Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θερμομόνωσης σε προσθήκη


vasiliskap

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι !

 

Σε μια άδεια που έχω καταθέσει σε μία από τις πολεοδομίες της Χαλκιδικής και αφορά προσθήκη κατ΄επέκταση

σε κτίριο προϋφιστάμενο του 55 [ έχουμε ενοποίηση προσθήκης (10 τ.μ.) και προϋφιστάμενου (120 τ.μ.)] ,

ο ελεγκτής ζήτησε μελέτη θερμομόνωσης (γνώστης ΚΕΝΑΚ δεν είναι) για όλο το κτίριο.

Απορώ τώρα εγώ αν δικαιούται να τη ζητά ... δηλαδή είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να μονώσει τους πετρόχτιστους τοίχους στα 120 τ.μ.

έτσι ώστε να πιάνουν το Umax και να αντικαταστήσει τα κουφώματα για τον ίδιο λόγο ,

ή ο μηχανικός θα πρέπει να του κάνει το χατίρι και να κάνει μία ανυπόστατη μελέτη που δε θα εφαρμοστεί?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, άστα να πάνε.

 

Σε προσθήκες που δεν μπορούν να διαχωριστούν από το υφιστάμενο με δομικά στοιχεία (π.χ. μεγαλώνω το σαλόνι κατά 10 τμ), ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας γίνεται στο σύνολο.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε σεμινάριο με τον κ. Αραβαντινό. Το συμπέρασμα ήταν ότι προσθήκες τέτοιου είδους <<τις ξεχνάμε>>. Εκτός αν το ανακαινίσεις ριζικά όλο.

 

Δυστυχώς ο υπάλληλος είχε δίκαιο.

 

Καλύτερα να το νομιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης με τα αυθαίρετα.

 

Ετσι νομίζω, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία... πάμε για ανυπόστατη μελέτη :rolleyes:

 

Ως προς τη νομιμότητα του κτίσματος , υπάρχει πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος από την πολεοδομία που δίνεται στα προ του 55.

 

υ.γ. ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας θα περιλαμβάνει και θερμογέφυρες σωστά ?

πολύ μαγείρεμα έχει να γίνει...

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς όπως τα λες....σε ένα σεμινάριο που ήταν η γνωστή ομάδα του ΚΕΝΑΚ (Λάσκος κτλ) είχανε πει πως είναι λάθος το ξέρουμε και θα αναθεωρηθεί σύντομα........μάλλον το σύντομα δεν έχει έρθει.

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέτε είναι. Παλιότερα, τέτοια ζητήματα λύνονταν αμέσως και με απλό και λογικό τρόπο. Π.χ. μετά την εφαρμογή του ΚΘΚ το 1979 είχε βγει μια οδηγία του Υ.Δ.Ε. τότε που έλεγε (αρ. πρωτ. 26354/476) ότι μπορούσε να γίνει υπολογισμός της θερμομόνωσης του συνόλου του κτιρίου (σε προσθήκες όπως εδώ) θεωρώντας ότι το υπάρχον κτίριο πληρεί ή ότι ΘΑ ΠΛΗΡΕΊ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (π.χ. σε μια μελλοντική ανακατασκευή ή ριζική ανακαίνιση) τα όρια του ΚΘΚ. Δηλ. μονώνεις το νέο τμήμα μόνο (την προσθήκη) με τρόπο ώστε αν θεωρηθεί ότι το υπάρχον τμήμα του κτιρίου έχει (η θα έχει στο μέλλον) την ίδια μόνωση, να βγαίνει το συνολικό Km του κτιρίου όσο προέβλεπε ο ΚΘΚ. Σου λέει, δεν μπορώ να τον υποχρεώσω να γκρεμίσει και να ξαναφτιάξει όπως πρέπει και το παλιό τμήμα, ας τον υποχρεώσω το νέο να το φτιάξει σύμφωνα με τον ΚΘΚ, και αν στο μέλλον ανακατασκευάσει το παλιό, τότε το φτιάχνει όπως πρέπει ώστε το σύνολο του κτιρίου πλέον να είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Τώρα δεν καταλαβαίνω γιατί απλά ζητήματα όπως αυτό, δεν μπορούν να λυθούν άμεσα και πρακτικά και χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες λες και αναθεωρείται το ... σύνταγμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι πιο απλά, αλλά το ΥΠΕΚΑ δεν εκδίδει εγκύκλιο και ο ελεγχτής της πολεοδομίας είναι λογικό να μπερδεύεται:

 

Απλούστατα ο ΚΕΝΑΚ ΔΕΝ αφορά υφιστάμενα κτίρια που ΔΕΝ ανακαινίζονται ριζικά. Ελέγχοντας την προσθήκη σε σχέση με το συνολικό κτίριο διαπιστώνουμε ότι ΔΕΝ πρόκειται για ριζική ανακαίνηση. Άρα ΔΕΝ απαιτείται ΕΘΕΚ αλλά εφαρμόζονται οι προϋσχίουσες διατάξεις, όπως τις αναφέρει ο gaskouk με τον κανονισμό του 1979. Η εγκύκλιος που αναφέρει ότι για όλες τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από εκπόνηση ΜΕΑ, απαιτείται ΕΘΕΚ, ΔΕΝ αφορά υφιστάμενα που δεν ανακαινίζονται ριζικά (αφορά μόνο περιπτώσεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν.3661/08 και περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 3 αυτού - άλλωστε δεν μπορεί η εγκύκλιος να επεκτείνει την έκταση εφαρμογής του νόμου).

 

Επιπλέον, ακόμα και αν δεχθούμε ότι απαιτείται έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας αυτός θα πρέπει να περιοριστεί ΜΟΝΟ στον έλεγχο των επιμέρους U του κελύφους της προσθήκης και χωρίς απαίτηση να ικανοποιείται το Um σε όλο το κτίριο διότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3661/08, το κτίριο "αναβαθμίζεται στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό".

(Με όμοια λογική στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ εξαιρούνται από την απαίτηση κατάταξης σε κατηγορία Β υφιστάμενα κτίρια που ανακαινίζονται ριζικά.)

 

Ελπίζω να βοήθησα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

θέλω να κάνω μια προσθήκη τουαλέτας σε παλιό κτίριο. Η τουαλέτα πρέπει να είναι θερμομονωμένη; Δεν θα είναι λειτουργικά εξαρτώμενη με το κτίριο. Ρωτάω γιατί δεν υπάρχει ούτε χιλιοστό για χάσιμο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.