνική σε εργασίες που καλύπτονται από πρότυπα, ή σε εργασίες που αφορούν σε εφαρμογή συστήματος (όπου υπάρχει πιστοποιημένη μέθοδος)... Εκεί απλά αναφέρουμε το πρότυπο, τον κανονισμό, την ΠΕΤΕΠ, τις οδηγίες του κατασκευαστή, ή ό,τι άλλο σχετικό. Τέλος.

Αν κάτι παραπάνω θέλουμε, αν κάτι δεν μας καλύπτει, μπορούμε να πούμε "να εφαρμοστούν γενικά αποδεκτές κατασκευαστικές πρακτικές", όχι όμως τέχνη και τεχνική...

 

Δυστυχώς υπάρχει παρανόηση, και πολλοί συνάδελφοι γράφουν από άγνοια την επίμαχη φράση σε τεχνικές περιγραφές ή άρθρα τιμολογίων, χωρίς καν να γνωρίζουν τι σημαίνει. Φυσικά, αυτό δεν εξασφαλίζει την ποιότητα της κατασκευής, το αντίθετο μάλιστα. Κάθε πράγμα ωφελεί μόνο όταν χρησιμοποιείται για τον σκοπό που προορίζεται.

 

Δείγμα της άγνοιας που υπάρχει είναι και η εκδοχή της φράσης στην "πλουραλιστικότερη" εκδοχή: "...τους κανόνες της τέχνης, της τεχνικής και της επιστήμης" (:confused:)...

Link to comment
Share on other sites

Όλα ωμός τα πρότυπα δεν έχουν σαν βάση τους κανόνες ασφαλείς;( προπολεμικούς η μη)

Σίγουρα είναι αστείο να πεις σε ένα ηλ/γο να κατασκευάσει έναν ηλ πίνακα σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής, αλλά πόσοι ηλ/γοι χρησιμοποιούν για γέφυρες τις ειδικές μπάρες και πόσοι τα περισσεύματα των ΝΥΑ από της γραμμές που καταλήγουν στο πίνακα και πόσοι ακόμα ηλ/γοι χρησιμοποιούν NYAF; ποιο τελικά είναι το σωστό; και τη αναφέρει το πρότυπο(δεν το γνωριζω)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Το αν πρώτα περάσει πλακάκια και μετά βάψει ή το αντίστροφο, υπάρχει κάτι γραπτό που το καθορίζει;

Το αν θα περάσει πρώτα ο υδραυλικός και μετά ο ηλεκτρολόγος ή αντίστροφα, υπάρχει κάτι γραπτό που το καθορίζει;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παιδιά, την συγκεκριμένη φράση τουλάχιστον στις υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ που ασχολούμαι εγώ είναι υποχρεωτικό να την αναγράψεις σε συγκεκριμένες περιπτωσεις. π.χ. Αντικατάσταση αμαξώματος - υπερκατασκευής φορτηγού, χρειάζεται μελέτη κλπ αλλά και Υ.Δ. του επιβλεψαντος μηχανικού ότι όλες οι εργασίες έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Βλέπε Υ.Α. ΣΤ/20270 / 1973 {2 , 2α

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.