Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη ΦΒ συστήματος όπου τα πάνελ έχουν διαφορετικό προσανατολισμό


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί κάποιος να υπολογίσει την μέση ημερήσια και μηνιαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός ΦΒ συστήματος καθώς και την μέση ημερήσια ηλιακή ακτινοβολία ανά m2 την οποία δέχεται το φωτοβολταϊκό στοιχείο του συστήματος εάν τα πανελ τα οποία αποτελούν το σύστημα δεν έχουν όλα τον ιδιο προσανατολισμό (για παράδειγμα έστω ένα σύστημα 9,84kw όπου από τα 48 πάνελ τα 28 έχουν νότιο προσανατολισμό και τα 20 ανατολικό).

 

Μέχρι στιγμής όταν τα πάνελ έιχαν ίδιο προσανατολισμό τους υπολογισμούς τους έκανα με το λογισμικό PVGIS το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν στο παρακάτω link: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

 

Εάν κάποιος θα μπορούσε να μου προτείνει μία λύση θα το εκτιμούσα πολύ.

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

θα χρησιμοποιήσεις το λογισμικό του PVGIS "σπάζοντας" το έργο σύμφωνα με την ισχύ για την αντίστοιχη περίπτωση προσθέτοντας τις επιμέρους αποδόσεις κτλ.

 

Εάν κατάλλαβα καλά το ερώτημά σου.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου,

 

αυτό σκέφτηκα και έγω, να σπάσω το σύστημα σε 2 επιμέρους συστήματα, να μελετήσω το καθένα ξεχωριστά, και να κάνω το άθροισμα τους στο τέλος. Παρόλα αυτά δεν ήμουν σίγουρη ότι ήταν απόλυτα σωστό, οπότε προτίμησα να έχω και μία δεύτερη γνώμη.

 

Μήπως όμως θα μπορούσες να μου προτείνεις και κάποιο άλλο πρόγραμμα ή κάποια άλλη μεθοδολογία που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χωρίς να χρειαστεί να σπάσω το αρχικό σύστημα σε επιμέρους έτσι ώστε να επαληθεύσω τα αποτελέσματα?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Άλλα ελεύθερα λογισμικά δεν υπάρχουν απ όσο ξέρω.Υπάρχουν site εταιρειών του χώρου όπου εκτιμούν την απόδοση σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνεις.

 

Εάν θες μια επιπλέον αξιόπιστη λύση,θα πρέπει να αγοράσεις κάποιο "ηλιακό" πρόγραμμα.Επιπλέον θεωρώ ότι προσεγγίζεις περισσότερο το τελικό πιθανό αποτέλεσμα με αυτό τον απλό τρόπο που σου προανέφερα.

 

Γενικά επειδή μιλάμε για στατιστικά μεγέθη σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών,εάν θες μόνο αποδόσεις τότε δε χρειάζεται να ξοδευτείς μιας και το pvgis σου δίνει καλά αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Μιας που το αναφέρατε, στο PVGIS ποια δεδομένα θεωρείτε πιο κοντα στα πραγματικά; το "Classic PVGIS" ή το "Climate-SAF PVGIS";

 

Στη μέση περίπου,αλλά πιο κοντά στο SAF.

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποίησε το PVSYST μπορείς να βάλεις 2 διαφορετικές διευθύνσεις που να προσθέτονται έπειτα. Αλλίως ο δύσκολος τρόπος με χαρτί και μολύβι μέσω εξισώσεων!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα darlas,

 

πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να μάθει να χειρίζεται το pvsyst, θέλω να πω είναι γενικά εύκολο στην χρήση του?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Κωνσταντίνα,

 

Αυτό εξαρτάται από το άτομο πιστεύω. Μια βδομάδα βαριά να σου πάρει αν έχεις κάποιο υπόβαθρο σχετικά με τα φωτοβολταϊκά. (σε χαλαρούς ρυθμούς εννοείτε)

 

Βλέπω ότι είσαι και Τηλεπ! Ε ναι είναι τις μόδας τώρα οι Τηλέπ να μας κλέβουν τις δουλειές σε εμάς τους ενεργειακούς :P χεχε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.