Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Κουφώματα και" Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον": απορίες.


Recommended Posts

Καλημέρα και καλώς σας βρίσκω.

 

Μιας που διάβασα σήμερα ότι συνεχίζει το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον" θέλω να σας κάνω 2 ερωτήσεις.

 

Α. Μετά από ερώτησεις δικών μου ανθρώπων σε τράπεζα όπου θα γινόταν η αίτηση, μας απάντησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει για μας επιδότηση κουφωμάτων επειδή οι σωληνώσεις θέρμανσης είναι κάθετες και όχι οριζόντιες!!!! Η πολυκατοικία είναι άδειας του 1975 και δεδομένου ότι οι περισσότερες προφανώς πολυκατοικίες τότε χτίζοταν με παρόμοιο τροπό ρωτώ...

Όντως ισχύει αυτό ή αποτελεί ένα μέσον αποθάρυνσης των ενδιαφερομένων; Και αν είναι κατά πόσο στέκει; Αν δεν αλλάξουν οι παλιές και ενεργοβόρες πολυκατοικίες τότε ποιες;

 

Β. Μας είπαν επίσης ότι η πρώτη επίσκεψη του ενεργειακού επιθεωρητή; (αυτός πάλι τι είναι και ποιος τον ορίζει) κοστίζει κοντά στα 1000 ευρώ! Τιμή η οποία θα πρέπει να πληρωθεί ΑΣΧΕΤΩΣ αν ικανοποιηθεί η αίτηση η όχι αργότερα!!!! Μικρότερο ποσό θα πρέπει να δοθεί και κατά την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση....!!!

 

Αν κάποιος μπορεί να ρίξει λίγο φως στα παραπάνω θα του ήμουν ευγνώμων, καθότι στο τηλέφωνο του υπουργείου δεν βγάζω άκρη και η απάντηση σε παρόμοιο email που τους έστειλα μάλλον αργεί πολύ...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ snips,

Για το Α δεν γνωρίζω να σου απαντήσω, οπότε το αφήνω σε κάποιον εμπειρότεροι συνάδελφο.

 

Για το Β, αυτό που σου είπαν δεν στέκει.

Το κόστος της πρώτης επιθεώρησης είναι περίπου στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό (φαντάζομαι πως το σπίτι σου δεν είναι 500 τετραγωνικά). Ίδιο είναι το κόστος και της δεύτερης επιθεώρησης.

Το ποσό των δύο επιθεωρήσεων δεν το πληρώνεις από την τσέπη σου, αλλά το εισπράτεις από το πρόγραμμα, χωρίς αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες.

Δηλαδή, εάν εσύ θέλεις να αλλάξεις κουφώματα με κόστος 6.000 ευρώ και ανήκεις στην κατηγορία Α (Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή τις 60.000 € αντίστοιχα), τότε θα επιδοτήθείς το 35% των (6.000 + κόστος επιθεωρήσεων) και θα πάρεις άτοκο δάνειο για τα υπόλοιπα 3,900 ευρώ.

 

Θα πρότεινα να επισκεφτείς άλλη τράπεζα.

Link to comment
Share on other sites

Α. προφανός αφορούσε την αυτονομία διαμερίσματος, κάτι που άλλαξε.

Β. οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι ιδιώτες μηχανικοί που έχουν ορισθεί απο το υπουργείο, στοιχεία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα την άποψη όσων πραγματικά γνωρίζουν σχετικά με την συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων. Έχω ακούσει πολλά αρνητικά για το ξύλο και πόσο απαιτητικό είναι. Επίσης έχω ζήσει σε σπίτι με κουφώματα κατασκευής του 85 και έχω ίδια αρνητική άποψη (τρίψιμο κάθε 2 χρόνια και νέο βερνίκι). ΟΜΩΣ όλες οι εταιρίες ξύλινων κουφωμάτων με διαβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα νέα κουφώματα δεν απαιτουν σχεδόν καθόλου συντήρηση. Μόνο ένα πέρασμα με ένα πανί το οποίο έχω βουτήξει σε ένα υγρό που υποτίθεται ότι αποκαθιστά την προστασία της βαφής απο την UV ακτινοβολία. Πέρα από αυτό, δίνουν 10 χρόνια εγγύηση για το χρώμα και το σκέβρωμα. Αν μου το έλεγε μόνο ένας, θα έλεγα ότι είναι απατεώνας. Όταν όμως το λένε πολλοί και μάλιστα περίπου με τον ίδιο τρόπο, τι κάνεις??? Από την αλλη δεν βρήκα και πολλούς "χρήστες" να λένε το ίδιο... Είναι η πρακατάληψη και η έλλειψη ενημέρωσης ή πραγματικά έχουμε γεμίσει από απατεώνες με προφίλ σοβαρής εταιρίας???

