Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλοτριώσεις οδών σε περιοχές με Π.Ε. - νέα Ρ.Γ.?


Recommended Posts

Καλημέρα στο forum,

έχω συναντήσει 2-3 φορές το εξής πρόβλημα σε 2 γνωστές λεωφόρους της Αττικής:

Λ.Λαυρίου και Λ.Βάρης-Κορωπίου οι οποίες διέρχονται από περιοχές με κυρωμ.Π.Ε.

Συγκεκριμένα λόγω ολυμπικακών έργων η Ρ.Γ. μετατοπίσθηκε για διαπλάτυνση των λεωφόρων και μετά τρέξιμο από υπηρεσία σε υπηρεσία (πολεοδομία,τεχ.υπηρ.δήμου, δ/νση απαλλοτριώσεων Δ12) παίρνω διαφορετικές απαντήσεις :

1)- Πολεοδομία Μαρκοπούλου

:"να κάνεις διορθωτική πράξη εφαρμογής που να τροποποιεί την Ρ.Γ."

- Πολεοδομία Παλλήνης

:"να κάνεις ένα "διάγραμμα εφαρμογής" της νέας Ρ.Γ. και ένα πινακάκι με τα

ρυμοτομούμενα και εμείς θα στο θεωρήσουμε.Κατόπιν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης που

θέλει να βγάλει άδεια θα κάνει μια διορθωτική στους πίνακες για να διορθώνει τις

εισφορές του

 

2)Τ.Υ.Δήμου

:"να δείξεις την νέα θέση της Ρ.Γ. και να θεωρήσεις το Τ.Δ. στην πολεοδομία για όρους δόμησης κι αυτό το σχέδιο θα αποτελεί την τροποποίηση (κανονικά θα έπρεπε να κάνεις τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου , αλλά αυτό έχουμε βρεί ως πατέντα)"

 

3)Δ/νση Απαλλοτρ.Δ12

:"λόγω του κατέπειγοντος πράγματι οι απαλλοτριώσεις αυτές για διαπλάτυνση των λεωφόρων για τα Ολυμπ.έργα έγινα με συνοπτικές διαδικασίες και πράγματι κοινοποιήθηκαν εκ των υστέρων στις πολεοδομία για την τροποποίηση της Ρ.Γ."

* επισημαίνεται ότι η πολεοδομία δεν έχει καμιά κοινοποίηση !!!

 

το 1)β) το έκανα στην Παλλήνη και προχώρησε

όμως τώρα είμαι πολεοδομία Μαρκόπουλο και ζητάει διορθωτική Π.Ε., έχει δίκιο ?

τι κάνουμε οεο? ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ πριν μερικά χρόνια στη Λεωφ. Κηφισού σε διαπλατύνσεις που έγιναν για την κατασκευή παραδρόμων πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρόμοιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί και στη νέα οδό που συνδέει Πειραιά με Κερατσίνι, με αποτέλεσμα εκεί να έχουμε διαχωρισμό Ο.Τ. που έχουν πλέονν μείνει "ανοικτά" και η Πολεοδομία δεν θεωρεί ούτε Ο.Δ. !

Η Δ12 κακώς δεν μερίμνησε σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μετέπειτα τροποποίηση των Ρυμοτομικών Σχεδίων.

Πιστεύω ότι χωρίς τροποποίηση των Ρυμ. Σχεδίων όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές που δεν θα επιλύσουν οριστικά το ζήτημα.

Βέβαια το νέο όριο των ιδιοκτησιών είναι στο όριο απαλλοτρίωσης αλλά τα Ο.Τ. που επηρεάζονται δεν έχουν πλέον νέες Ρ.Γ. & Ο.Γ.

Δυστυχώς 7 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα τους πληρώνουμε . . .

Link to comment
Share on other sites

Το όριο της απαλλοτρίωσης δεν καθορίζει γραμμή δόμησης εκτός αν αναφέρει κατι το ΦΕΚ.

Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου ώστε το νέο ΟΤ να έχει νέα Ρ.Γ η Ο.Γ στα όρια της απαλλοτρίωσης. Σύνταξη νέας πράξης εφαρμογής θεωρώντας σαν αρχικές τις τελικές της αρχικής πράξης χωρίς νέα εισφορά σε γη. Η διορθωτική πράξη γίνεται για πλάνη η για στοιχεία που δεν ήταν γνωστά την ημερομηνία κύρωσης. Την ημερομηνία κύρωσης τα στοιχεία αν ήταν σωστά τι να διορθώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, αφού έγινε ήδη η απαλλοτρίωση (και από ότι καταλαβαίνω η γη αποζημιώθηκε) δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ζητείται διόρθωση της Πράξης.

Μα αν γίνει και διόρθωση της Πράξης Εφαρμογής (με τον τρόπο που προτείνει ο topogr και ο οποίος εφαρμόζεται όταν τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο σε περιοχές με κυρωμένη ΠΕ), τότε θα προκύψει και από αυτήν αποζημίωση (διαφορά εμβαδού "αρχικής ιδιοκτήσίας"=(τελική της αρχικής πράξης) και "τελικής ιδιοκτησίας"=(τελική της αρχικής μειωμένη κατά την απαλλοτριωθείσα). Δηλαδή η απαλλοτριωθείσα έκταση θα αποζημιωθεί δύο φορές.

