Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονική ακραίων καιρικών συνθηκών


Recommended Posts

περιγραφη θεματος

 

Πρέπει να σχεδιάσω έναν οικισμό, με κτίρια κοινωνικών κατοικιών(πολυόροφα κτίρια έως 4 ορόφων) που θα στεγάσουν 1000 περίπου άτομα (οικογένειες) ανθεκτικό σε φυσικές καταστροφές, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος καταστροφής-ανακατασκευής, με καινοτομικές κατασκευαστικές λύσεις και σε επίπεδο υλικών(ανακυκώσιμα, ανανεώσιμα) και σε επίπεδο συστημάτων (δομικά, επένδυση, ηλεκτρισμό,άρδευση,υδραυλικά).

Να ληφθούν υπόψη οι στρατηγικές πράσινης δόμησης τόσο από αποψη αστικού σχεδιασμού όσο και για τις μεμονομένες κατοικίες (προσανατολισμός, φ. φωτισμός, αερισμός, παθητικά συστήματα, ενεργειακή αποδοτικότητα, δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος στην περιοχή,κατάλληλη χάραξη δρόμων και πράσινων περιοχών, ατμοσφαιρική ποιότητα) και διαχείρηση και ελαχιστοποίηση αποβλήτων. Το οικόπεδο μου έχει σχήμα τριγωνικό, είναι 3εκτάρια και συνορεύει από τη μία με δρόμο, απο την άλλη πλευρά με σπίτια και από την τρίτη με ένα μεγάλο πάρκο.

Τα σχέδια, πρέπει να΄φτάνουν σε κλίμακα 1/200 για την παρουσίαση του αστικού σχεδιασμού, για τις χαράξεις και γενικά για το concept της ιδέας μου και έπειτα, για την παρουσίαση των κατοικιών, και την εσωτερική διαμόρφωση και τις όψεις φτάνω σε κλίμακα 1/100. Επειτα, σε κατασκευαστικό επίπεδο με λεπτομέρειες οπότε η κλίμακα μεγαλώνει.

 

ΥΓ κάτι εκανα λαθος πριν και το μηνυμα το δημοσιευσα δύο φορες και τώρα δεν μπορώ να σβήσω το παραπάνω μηνυμα

Link to comment
Share on other sites

Τώρα αρχίζει και αποκτά μια βάση.

Ξέχασες να πεις σε ποιο μάθημα έχεις το θέμα.

Επίσης είναι υπαρκτή η περιοχή ή φανταστική. Θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι υπαρκτή οπότε πρέπει να ξεκινήσεις με τους ειδικούς παράγοντες της συγκεκριμένης περιοχής τα όρια των ακραίων φαινομένων που μπορεί να παρουσιάσει.

Δεν έχει παντού τυφώνες και οι πλημμύρες από πού θα προσέλθουν.

Θάλασσα Μεσογείου, Ειρηνικός ή ποτάμι.

Άλλο πράγμα να είσαι δίπλα στον Αμαζόνιο και άλλο δίπλα στον Πηνειό ξέρεις.

Οπότε προσδιόρισε τις δυσμενέστερες δυνατές συνθήκες για την συγκεκριμένη γη και θέση και όχι για όλον τον πλανήτη Γη.

Αναζήτησε κλιματολογικά και μορφολογικά κλπ.

Μετά λύσε τα εύκολα και βασικά για έναν οικισμό 1000 ανθρώπων.

1ον πρόβλεψη πληθυσμιακή για τα επόμενα 50 χρόνια σε απασχολεί ή όχι?

2ον είναι τμήμα μεγαλύτερου αστικού χώρου (όποτε έχει βασικές υποδομές υγείας εκπαίδευσης κλπ) ή πρέπει να προβλέψεις χώρους

3ον υπολόγισε χώρους πρασίνου περίπου 30τμ ανά κάτοικο

4ον υπολόγισε και ένα 10% περίπου για οδικό, το οποίο όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τυπολογίες των κατασκευών σου

κλπ ....

 

Αφού συμμαζέψεις αυτά και τα έχεις δεδομένα ξεκινά να αναζητάς και καινοτόμες ιδέες και παρεμβάσεις αξιοποίησης αυτών στα κτίρια σου.

 

Ιδέες και προτάσεις καινοτόμες εκατοντάδες, διάλεξε δυο τρεις, εμβάθυνε σε αυτά και όχι επιφανειακά για να μπορέσεις να τα ενσωματώσεις στην σχεδιασμό σου.

 

Μη περιμένεις φυσικά ένα φόρουμ να μπορέσει να αντικαταστήσει την δική σου έρευνα, την σχολή σου και την καθηγητική ομάδα.

Στόχος ενός μαθήματος δεν είναι μόνο να βρεις την λύση αλλά να μάθεις και να διερευνήσεις τι μεθοδολογίες πρέπει να αναπτύξεις και τι παράγοντες να λαμβάνεις υπ όψιν σου για να φτάνεις σε λύσεις.

Συχνά η διαδρομή με το τέλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ισόβαρο σαν χρησιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι υπαρκτό, μιλαμε για νοτιοανατολική ασία και ειρηνικό ωκεανό, έχω μελετήσει τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, και γνωρίζω όλες τις επιπτώσεις, το βαθμό καταστροφής και την προέλευση, των σεισμών και βασικά των τροπικών κυκλώνων. Γνωρίζω τη γεωμορφολογία του εδάφους, τα υπόγεια ύδατα, την υπαρξη γεωθερμίας και επιπλέον μελέτησα τον τρόπο ζωής, το κοινωνικό υπόβαθρο,τα τοπικά υλικα, βλάστηση κτλ.

