Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διόρθωση τοπογραφικού - διόρθωση συμβολαίου


eagle12

Recommended Posts

Καλημέρα σας, να σας εξιστορήσω την ιστορία πριν μπω στο θέμα.

Εχω στην κατοχή μου από 2 διαφορετικές δωρεές 1 οικόπεδο με παλαιά οικία στο νησί Κύθηρα.

Το συγκεκριμένο κομμάτι άνηκε στον παππού μου και μετά τον θανατό του το πήραν οι 2 θείες μου με "κόψιμο" του οικοπέδου δια οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Μετά από κάποιο διάστημα αποφάσισαν ξεχωριστά να μου το δώσουν αλλά δυστηχώς δεν κάναμε συνένωση (πιστεύω ότι μπορούσε να γίνει) έτσι έχω στην κατοχή μου 2 συμβόλαια.

 

Κατά την ανάγνωση του παλιού τοπογραφικού διαπίστωσα κάποια λάθη πλευρών (πχ. ΑΒ = 7μ αλλά στην πραγματικότητα είναι 4μ), όπως και ενημερώθηκα πως μετά την σύνταξη του παρόντος τοπογραφικού, εδώθηκαν κάποια μέτρα από την πρόσοψη του οικοπέδου στην κοινότητα για διαπλάτυνση του δρόμου.

Με λίγα λόγια το τοπογραφικό δεν είναι πλέον σωστό και το εμβαδόν του οικοπέδου έχει μικρύνει.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν με την σύνταξη νέου μπορώ να διορθώσω το συμβόλαιο?

Σύμφωνα με 3 συμβολαιογράφους που ρώτησα χρειάζεται να γίνει πράξη (πώληση, δωρεά, κτλ.) ώστε να προσαρτηστεί το νέο τοπογραφικό και ταυτόχρονα να καταργήσω την οριζόντια ιδιοκτησία και να φαίνεται ένα συμβόλαιο, ειδάλλως δεν μπορώ να κάνω μόνος μου την διόρθωση.

Φυσικά με ενδιαφέρει κυρίως να διορθωθεί γιατί με την έναρξη κάποια στιγμή του κτηματολογίου θα γίνει μεγάλο μπέρδεμα.

 

Ευχαριστώ

 

 

υ.γ θα ήθελα επιπλέον να ρωτήσω αν το παλιό τοπογραφικό έχει ισχύ σαν απόδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο καθότι ο γειτονάς μου έχει "πατήσει" στον τοίχο κάποιου παλιού κτίσματος μου, με αποτέλεσμα εάν θέλω να το κατεδαφίσω, να γκρεμιστεί και ο τοίχος του δικού του κτίσματος - και να μην μπορώ να επιδιορθώσω το συκεκριμένο καθ'ύψος, (αντί να φτιάξει δικό του τοίχο για το συγκεκριμένο κτίσμα, χρησιμοποίησε το δικό μου ως κοινόχρηστο και επειδή είναι πιο ψηλό το κτίσμα του "πάτησε" - έκτισε πάνω σε αυτόν.

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν σωστά σου λένε οι Συμβολαιογράφοι ότι μόνο με κάποια Συμβολαιογραφική Πράξη που θα μεταγραφεί μπορεί να γίνει και διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων των οικοπέδων εμφανίζοντας την υλοποιημένη υφιστάμενη κατάσταση σε νέο Τοπογραφικό Διάγραμμα. Εφόσον μάλιστα το εμβαδόν είναι σήμερα μικρότερο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πρόσφατα εκπόνησα Τοπογραφικές εργασίες στον οικισμό Τριφυλλιάνικα και αντιμετώπισα παρόμοιο θέμα με κάποιους ιδιοκτήτες.

Πάντως συνεχόμενα οικόπεδα του ιδίου ιδιοκτήτη δεν απαιτούν ιδιαίτερη Συμβολαιογραφική Πράξη για να θεωρηθούν ενιαία έκταση, ιδιαίτερα μάλιστα και μετά από πρόσφατη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Τέλος, βεβαίως και ένα παλιό Τοπογραφικό Διάγραμμα συνημμένο σε τίτλο ιδιοκτησίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο για εξακρίβωση κοινού ορίου σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα χρήσης κατάλληλων Αεροφωτογραφιών κλπ. Βέβαια ελπίζω το Τοπογραφικό Διάγραμμα στο οποίο αναφέρεσαι να μην είναι γενικά αναξιόπιστο αφού ήδη διαπίστωσες μεγάλη απόκλιση σε μια πλευρά του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.