 

Ώπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, μόνο τροποποίηση ΡΣ για την μετατόπιση των ΡΓ/ΟΓ απαιτείται και τίποτα άλλο, εφόσον η απαλλοτρίωση έχει ήδη συντελεστεί.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε γράφεις ότι αυτό που λέω εγώ εφαρμόζεται σε τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής συμφωνούμε απόλυτα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος.

Χρειάζεται όμως όπως γράφεις τροποποίηση ρυμοτομικού, μετά την τροποποίηση τότε γιατί δεν εφαρμόζεις αυτά που στην αρχή αναφέρεις. Αφού το απαλλοτριωμένο δεν θα ανήκει πλέον στον αρχικό ιδιοκτήτη δεν θα πάρει αποζημίωση (εδω δεν το διατύπωσα εγώ σωστά θα δώσουμε στο απαλλοτριομένο νέο κ.α και ιδιοκτήτη Δήμο η ελληνικό δημόσιο ).

Ετσι θα έχουμε σωστό μεταγραμμένο τελικό οικόπεδο νέες σωστές συντεταγμένες τελικής ιδιοκτησίας, και απόφαση κύρωσης και όχι διόρθωσης.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο ότι στην περίπτωση που αναγράφεις έχουμε νέα Πράξη Εφαρμογής και όχι διόρθωση όπως εκ παραδρομής ανέφερα (παρασύρθηκα από τις "προτάσεις" των πολεοδομιών που παρατέθηκαν πιο πάνω...).

 

Όμως επιμένω ότι δεν απαιτείται νέα Πράξη Εφαρμογής.

Μια χαρά θα είναι μεταγεγραμμένα τα δικαιώματα επί των οικοπέδων καθόσον την πράξη απαλοτρίωσης οφείλουν να μεταγράψουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με δική τους ευθύνη, ο κάθε ένας στην μερίδα του. Οπότε και τα οικόπεδα θα είναι σωστά μεταταγεγραμμένα και σωστές συντεταγμένες θα έχουμε από την τροποποίηση του ΡΣ.

 

Τέλος πάντων, το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη σε κάθε περίπτωση τροποποίηση του Ρ/Σ, στο οποίο συμφωνούμε όλοι.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα να δεις που τελικά θα λυθεί με διαφορετική λύση από αυτή που λέμε και συμφωνούμε σε ένα βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

προς ενήμερωση των συναδέλφων:

 

τελικά μετά από επικοινωνία

τοπογράφου πολεοδομίας με διευθυντή Περιφέρειας

κατέληξαν ότι θα κάνουμε ανασύνταξη της Π.Ε. ,

διότι λέει η γραμμή απαλλοτρίωσης επέχει θέση ρυμοτομικής γραμμής

και η οικοδομική γραμμή θα τεθεί 20μ από τον άξονα Λ.Βάρης Κορωπίου (βάσει του ΦΕΚ μέτρων υπεραστικής συγκοινωνίας).

Επισήμανε ότι δεν υφίσταται ο όρος τροποποίηση Ρ.Σ. μόνο για την οικοδομική γραμμή (αυτό ανήκει στο ΦΕΚ όρων δόμησης, πρασια κ.λ.π.) κι αφού η γραμμή απαλλοτρίωσης λέει ότι έχει αξία Ρ.Γ. θα πρέπει να γίνει ανασύνταξη Π.Ε. για να υπολογισθούν σωστά οι εισφορές και να πάρει σωστές συντεταγμένες το οικόπεδο.

& όχι τροποποίηση Ρ.Σ. ούτε διόρθωση μόνο πινάκων Π.Ε.,

δηλ.θα πάρουμε σαν αρχική ιδιοκτησία :

την τελική της Π.Ε.προ απαλλοτρίωσης

και σαν τελική :

την απομειωμένη μετά την απαλλοτρίωση

 

οπότε ζητάν συμβόλαια,πιστοποιητικα,διαγ.απαλλοτρ.,διαγ.π.ε.,τοπογραφικό με την τελική ιδιοκτησία μετά απαλλοτρίωση,αμοιβές,νέοι πίνακες Π.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε μετά την κύρωση η πράξη εφαρμογής είναι οριστική και αμετάκλητη εκτός τις γνωστές εξαιρέσεις πλάνη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση κλπ κλπ. Μετά την κύρωση και μεταγραφή δε μπορεί να γίνει ανασύνταξη που θα αναφέρεται στον χρόνο κύρωσης γιατί η απαλλοτρίωση είναι μεταγενέστερη. Άρα θα έχουμε σύνταξη εκ νέου με αρχικές τις προκύπτουσες τελικές από την κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Πρέπει να γίνει με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς γιατί σήμερα ξεκινάει η πράξη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.