Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Θερμομονωση ταρατσας


fisakis

Recommended Posts

Κυριοι καλησπερα σας!!

 

Κατ'αρχας να σας ευχαριστησω για τη δυνατοτητα που μας δινετε να ανταλασουμε μαζι σας αποψεις και συμβουλες!!! Να σας ενημερωσω οτι δεν εχω καμια σχεση με το επαγγελμα σας, ακομη και ως συνεργατης σας, παρολο που το βρισκω απο μικρος αρκετα ενδιαφερον!

 

Στο θεμα μου τωρα. Φετος αποφασισα να βαλω θερμομονωση στη ταρατσα μου. Ο λογος οπως θα φανταζεστε ειναι η υγροποιηση και η απωλεια θερμοτητας το χειμωνα και η υπερβολικη αυξηση της θερμοκρασιας το καλοκαιρι. Γνωμη απο μηχανικο εχω παρει απο μια φιλη μου μονο. Απο εμπορες και τεχνικους ομως αρκετες. Ομολογω οτι καμια γνωμη δεν ειναι ακριβως η ιδια και συμφωνη με εμενα.

 

Τα προβληματα-ερωτησεις μου ειναι τα εξης και αφορουν την επιλογη των υλικων:

1) ΟΛΟΙ μου λενε τη λυση της εξιλασμενης πολυστερινης σαν μονωτικο υλικο. Μελετωντας ομως καποια αρθρα στο διαδυκτιο καθως και χαρακτηριστικα της εξιλασμενης πολυστερινης και της διογκωμενης, προσωπικα γερνω στην επιλογης της διογκωμενης(ΕΡS200). Ο λογος ειναι οτι εχω οριακα καλυτερη θερμικη αγωγιμοτητα, καποια αλλα χαρακτηριστικα καλυτερα καποια αλλα οχι, ειναι περισσοτερο φιλικη προς το περιβαλλον και φυσικα οικονομικοτερη. Παρολα αυτα ομως, γιατι ολοι μου προτινουν την εξιλασμενη (XPS). Αναφερω επισης οτι το υλικο της μονωσης θα σκεπαστει με μπετον ή καποιο αλλο υλικο που θα εχει καποιο βαρος.

2) τι υλικο προτινετε να βαλω για τις ρισεις? Αφρομπετον, μπετον, περλομπετον ή καποιο αλλο?

3) κανω σκεψεις αντι για ασφαλτοπανο να αλείψω απο πανω ενα καλο ελαστομερες υλικο ως υγρομονωση. Και αυτο γιατι ειναι μια φθηνοτερη λυση και η λυση του ασφαλτοπανου απαιτει καθε τοσο συντηρηση(οπως και το ελαστομερες αλλωστε). Ποια ειναι η γνωμη σας στο θεμα αυτο? Αν δεχεστε ως λυση το ελαστομερες υλικο, θα ειχε καλη εφαρμογη σε ολα τα υλικα της τσιμεντοκονιας που πραναφερα?

 

Μεχρι στιγμης η λυση που προτινουν ΟΛΟΙ ειναι: XPS παχους 5 εκατοστων(ΑΘΗΝΑ), περλομπετον (για λιγοτερο βαρος, λογω του οτι η οικοδομη ειναι κατασκευης 68 και ασφαλτοπανο για υγρομονωση. Φραγμα υδρατμων πανω απο την υπαρχουσα πλακα, δεν το απαιτει κανεις διοτι εχουμε ελαστομερες υλικο σε αριστη κατασταση και αριστα "τοποθετημενο". Αλλοι λενε να βαλω αεραγωγους και αλλοι οχι.

 

Παρακαλω τα φωτα σας γιατι στο τελος θα τρελαθω και θα εχω το αγχος οτι ισως κατι εκανα λαθος.

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλω τα φωτα σας γιατι στο τελος θα τρελαθω και θα εχω το αγχος οτι ισως κατι εκανα λαθος.

Σε τι κάνατε λάθος;

Γιατί δεν ακολουθείτε μία αντίστροφη πορεία, καθώς και εδώ στο forum οι απόψεις διίστανται και θα υπάρχουν πολλές προτάσεις.