 

Η αναζήτηση μου οφείλεται στην επιθυμία μου να ανακαινίσω ένα πετρινο σπίτι , ηλικίας περίπου 60 χρόνων σε ορεινή περιοχή, εύκολα μπορείτε να καταλάβετε πως μοιάζει. Η προτίμιση μου θα ήταν σίγουρα ξύλινα εξαιτίας της πέτρας και της παλαιότητας (θα ήθελα να κρατήσω όσο γίνεται περισσότερο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του). Έχω απορρίψει τα συνθετικά γιατί πολύ απλά το θεωρώ περίπου βιασμό να πάω σε μια τετοια λύση, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να κάνω το ίδιο με τα αλουμίνια.

 

Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα βαμμένα αλουμίνια σε απόχρωση ξύλου, δυσκολεύτηκα να το πιστέψω, έπρεπε να πάω πολύ κοντά και να τα παρατηρήσω προσεκτικά. Όταν όμως τα άγγιξα, ξενέρωσα.

 

Δεν έχω παρει ακόμη προσφορές οπότε δεν έχω εικόνα για την διαφορά τιμής μεταξύ ξύλινων και αλουμίνιων (βαμένων σαν ξύλο). Θα επανέλθω σχετικά όταν πάρω προσφορές.

Σας ευχαριστώ για κάθε συμβουλή σχετικά με το δίλημμα αλουμίνιο ή ξύλο και ακόμη ειδικότερα σε σχέση με τη συντήρηση του ξύλου. Επίσης και για το είδος του ξύλου.

Link to comment
Share on other sites

Με συνθετικά πετυχαίνεις καλύτερη απομίμισή τόσο σε εμφάνιση όσο και σε υφή/επαφή από το αλουμίνιο συν την καλύτερη τιμή καθώς επίσης και χαμηλότερο συντελεστή θερμοπερατότητας. Αυτά τα περί 'βιασμού' δε νομίζω ότι ευσταθούν. Όταν κόβεις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας με off road αυτοκίνητο 2500 και 3000 cc δεν είναι βιασμός του περιβάλλοντος δλδ....;; ελεος

Link to comment
Share on other sites

Αστροναυτης, για να σου δίνουν τέτοια εγγύηση, με κάτι το έχουν ποτήσει το ξύλο.

Και οι κολόνες της ΔΕΗ αντέχουν χρόνια, αλλά έχουν εμποτιστεί με κρεόζωτο. Υπάρχουν πολλών ειδών ξύλα, βερνίκια, τρόποι επεξεργασίας, καλό είναι να δείς τη λεπτομέρεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου. έκανα και εγώ αίτηση για ένταξη στο εν λόγο πρόγραμμα… το πρώτο θέμα μου φαντάζει εντελώς παράλογο.. μάλλον ήθελαν να σε αποθαρρύνουν όπως έκαναν σε εμένα που για να πάρω προέγκριση πέρασαν 45 ημέρες!!!! Άσχετα αν δεν είχα κανένα άλλο δάνειο και είμαι και μισθωτός…

Για την δεύτερη ερώτηση όταν επιθεωρείται τμήμα κτιρίου κατοικίας (διαμερισμα) είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό και στο αποτέλεσμα θα προσθέσεις και τον ΦΠΑ 23%. Τον ενεργειακό επιθεωρητή θα των πληρώσεις κανονικά και αν ενταχτείς στο πρόγραμμα παίρνεις πίσω την δαπάνη 100%.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα περί 'βιασμού' δε νομίζω ότι ευσταθούν. Όταν κόβεις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας με off road αυτοκίνητο 2500 και 3000 cc δεν είναι βιασμός του περιβάλλοντος δλδ....;; ελεος

 

Ο.Κ. συμφωνώ ότι μπορεί να γίνω υπερβολικός στις εκφράσεις που χρησιμοποιώ, δεν εννοούσα όμως το βιασμό του περιβάλλοντος... αλλά της αισθητικής. Πέτρινο σπίτι που κοντεύει να κλείσει αιώνα και να του βάλω πλαστικά κουφώματα? :roll:

Βέβαια το ποια υλικά "επιτρέπεται" να χρησιμοποιήσεις σε ένα τέτοιο έργο, είναι ένα φόρουμ από μόνο του...:)

 

Επιστρέφοντας στην αρχική μου ερώτηση, έχει κανείς εμπειρίες από τα νέου τύπου ξύλινα κουφώματα, που υποτίθεται ότι δεν απαιτούν σχεδόν καθόλου συντήρηση???

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ορθή ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να βαλεις απομιμηση ξυλου κ εσωτερικα ξυλο ενσωματομενο πανω στο κουφωμα. Υπαρχει εταιρεια που βγαζει αναλογο προφιλ σε ανοιγομενο βεβαια. δεν ξερω τι συντηρηση θα εχει, καθως τα ''φιλετα'' του ξυλου ειναι πολυ προσεγμενα κ μικρης επιφανειας σε σχεση με το ολο κουφωμα. Θα σου συνιστουσα να βαλεις απομιμηση ξυλου κ αν εισαι σε περιοχη με χαμηλες θερμοκρασιες, θερμομονωτικα. ειναι πολυ πιο λειτουργικα απ το ξυλο, χωρις πρακτικα καμμια συντηρηση και εμφανισιακα ο,τι πιο καλαισθητο εχω δει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.