Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καμπτική Δύναμη


 
ManL

Recommended Posts

Καλησπέρα και χαιρετισμούς σε όλους.

 

Έχω μια απορία βασικών γνώσεων σχετικά με την κάμψη δοκού.

 

Από ότι γνωρίζω, όταν κάμπτεται μια δοκός δημιουργούνται εσωτερικές δυνάμεις (ή καλύτερα ορθές τάσεις) θλιπτικές από τον κεντροβαρικό άξονα και πάνω και εφελκυστικές από τον κεντροβαρικό άξονα και κάτω (στο σημείο εφαρμογής του κάθετου εξωτερικού φορτιού) όπου επεκτείνονται σε πλάγιες προς τις στηρίξεις. Αυτές οι εσωτερικές θλιπτικές και εφελκυστικές δυνάμεις δημιουργούν την ροπή κάμψης ή οποία με την σειρά της δημιουργεί καμπτική τάση (bending stress) δηλαδή τις θλιπτικές και εφελκυστικές τάσεις.

 

Όταν λέμε ότι στην δοκό εφαρμόζονται καμπτικές δυνάμεις, εννοούμε ότι είναι οι θλιπτικές και οι εφελκυστικές δυνάμεις (ο συνδυασμός των δύο) εσωτερικά της δοκού όταν κάμπτεται;

Link to comment
Share on other sites

Η δύναμη δεν χαρακτηρίζεται ποτέ "καμπτική" διότι από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει κάμψη: χρειάζεται και τον μοχλοβραχίονα.

 

Καμπτική μπορεί να είναι η ροπή. Και λέγεται καμπτική εφόσον προκαλεί σε κάποια διατομή ανηγμένη παραμόρφωση (τροπή) καμπτικού τύπου (και όχι στρεπτικού ή μεικτού τύπου).

 

Όταν αναφερόμαστε σε καμτική ροπή, δεν κάνουμε διάκριση αν αυτή είναι δράση (εξωτερικά επιβαλλόμενη ροπή) ή αντίδραση (το ολοκλήρωμα του γινομένου ορθών τάσεων επί κεντροβαρική απόσταση σε μία διατομή)

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!

 

Λέγοντας ʽκαμπτικήʼ δύναμή δεν εννοώ ότι προκαλεί κάμψη. Είναι η εσωτερική δύναμη που προκαλείται λόγω κάμψης, γιʼ αυτό πιστεύω πως η καμπτική δύναμη είναι: ο συνδυασμός των θλιπτικών και εφελκιστικών δυνάμεων..;

 

Την κάμψη την προκαλούν οι εξωτερικές δυνάμεις (ροπές δυνάμεων). Ούτε η καμπτική ροπή λέγετε ʽκαμπτικήʼ επειδή κάμπτει κάποιο στοιχείο (δοκό). Λέγετε καμπτική επειδή προκαλείται λόγω κάμψης. Η καμπτική ροπή (πάντα εσωτερική) ανατρέπει την παραμόρφωση καμπτικού τύπου της δοκού (Δεν την προκαλεί). Η καμπτική ροπή δημιουργείται από την προσπάθεια της δοκού να ανατρέψει την καμπτική παραμόρφωση, όχι για να την δημιουργήσει. Δηλαδή η εξωτερική ροπή μιας δύναμης (που προκαλεί την κάμψη) είναι ίση με την εσωτερική ροπή (κάμψης) σε κατάσταση στατικής ισορροπίας.

 

Όταν αστοχεί η δοκός από κάμψη, αστόχησε επειδή δεν είχε την ιδιότητα να αναλάβει την ροπή κάμψης (η ροπή αντίδρασης του υλικού < ροπή κάμψης), δηλαδή η καμπτική τάση (θλιπτική και εφελκιστική) ήταν μεγαλύτερη από την καμπτική αντοχή της δοκού.

Link to comment
Share on other sites

Εσωτερικά στο δομικό στοιχείο δεν υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν τάσεις. Σε κάθε διατομή, εφόσον θεωρήσουμε μία τομή Ritter, το ολοκλήρωμα των τάσεων στην επιφάνεια και τα ολοκλήρώματα των γινομένων των τάσεων επί την απόσταση από τον (όποιον) ουδέτερο άξονα εξισορροπούν τα φορτία διατομής.

 

Συνήθως εργαζόμαστε σε κύρια συστήματα αξόνων και εξετάζουμε μεγέθη ορθής έντασης ορθής...

 

Έχουμε λοιπόν:

- Εξωτερικές δράσεις που μπορεί να είναι δυνάμεις, ροπές, κατανεμημένες δυνάμεις και κατανεμημένες ροπές που δρουν επί των δομικών στοιχείων.

- Φορτία διατομής (ήτοι αξονικό, τέμνουσα σε δύο άξονες, καμπτική ροπή σε δύο άξονες και ροπή στρέψης) τα οποία προκύπτουν εκ των εξωτερικών δράσεων βάσει της ισορροπίας δυνάμεων - ροπών (ας αφήσουμε προς το παρόν τις συνθήκες συμβιβαστού).

- Εσωτερικές (ορθές και διατμητικές) τάσεις, ήτοι σ11, σ12, σ13, οι οποίες προκύπτουν από τα φορτία διατομής βάσει του καταστατικού νόμου του υλικού.

 

Αυτά σύμφωνα με την θεωρία των δοκών. Ο όρος "καμπτική δύναμη" δεν παρουσιάζεται πουθενά...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

καλησπερα,θα ηθελα να ξεκαθαρισω τη διαφορα αναμεσα σε δυο δοκαρια,τα οποια το ενα χαρακτηριζεται διατμητικο και το αλλο καμπτικο ,καθως και ποτε λεμε οτι η αστοχια ηταν καμπτικη και ποτε διατμητικη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.