Η αντίστροφη πορεία είναι να επιλέξετε κάποιο μηχανικό (όπως τη γνωστή σας) και κατόπιν αμοιβής να σας εξηγήσει ποιο σύστημα θερμομόνωσης είναι το βέλτιστο για το δώμα σας σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση (υπάρχον ελαστομερές, κατασκευή '68 μεγάλα φορτία κλπ). Θα σας αναφέρει πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα κάθε συστήματος και αν είναι και στην αγορά θα υπάρχει πρόταση εργολαβικής εταιρίας, ίσως και επίβλεψη. Επίσης θα υπολογιστεί το κέρδος ανά έτος από την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

κ. Φυσάκη

 

Πολύ σωστά καταλάβατε ότι μόνη της η στεγανοποίηση δεν λύνει όλα τα προβλήματα της ταράτσας σας.

Αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και η άριστα κατασκευασμένη στεγανοποίηση, επιπλέον προβλήματα αφού λειτουργεί ως ένα φράγμα υδρατμών μη επιτρέποντας την διέλευση υδρατμών μέσω της πλάκας οροφής μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου. Το χειμώνα αυτό μεταφράζεται σε συμπύκνωση υδρατμών στην οροφή του διαμερίσματος σας, όπως ο ίδιος είπατε.

Πρέπει να ξέρετε ότι η απώλεια θερμότητας μέσω της ταράτσας αποτελεί περίπου το 20% των συνολικών θερμικών απωλειών του κτιρίου σας, το οποίο σαν κατασκευή του '68 δεν έχει κανένα είδους θερμομόνωση (περιμετρικοί τοίχοι κλπ). Νομίζω όμως ότι για ένα κτίριο 43 ετών, η θερμομόνωση της ταράτσας σας είναι η βέλτιστη παρέμβαση που μπορεί να γίνει τώρα.

Σας τονίζω καταρχήν ότι τα ασφαλτόπανα δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής (περίπου μέχρι 10 έτη κατά μέσο όρο για τα καλά) και καλό θα είναι να κάνετε μια επιθεώρηση τους πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε άλλη εργασία.Εφόσον όμως λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την στεγανοποίηση, μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν σε θερμομόνωση, με απευθείας τοποθέτηση πλακών πολυστερίνης πάνω στα ασφαλτόπανα.

Το βασικότερο θέμα με την εξιλασμένη (XPS) και την διογκωμένη (EPS) πολυστερίνη είναι ότι η μεν πρώτη δεν χάνει σχεδόν καθόλου τις θερμομονωτικές της ιδιότητες όταν βραχεί, ενώ η διογκωμένη απορροφά περισσότερο νερό και χάνει κάποιο ποσοστό (όχι όμως σημαντικό). Κατά τα άλλα μπορείτε να επιλέξετε διογκωμένη πολυστερίνη υψηλής πυκνότητας πχ. EPS200, κατάλληλη για δώματα (έχει μεγαλύτερη αντοχή σε βάρος/συμπίεση, αν και δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα), που είναι και οικολογικότερη και φθηνότερη. Το πάχος των πλακών σε καμία περίπτωση κάτω από 5 εκατοστά. Προτιμήστε προϊόντα από πιστοποιημένους παραγωγούς. Το φθηνότερο δεν είναι καλύτερο!

Πάνω από τις πλάκες πολυστερίνης δεν χρειάζεστε καμία άλλη στρώση, εφόσον έχετε ήδη επαρκείς ρύσεις κάτω από τα ασφαλτόπανα. Οι ρύσεις είναι βασικό να έχουν δημιουργηθεί πριν από το ασφαλτόπανο. Απλά τοποθετείτε ένα γεωύφασμα και (κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμες) πλάκες πεζοδρομίου. Οι πλάκες πεζοδρομίου είναι ελεύθερα τοποθετημένες και αφαιρούνται πανεύκολα όποτε το θελήσετε για να ελέγξετε πχ την υποκείμενη στρώση στεγανοποίησης. Ο λόγος που μπαίνουν οι πλάκες πεζοδρομίου είναι για να είναι η ταράτσα σας βατή και να μην καταστραφεί η θερμομόνωση από την κυκλοφορία και την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και να την προστατέψουν από τον άνεμο. Το βάρος τους ποικίλει, αλλά συνήθως είναι περί τα 25kg/m2, που δεν νομίζω ότι μπορεί να σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Η τοποθέτηση θερμομόνωσης θα δώσει μερικά χρόνια ζωής παραπάνω στα ασφαλτόπανα σας γιατί εκείνα δεν θα υπόκεινται πια σε μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές (πχ 80++ βαθμούς Κελσίου το καλοκαιράκι).

 

Προσοχή κατά την διάρκεια των εργασιών να μην τραυματιστεί η στρώση της στεγανοποίησης!

 

Κατά τα άλλα, μια επιτόπια επίσκεψη από κάποιον μηχανικό που ασχολείται με μονώσεις, θα ήταν η καλύτερη επιλογή, αφού κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της.

Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο forum για το θέμα της θερμομόνωσης γιατί νομίζω ότι έχει ξανασυζητηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Σε τι κάνατε λάθος;

Γιατί δεν ακολουθείτε μία αντίστροφη πορεία, καθώς και εδώ στο forum οι απόψεις διίστανται και θα υπάρχουν πολλές προτάσεις.

Η αντίστροφη πορεία είναι να επιλέξετε κάποιο μηχανικό (όπως τη γνωστή σας) και κατόπιν αμοιβής να σας εξηγήσει ποιο σύστημα θερμομόνωσης είναι το βέλτιστο για το δώμα σας σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση (υπάρχον ελαστομερές, κατασκευή '68 μεγάλα φορτία κλπ). Θα σας αναφέρει πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα κάθε συστήματος και αν είναι και στην αγορά θα υπάρχει πρόταση εργολαβικής εταιρίας, ίσως και επίβλεψη. Επίσης θα υπολογιστεί το κέρδος ανά έτος από την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτο ηδη εχει γινει οπως προαναφερα. Φυσικα δεν νομιζω να εχει καμια επιπλεον ειδικευση στις μονωσεις και τα υλικα τους, αλλα προτεινει τη χρηση XPS.

Να τονισω επισης οτι η στεγανωση της υπαρχουσας πλακας εχει γινει με ελαστομερες λευκο υλικο, επαλειφομενο και οχι σε μορφη φυλλων πισσας γενικοτερα. Δηλαδη η πρωτη υλη δεν ειναι η πισσα. Οπως και να εχει ομως, ολοι μου λενε οτι δεν χρειαζεται να κανω επιπλεον σταγανωση της πλακας πριν τη τοποθετηση του μονωτικου υλικού. Δυστηχως, δεν θυμαμαι τη μαρκα και το τυπο του υλικου αυτου.

Τα ερωτηματα που με καίνε περισσοτερο ειναι η επιλογη του καταλληλοτερου υλικου μονωσης(βαζω μεσα και τον αφρο πολυουραιθανης πλεον) και αν το ελαστομερες υλικο εχει εφαρμογη με ολα τα "υλικα τσιμεντοκονιας" που μπορουμε να βαλουμε.

Link to comment
Share on other sites

Εάν πράγματι η στεγανοποίηση είναι άψογη , εάν πράγματι η ταράτσα σου έχει καλές ρύσεις , και εάν τέλος η ανάγκη βατότητας δεν ξεπερνάει μερικές επισκέψεις τον χρόνο για συντήρηση ηλιακών κεραιών κλπ , τότε η λύση σου προφανώς είναι α) το polytil της polykem .

Πρόκειται για εληλασμένη πολυστερίνη επενυμένη με λευκό τσιμέντο και μικρά αδρανή , που τα προφίλ της είναι διαμορφωμένα σε αρσενικό - θηλυκό ( ραμποτέ ) .

Μιά στρώση γεωύφασμαγεωύφασμα ως διαχωριστικό από τη στεγανοποίηση είναι απαραίτητη .

Το κόστος της 25,00 ε. συν ΦΠΑ αν δεν κάνω λάθος .

β) Γεωύφασμα , διογκωμένη πολυστερίνη ( Κ25 / Μ3 > 8 cm πάχος αυτή είναι και η διαφορά με την εξηλασμένη που στα 5cm πάχος δίνει τα ίδια αποτελέσματα ) δεύτερη στρώση γεωυφάσματος ως φίλτρο σκόνης και σκέπασμα με βότσαλο η χαλίκι για το βάρος .

 

πρακτικά και οικονομικά είναι οι προτιμότερες κατά την ταπεινή μου γνώμη σύμφωνα με τα στοιχία που μας έδωσες . καλή επιτυχία !

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τη προθυμη βοηθεια σας, αλλα δεν ειπα οτι εχω σωστες ρυσεις. Ειπα οτι η πλακα ειναι καλα μονωμενη και δεν θα χρειαστει περαιτέρω μονωση υδρατμων. Μετα το υλικο της θερμομονωσης θα πεσει μια στρωση για ρυσεις (το ενα μου ερωτημα ειναι τι υλικο ειναι προτιμοτερο να βαλω) και επειτα υγρομονωση (που δεδομενου το κοστος και το οτι καθε τοσο θα πρεπει ετσι κι αλλιως να κανω συντηρηση ή αντικατασταση προτιμω το ελαστομερες υλικο σε μορφη μπογιας).

