Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακαινίσεις - άδειες


Recommended Posts

Ποιός πλεον τολμά να μην εκδίδει άδειες όταν πρόκειται για ανακαινίσεις?!!!! Κι όμως ο νόμος προβλέπει ποινική ευθήνη για τον μηχανικό ή εργολάβο και χρηματική ποινή για τον ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να προβλέπεται και να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης όταν πρόκειται για διάφορες εργασίες που απασχολούν ανακαίνιση ότι χρειάζεται οικοδομική άδεια. Είτε μικρής κλίμακας αν οι εργασίες μπορούν να δικαιολογηθούν με κάτι τέτοιο είτα κανονική όταν χρειάζεται πχ εξωτερικό βάψιμο με χρήση ικριωμάτων!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ποιός πλεον τολμά να μην εκδίδει άδειες όταν πρόκειται για ανακαινίσεις?!!!! ...

Η πλειοψηφία των εργασιών ανακαίνισης (ειδικά αν είναι απλής μορφής βαψίματα, μερεμέτια αλλαγές κουφωμάτων κλπ) τα κάνουν άνευ .

 

Μηχανικός κατά κανόνα δεν υπάρχει σ αυτά τα έργα

 

Εργολάβος συνήθως είναι συνεργείο αλβανών. Αφού Έλληνες εδώ και χρόνια δεν πάνε στην οικοδομή ως εργάτες. Οπότε δικαία και επάξια οι εργάτες αλβανοί γίνονται μάστορες και σιγά σιγά εργολάβοι.

Λογικό αποτέλεσμα και μη μας πιάσουν πάλι οι ρατσιστικές αγωνίες

 

Συνεργεία και μιρκοεργολαβους έλληνες βρίσκεις ακόμα σε στεγασμένα οικοδομικά επαγγέλματα. Στα υπόλοιπα πέταξε το πουλάκι πια.

Link to comment
Share on other sites

Να σου πώ ότι δεν βγάζει ΚΑΝΕΙΣ άδειες ανακαινίσεων. Γιατί;... Γιατί κανείς δεν ελέγχει!

Ετσι απλά... και βέβαια για να γλυτώσει λεφτά...

Κανένα σχεδόν κατάστημα ακόμη και σε μεγάλες λεωφόρους δεν προχωρά σε τέτοιες διαδικασίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μή υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι χώροι που λειτουργούν χρόνια χωρίς να έχει περάσει μια υπηρεσία, πολεοδομία, πυροσβεστική κλπ...

Ο μόνος που μπορεί να ενοχλήσει είναι ο Δήμος ώστε να εισπράξει τίποτε σε περιπτώσεις κατάληψης πεζοδρομίου κλπ...

 

Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με ανακαινίσεις αλλά εγώ όποτε έχω αναφέρει κάτι τέτοιο, γελάνε!... και γελάνε πλέον με ΚΑΘΕ άδεια... ακόμη και με κρεμαστή σκαλωσιά για επισκευή μετώπης μπαλκονιού (επιχρίσματα) που πέφτει όπου νά 'ναι... δεν προτίθεται ο άνθρωπος να βγάλει άδεια, με καμία δύναμη... απέναντι κτίζεται μια πολυκατοικία, θα πάρει τον σοβατζή και θα το φτιάξει...

Αλλη περίπτωση... 320 τ.μ. υπόγειες αποθήκες και καταστήματα, μετατροπή ριζική και χρήση από επιχείρηση χονδρικού εμπορίου που μεταφέρεται εκεί.... πάλι, ο άνθρωπος υποστηρίζει ότι ρώτησε και το συμπέρασμα είναι το "Δεν ξέρεις τι λές, δεν χρειάζεται ούτε άδεια, ούτε τακτοποίηση του χώρου".... Ποιόν ρώτησε τώρα, κανείς δεν ξέρει... Αν το προχωρήσει όμως, θα είναι σίγουρα χωρίς άδεια.

