Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματισμός με Φυσικό Αέριο


JimAdams

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους.

Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας για τον κλιματισμό με Φ.Α.

Σκοπεύω να μελετήσω ένα κτίριο γραφείων (περίπου 480μ² συνολικά) και

εξετάζω το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλιματισμού με Φ.Α. λόγω του ότι απαιτείται αφενός θέρμανση με Φ.Α. (απο την ΕΠΑ) και αφετέρου για να μην "φορτώσω" το κτίριο μου και με λέβητα και με κλιματισμό (ρεύμα)...βλέπε ΚΕΝΑΚ.

Δεδομένου και του ότι οι επιλογές είναι πολύ περιoρισμένες στον κλιματισμό με Φ.Α. θα ήθελα να μάθω αν κάποιος απο εσάς έχει δουλέψει το σύστημα αυτό και ποιά η γνώμη του.

Ευχαριστώ πολύ

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα ήθελα επίσης να ακούσω κάποιες γνώμες από όποιον έχει δουλέψει μια εγκατάσταση με αέριο γιατί τα sites καλά τα λένε αλλά η πραγματικότητα τις περισσότερες φορές διαφέρει...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα και από εμένα. Μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν κλιματιστικά split units με δυνατότητα να τροφοδοτούνται με αέριο; Και εξηγώ αναλυτικότερα την περίπτωσή μου. Έχω αναλάβει τις μελέτες για ένα νέο κατάστημα κοντά 1000τ.μ. αποτελούμενο από τρία χωριστά κτήρια με ισόγειο κ όροφο το καθένα. Ο πολ μηχ που το σχεδίασε μου στέρησε το προνόμιο να έχω λεβητοστάσιο οπότε είπα να δείξω ψύξη - θέρμανση στις μελέτες με τοπικά κλιματιστικά (οροφής και τύπου ντουλάπας). Το πρόβλημα όμως ήταν η μελέτη καυσίμων αερίων που έπρεπε να καταθέσω. Συμφώνησα λοιπόν με τον πολ μηχ μόνο για αυτή την μελέτη αερίου να δείξω ένα δωμάτιο του κτηρίου σαν λεβητοστάσιο. Φυσικά όταν τα είδε τα σχέδια του καυσίμου αερίου ο ελεγκτής στην πολεοδομία είπε ότι είναι λάθος καθώς αφενός η μελέτη θέρμανσης πρέπει να είναι σύμφωνη με την μελέτη αερίου κ αφετέρου δεν μπορεί να μπει εκεί λεβητοστάσιο αφού είναι δίπλα σε χώρο εργασίας. Όταν τον ρώτησα τι να δείξω στην νέα μελέτη αερίου μου είπε τις ίδιες συσκευές (δηλαδή τα τοπικά κλιματιστικά) να τροφοδοτούνται με αέριο. Υπάρχει στην πράξη κάτι τέτοιο;

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχουν. Πολυδιαιρούμενα υπάρχουν σίγουρα. Αντί για ρεύμα έχουν μια ΜΕΚ. Υπάρχει βέβαια και ψύκτης απορρόφησης με fan-coil.

Link to comment
Share on other sites

Η ΜΕΚ δηλαδή δίνει κίνηση στο κομπρεσέρ του κλιματιστικού και από εκεί και πέρα ο τρόπος λειτουργίας είναι ίδιος με αυτά που έχουν ηλεκτρικό μοτέρ. Ωραία, αρκεί να βρω δηλαδή τι παροχή αερίου θέλουν αυτές οι συσκευές. Όσον αφορά την απαγωγή καυσαερίων Θα τις θεωρήσω τύπου Β1 φαντάζομαι, με ισχύ όση έχουν κ τα ηλεκτρικά κλιματιστικά που έχω υπολογίσει (12.5KW).

Link to comment
Share on other sites

Φρονιμο θα ηταν μελετη με πολυδιαιρουμενα. Ενα για καθε κτηριο ή οροφο.

 

Δες ενδεικτικα και ελπιζω να μην θεωρηθει διαφημιση. Ειναι πρωτη επιλογη απο "googlαρισμα".

http://www.ghp.gr/products.htm

Link to comment
Share on other sites

Όταν μάθεις το κόστος των κλιματιστικών με Φ.Α , θα βάλεις τα κλάματα . Είναι ασύμφορα για μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις . Και μια διευκρίνηση (για πολυδιαιρούμενα συστήματα τύπου VRF), μονάδα Φ.Α είναι η εξωτερική μονάδα (πχ προμήθεια απο την ghp ) , οι εσωτερικές όμως θα πρέπει να είναι απο διαφορετική εταιρεία (πχ Daikin ή άλλη) , με τις οποίες θα πρέπει να επιβεβαιώσεις την συμβατότητα. Θέλει πολύ προσοχή , για με το κόστος εγκατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Έχει και εσωτερικά ίδιας εταιρείας. Πράγματι ειναι ασύμφορο αφου αγγίζει το διπλάσιο της τιμής του ηλεκτρικού. Θεωρητικά κάνεις απόσβεση, στη πράξη μη με ρωτήσεις. Αν και δε νομίζω οτι πάει για εφαρμογή η μελέτη του συναδέλφού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.