Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δηλώσεις για προκαταβολή και παρακράτηση φόρου


Recommended Posts

Ανοιγώ καινούργιο θέμα γτ δν έχω να κάνω μια σαφή ερώτηση! Οι ερωτήσεις μου είναι συγκεχυμένες λόγω έλλειψης εμπειρίας και έλλειψης κάποιου ανθρωπου πέρα από το φόρουμ να μου εξηγήσει διάφορα πράγματα.

 

Διαβάζοντας το φορολογικό οδηγό της Μπόσκου στην σελ 88 ανάφέρει τις υποχρεώσεις που έχουν οι μηχανικοί απένταντι στην ΔΟΥ.

 

Εκεί αναφέρει:

 

1) Δήλωση προκαταβλητέων φόρων 10% ή 4% κατά περίπτωση.

 

Ti είδους δήλωση είναι αυτή και κάθε πότε υποβάλλεται???

Εγώ ήξερα πως σε κάθε έργο που κόβω ΑΠΥ και πρέπει να καταθέσω ΦΕΜ, πηγαίνω στην ΔΟΥ-πληρώνα-βγάζω μια φωτοτυπια το έγγραφο και το φυλάω για όταν μου το ζητήσουν την επόμενη χρονιά στον έλεγχο του εκαθθαριστικού μου!!!

 

2) Δήλωση παρακρατούμενου φόρου 20% για αμοιβές ελεύθερων επαγγελμάτων (λογιστή, άλλου μηχανικού). Η δήλωση υποβάλλεται από αυτόν που έκανε την παρακράτηση και η απόδοση του φόρου γίνεται με διμηνιαίες δηλώσεις μέχρι την 20η ημέρα που έπεται του διμήνου.

3) Δήλωση ΦΜΥ εφ’ όσον απασχολεί έμμισθο προσωπικό. Η προσωρινή δήλωση υποβάλλεται με διμηνιαίεςδηλώσεις.

 

Τώρα το 2 και το 3 τι διαφορά εχούν??? Νομίζω πως αυτές οι δηλώσεις ταυτίζονται και πως τις κάνουν ΜΟΝΟ όσοι απασχολούν προσωπικό και παρακρατούν φόρους! Σωστα?

 

Και τέλος αναφέρει: Οι συντάκτες μελετών τεχνικών έργων υποβάλλουν στη πολεοδομία πληροφοριακά στοιχεία για το έργο που θα

εκτελεστεί (αρθ. 37 παρ.2 Ν. 2859/2000 και ΠΟΛ 1181/88 συγχρόνως με την υποβολή προκαβλητέου 4%-10%)

Aυτό τι στο καλό είναι???

 

Υ.Γ Αν έχετε και κάποιο λινκ με κάποιο υπόδειγμα τυχόν δήλωσης θα με βοηθούσε!

Link to comment
Share on other sites

1. Σωστά κάνεις ότι κάνεις , αλλά μόνο για τις οικοδομικές άδειες ισχύει ο προκαταβλητέος φόρος. Το 10% είναι για όλες τις μελέτες και επιβλέψεις της αδείας και το 4% είναι για τα τοπογραφικά (και μόνο).Αυτό που κάνεις εσύ αυτοί το ονομάζουν "δήλωση".

Το 2 και το 3 είναι πολύ διαφορετικά πράγματα.Επειδή δε βγάζεις μόνο οικοδομικές άδειες αλλά μπορεί να παρέχεις υπηρεσίες και σε εταιρίες, άλλους συναδέλφους,κ.α. στο ΑΠΥ (ή ΤιμολόγιοΠΥ) που θα τους κόψεις δεν υπάρχει ο προκαταβλητέος φόρος του 10% αλλά η παρακράτηση φόρου (εφόσον περνάει η αμοιβή το ποσό των 300€ ) ύψους 20%.Αυτό είναι το 2.

Τώρα για το 3, αναφέρεται σε μηχανικούς που απασχολούν προσωπικό και είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, για τον οποίο μάλλον δεν εμπίπτει στην περίπτωσή σου. Βασικά το 1 και το 2 σε ενδιαφέρουν.

Link to comment
Share on other sites

Στο 2 αναφέρει: Η δήλωση υποβάλλεται από αυτόν που έκανε την παρακράτηση και η απόδοση του φόρου γίνεται με διμηνιαίες δηλώσεις μέχρι την 20η ημέρα που έπεται του διμήνου.

 

Άρα αν εγω κόψω μια ΑΠΥ 1000 ευρω σε ένα συνάδελφο είναι υποχρεωμένος αυτος να κάνει αυτην την δήλωση και εμένα στην αρχή του άλλου ετους θα μου δωσει απλα μια βεβαιώση!!!

 

Από την στιγμή που θα κάνει αύτος την δήλωση τι διαφορά έχει το ΦΜΥ στο 3????

 

Τέλος αυτο μέ την πολεοδομία τι είναι???Οι συντάκτες μελετών τεχνικών έργων υποβάλλουν στη πολεοδομία πληροφοριακά στοιχεία για το έργο που θα εκτελεστεί (αρθ. 37 παρ.2 Ν. 2859/2000 και ΠΟΛ 1181/88 συγχρόνως με την υποβολή προκαβλητέου 4%-10%)

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λες ισχύουν για το 2.Πληρώνεσαι κατα 20% λιγότερο από ότι λέει το ΑΠΥ και αυτός είναι υποχρεωμένος να τα καταθέσει στην εφορία και στο τέλος του έτους σου δίνει τη βεβαίωση για την εφορία.

Το 3 είπαμε ότι είναι ένας άλλος φόρος που πληρώνεται από μηχανικούς που έχουν υπαλλήλους στο γραφείο τους.Εσύ έχεις?

ΤΟ τελευταίο αναφέρεται στα παραστατικά που βάζουμε μέσα στα φορολογικά της αδείας στην πολεοδομία (τα διπλότυπα που παίρνουμε από την εφορία όταν τα πληρώνουμε) για να εκδοθεί η άδεια (που φυσικά το έχεις κάνει σε όλες σου τις άδειες μέχρι τώρα)

Link to comment
Share on other sites

όταν λες υπαλλήλους εννοείς με μπλοκάκι?? Γτ αν ναι τότε σίγουρα ταυτίζεται με τον από πάνω!!!

Link to comment
Share on other sites

Υπάλληλος = ΜΙΣΘΩΤΟΣ.

 

Όλα τα άλλα, γραίκικες πατέντες τύπου "εσωτερικού συνεργάτη".

 

Σε αυτή την χώρα βέβαια έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στα εργασιακά, προ πολλού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.