 

Εχω πει πολλές φορές ότι στα δικαστήρια θα πάει σίγουρα δικηγόρος, στα ιατρεία και τα νοσοκομεία, σίγουρα γιατρός... τον μηχανικό δεν τον προστατεύει κανείς στο αντικείμενό του... Με τη μηδενική αστυνόμευση και την ανύπαρκτη προσπάθεια εξασφάλισης της νομιμότητας αλλά και με το χαράτσι του ΙΚΑ και των φόρων επί του έργου, είμαστε έρμαιο της τύχης μας, αν δηλαδή πέσουμε σε κανένα φοβιτσιάρη ή σε κάποιον με κακούς γειτόνους, τότε μπορεί να κάνουμε καμιά δουλειά... αλλιώς, είμαστε άχρηστοι και περιττοί στο αντικείμενο των απλών ανακαινίσεων.

Γιαυτό και παρατηρείται - ισχύει και για μένα - πολλές δουλειές να μου τις φέρνουν τα συνεργεία αντί το αντίθετο.

Δηλαδή, παίρνει ο πλακάς-μερεμετατζής-μπογιατζής-υδραυλικός μια δουλειά και επειδή θα πρέπει να γκρεμίσει κάποιους τοίχους με φωνάζει για να δούμε τί μπορούμε να διώξουμε και τί όχι... Κατάντια αγαπητέ...

Εδώ - για να φανταστείς τη κατάσταση - ανακαινίστηκε ΠΛΗΡΩΣ & ΜΕΣΑ-ΕΞΩ κτίριο 3 καταστημάτων, + 1 διαμέρισμα που έγινε γραφείο λογιστικό με 5 άτομα και με προφανώς μεγάλη διαφοροποίηση στη διαρρύθμιση, + δώμα ημι-νόμιμο και με προσθήκη πέργολας περίπου 45τ.μ. και μάλιστα με μερική χρηματοδότηση τράπεζας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ...

Οταν ήταν να πάρει τα λεφτά και ενώ το κτίριο είχε τελειώσει τότε βγήκε μετά από απαίτηση της τράπεζας μια μικρής κλίμακας έτσι για το εσωτερικό βίτσιο της τράπεζας... για να δώσει τα λεφτά.

Πάντως επειδή ποτέ δεν ξέρεις τί σε περιμένει, είναι εύκολο αυτό το σημείο της νομοθεσίας αν το έχεις εντοπίσει να μας το δείξεις;;;

Link to comment
Share on other sites

....

"Δεν ξέρεις τι λές, δεν χρειάζεται ούτε άδεια, ούτε τακτοποίηση του χώρου".... Ποιόν ρώτησε τώρα, κανείς δεν ξέρει... Αν το προχωρήσει όμως, θα είναι σίγουρα χωρίς άδεια.

...

...

Πάντως επειδή ποτέ δεν ξέρεις τί σε περιμένει, είναι εύκολο αυτό το σημείο της νομοθεσίας αν το έχεις εντοπίσει να μας το δείξεις;;;

 

Αγαπητέ εγώ αυτό ξέρω κι αυτό πράττω.

Σε οποιαδήποτε απλή καταγγελία αν έρθει η πολεοδομία τότε θα έχει πρόβλημα.

 

Οπότε εγώ προσωπικά ενημερώνω τον πελάτη.

 

Αν θέλει άνευ τότε η ευθύνη δική του. Από εργατικό ατύχημα μέχρι πρόστιμα ΙΚΑ και πολεοδομία.

 

Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας με τις επιλογές του

Link to comment
Share on other sites

Η ευθήνη δεν είναι πάντα δικιά του αν έχουμε μηχανικό επιβλέποντα ή υπεύθηνο συνεργείου. Η γενικά εμπλεκόμενου ακόμα και εργαζόμενου

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν υπογράφω τίποτα αν δεν είναι νομότυπα μερικά πράγματα. Οπότε η ευθύνη δική του.

Αν θέλει και υπογραφή (επίβλεψη έργου ή εργολαβικά ή άλλο) τότε ότι λένε οι ισχύοντες πολεοδομικές διατάξεις.

Απλό είναι

Link to comment
Share on other sites

@Didonis: Μα κι εγώ πάντα ενημερώνω τον πελάτη... Οταν όμως έχει κάνει αποδεκτή τη προσφορά μου για τη κατασκευή - ανακαίνιση αλλά δεν θα βγάλει άδεια... τί κάνω, φεύγω και παρατάω κλεισμένη δουλειά; Γιατί περί τέτοιας περίπτωσης μιλώ...