Η πληθυσμιακή πρόβλεψη είναι ένα από τα αγκάθια μου και σε ευχαριστώ που την αναφέρεις, γιατί με δυσκολεύει, έχω δει κάποια παραδείγματα όπως στις κατοικίες του Aravena, δεν έχω καταλήξει ακόμη όμως.

όσον αφορά επιπλέον δομές, εγω προσθέτω ένα ιατρικό κέντρο, ένα πολιτιστικό, ένα κτίριο διοίκησης και μια αγορά υπαίθρια, σε άμεση σχέση με ένα κομμάτι του οικιστικού συνόλου, σύμφωνα με τον τροπο ζωής των κατοίκων.Δεν θα ασχοληθώ όμως εκτενώς με λύσεις κατόψεων,μόνο τα τετραγωνικά έχω ορίσει κ το κέλυφος γιατί τότε δε μ φτάνει ουτε ένας χρόνος.

Οι χαράξεις των δρόμων με έχουν απασχολήσει, όσον αφορά τον προσανατολισμό τους,δλδ σε σχεση με τον ήλιο και την κατεύθυνση του ανέμου, έτσι ώστε και να φωτίζονται επάρκως αλλά να υπάρχει ηλιοπροστασία, από βλάστηση και απο τη σκιά των κτιρίων, ορισμένες ώρες και να υπάρχει επαρκης αερισμός, διότι οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι υψηλες αλλά να μη δημιουργούνται στρόβιλοι και πρόβλημα στην κυκλοφορία με την ταχύτητα οτυ ανεμου να μην ειναι πανω από 5m/s μέσα τους, όταν οι άνεμοι είναι δυνατοί και σε σχέση με το ύψος των κτιρίων ώστε να μην περνά από πάνω και δεν αερίζονται οι μικρότεροι δρόμοι.Επίσης, προσπαθώ να τους συσχετίσω με το waste management, οπού σε αυτό οι γνώσεις μ ειναι επιφανειακες κ πραγματικά δεν ξερω πως να το χειριστώ.

Οι χώροι πρασίνου υπάρχουν αλλά 30τμ είναι πολυ νομίζω για την περιοχή. εκεί η πυκνότητα των κατοίκων είναι 8.500 persons/sq.m ενώ στην ευρώπη πχ ζυρίχη μιλάμε για 3.800persons/sq.m. και σύμφωνα με τις προδιαγραφες ο συνολικος χώρος πρασίνου που μπορώ να διαθέσω είναι το 30% της έκτασης δλδ 9.000τμ δλδ 9τμ περίπου για κάθε άτομο.

Η εργασία είναι η πτυχιακή μ οπότε το project, η έρευνα, οι επιλογές και οι αποφάσεις είναι δικές μου, ο καθηγητής μου με καθοδήγησε στο κομμάτι του αστικού σχεδιασμού, στο concept. Το να σηκώσω απλά όλο τον οικισμό σε πυλώνες,που εν μέρει εχω κανει, δεν μου φτάνει. Θέλω να το εμβαθύνω και στον κατασκευαστικό τομέα, σε νέες καινοτομικές τεχνικές αν υπάρχουν αλλά δεν κατάφερα να μπλέξω τους 2 τομείς της σχολής για να το αναλάβουν, αλλά κ όταν ρώτησα καθηγητες του κατασκευαστικού τομέα, ακόμη κ εκεινοι με παρέπεμψαν σε πολιτικους και μηχανολόγους, που λόγω καλοκαιριου δεν μπορώ να βρω.

Βιβλιογραφία ψάχνω και πως μπορώ να μάθω για αυτά που ψάχνω,που μπορώ να βρω παραδείγματα για να δω τι υπάρχει κ τι μπορώ να εκμεταλλευτώ, γιατι εκεί είναι π έχω κολλήσει και μήπως εξοικονομήσω κάποιες μέρες στο να ψάχνω ατελείωτα. Ταπεινη μου άποψη, αλλά θεωρώ πως όσο πλησιάζει κανείς στο τελευταίο έτος,όπου έχει κατανοήσει καποιος τι ειναι αρχιτεκτονικη, έχει αποκτήσει, τις βάσεις στη σύνθεση, στον τρόπο σκέψης κ εκτέλεσης, από εκει και πέρα, η εμπειρία και η καθημερινη τριβή και ενημέρωση των επαγγελματιών μηχανικών, είναι -σε μερικά θέματα, όπως οι τρέχουσες τεχνικές- πολύτιμες για το σχεδιασμό μιας πιο υλοποιήσιμης και επαγγελματικής λύσης.

Link to comment
Share on other sites

Στη διπλωματική μας υπάρχει ένα καλό και ένα κακό μαζί! :)

Ορίζουμε εμείς το θέμα μας!

 

Οπότε νομίζω πω πρέπει να απλοποιήσεις λίγο το θέμα διότι έχεις βάλει πάρα πολλές παραμέτρους πχ δεν μπορεί να κάνεις αστικό σχεδισμο και να μελετας ταυτοχρονα νέους τρόπους δόμισης

 

Επίσης πρέπει να τεκμιριώσεις την επιλογή του τόπου. Γιατι διαλέξες εκεί και όχι κάπου αλλού;

Στην τελική αν το μέρος είναι πολύ εκτεθιμένο μήπως δεν θα έπρεπε να το επιλέξεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.