Τις λυσεις που μου αναφερατε (η πρωτη αν καταλαβα καλα ειναι τυπου της εταιριας ΚΕΛΥΦΟΣ) τις γνωριζω και αν και η προσβαση στη ταρατσα δεν ειναι τακτικη(εως καθολου), δεν με καλυπτουν. Προσωπικα πιστευω οτι οταν βρεχει, το νερο που περναει κατω απο τη πλακα ειναι κρυο το χειμωνα και αποροφαει εστω ενα μικρο ποσοστο θερμοτητας απο τη πλακα, που στη συνεχεια καταληγει στην υδροροη. Αλλωστε δεν εχω καλες ρυσεις και επισης επιβαλεται να δημιουργηθει μια επιπλεον υδροροη, λογω μεγαλης επιφανειας.

Link to comment
Share on other sites

Μετα το υλικο της θερμομονωσης θα πεσει μια στρωση για ρυσεις (το ενα μου ερωτημα ειναι τι υλικο ειναι προτιμοτερο να βαλω) και επειτα υγρομονωση (που δεδομενου το κοστος και το οτι καθε τοσο θα πρεπει ετσι κι αλλιως να κανω συντηρηση ή αντικατασταση προτιμω το ελαστομερες υλικο σε μορφη μπογιας).

 

Ας τα δούμε λοιπόν όπως πρέπει . Θα μπορούσα να είμαι πιο σίγουρος για τις απαντήσεις μου εάν έβλεπα μερικές φωτογραφίες με λεπτομέρειες της επιφάνειας οι οποίες θα καθορίσουν τις παραμέτρους , ( η γραπτή περιγραφή με διαστάσεις ).

α. Πόρτες της ταράτσας ( κλιμακοστάσιο ,λεβητοστάσιο - αποθήκες κλπ ), που να δείχνουν το ύψος της μαρμαροποδιάς , και πως ανοίγουν οι πόρτες ( προς τα μέσα η προς τα έξω ) .

β. Στηθαία η κάγκελα περιμετρικά και από τι υλικό είναι ? ( αν ειναι σοβατισμένα , είναι τούβλο η μπετό ? )

γ.Τις θέσεις των υδρορροών σε σχέση με τις πόρτες ( πατάμε στην υδρορροή και φωτογραφίζουμε την πόρτα.)

δ.Ηλιακούς που να φαίνεται η πορεία των σωληνώσεων .

Αυτά είναι τα βασικά στοιχία που θα καθορίσουν το είδος του θερμομονωτικού σύμφωνα με το πάχος του , που από αυτο θα προκύψει το περιθώριο ύψους που μένει για το υλικό των ρύσεων, και αυτό με τη σειρά του θα μας καθορίσει το είδος του κονιάματος .

Θα πρέπει να ξέρεις ότι ειδικά αν θες η τελική επιφάνεια να είναι βαφή , το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δυνατό γύρω από τις υδρορροές ( μικρότερο πάχος ).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλημερα απο τα χανια. εχω μια μονοκατοικια και τηελω να μονωσω την ταρατσα για εξοικονομηση πετρελαιου τον χειμωνα. μου εχουν προτεινει διαφορες λυσεις αλλα θα ηθελα και την αποψη σας. ι ταρατσα εχει κλησεις και ειναι περιπου 10ετιας. ανεβαινουμε μονο μερικες φορες το χρονο αλλα θα ηθελα να περπατιεται. ενα υλικο που μου προτεινουν ολοι σχετικα με την υγρομονωση ειναι το hyperdasmo υπαρχει κατι αναλογο σε πιο οικονομικο??? ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

καλημερα απο τα χανια. εχω μια μονοκατοικια και τηελω να μονωσω την ταρατσα για εξοικονομηση πετρελαιου τον χειμωνα. μου εχουν προτεινει διαφορες λυσεις αλλα θα ηθελα και την αποψη σας. ι ταρατσα εχει κλησεις και ειναι περιπου 10ετιας. ανεβαινουμε μονο μερικες φορες το χρονο αλλα θα ηθελα να περπατιεται. ενα υλικο που μου προτεινουν ολοι σχετικα με την υγρομονωση ειναι το hyperdasmo υπαρχει κατι αναλογο σε πιο οικονομικο??? ευχαριστω εκ των προτερων.

Φίλε zymvragos, η υγρομόνωση πρέπει να γίνει βέβαια αλλά μην περιμένεις από αυτήν σημαντική εξοικονόμηση πετρελαίου. Χρειάζονται πιο ολοκληρωμένες λύσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.