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω, γίνεται να καταλάβεις νόμιμα το πεζοδρόμιο από την Δημαρχεία ΧΩΡΙΣ να βγάλεις άδεια για εξωτερικές εμβάσεις??

 

Σε μια συζήτηση ένας γνώστος μου ανέφερε πως δν χρειάζεται να βγάλει άδεια για βάψιμο από μηχανικό και αρκεί μια απλή αίτηση στην δημαρχεία για την κατάληψη του πεζοδρομίου! Και ρωτάω εγώ, οι Δημοσιες Υπηρεσίες δν διασταυρώνουν τα στοιχεία τους??? Δν ζητά άδεια, δν ζητά πίνακα ενσήμων!!!???

Link to comment
Share on other sites

.... Οταν όμως έχει κάνει αποδεκτή τη προσφορά μου για τη κατασκευή - ανακαίνιση αλλά δεν θα βγάλει άδεια... τί κάνω, φεύγω και παρατάω κλεισμένη δουλειά; Γιατί περί τέτοιας περίπτωσης μιλώ...

 

Φίλε μου βράσε όριζα μ αυτές τις καταστάσεις.

Θα σου πω μια τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει (θα μπορούσε όχι απόλυτο αυτό)

 

Στην προσφορά βάζεις παράγραφο που τονίζεις όλα τα θέματα απόσεισης ευθύνης από εσένα για πολεοδομικές άδειες, παρατυπίες άμεσες και έμμεσες συνέπειες εξ αυτού κλπ.

 

Όχι ψιλά γράμματα αλλά χοντρά.

Στην προσφορά του βάζεις στο τέλος και 2 κατοσταρικακια για απλή διαδικασία άδειας μικρής κλίμακας (που δεν χρειάζεται κατόψεις και ειδικές μελέτες) και του λες ότι άμα θέλει να τα εξοικονομήσει τον καθοδηγείς να πάει μόνος του πολεοδομία και ότι άκρη βγάλει.

 

Επικουρικά αν η εργολαβία έχει λίγο ψαχνό πάγαινε μόνος σου και βγάλε την μικρής κλίμακας. Μαχ δυο βόλτες στην πολεοδομία είναι του το λες ότι του το κάνεις και δώρο στην τελική. (δηλαδή κόστος σχετικά μικρό για εσένα που κατέχεις το άθλημα)

Ξεχωρίζεις έτσι και ως μηχανικός από τον κάθε εργολαβίσκο που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει άλλα πολεοδομικά θέματα δεν ξέρει καν να τα πλησιάσει ωστε να προστατέψει τον πελάτη του όπως εσύ.

 

τεσπά διάφορα άλλα, που άντε να τα γράφουμε όλα εδώ

 

Η ανάγκη πολλές φορές είναι ο κακός μας σύμβουλος.

Και ειλικρινά το θέμα με τις πολεοδομικές παρατυπίες συχνά αρκετοί νομίζουν ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι το πρόστιμο.

Λάθος.

Το μέγιστο πρόβλημα είναι μη συμβεί (ξου ξου από εμάς) εργατικό ατύχημα όπως τόνισα και στην πρωτη μου απαντηση στο θεμα αυτο.

Εκεί σε δικαστήριο, αν είναι σοβαρό το συμβάν, η αμέλεια έκδοσης άδειας ή οτιδήποτε άλλο, το εκλαμβάνουν ως γενικότερη επιβαρυντική αμέλεια σε όλα άρα και στο ατύχημα.

Link to comment
Share on other sites

Καλή συμβουλή, αυτό με το "δώρο", θα το προσπαθήσω...

 

Μια προσπάθεια που κάνω για να φυλάγομαι από ατυχήματα και αστική ευθύνη (ζημιές σε περιουσία άλλων) είναι να ασφαλίζω πάντα το κάθε εργάκι, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι πολύ χαμηλό το κόστος.

Βέβαια, στη πράξη αν μετά βγεί ότι δεν υπήρχε η νόμιμη άδεια, δεν ξέρω τί θα πληρώσει η ασφάλεια αλλά ελπίζω πάντα και προσέχω συνεχώς για τέτοιες στραβές...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.