Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκέντρωση


Recommended Posts

Αποκέντρωση ποιού πράγματος ακριβώς? Γενικά ?

Η παγκόσμια τάση πάντως είναι προς την συγκέντρωση... ζούμε σε μια κοινωνία που έχει θεοποιηθεί η ατομικότητα, η ελευθερία και η πληθώρα επιλογών. Αυτά είναι χαρακτηριστικά κατ' εξοχήν των μεγάλων πόλεων. Τώρα αν μπορούσαμε να ζούμε σε πόλεις μεγέθους Πάτρας ή Βόλου ή Ηρακλείου, που να συνδιάζουν τα καλά και των δύο κόσμων, γιατί όχι?

Νομίζω ότι τα δύο βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός εξελιγμένου δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών και η παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας.

Αποκέντρωση έτσι όπως τη φαντάζομαι έχει να κάνει με την αποκέντρωση των υπηρεσιών και να πλησιάσουν αυτές (οι υπηρεσίες) πιο κοντά στον πολίτη. Πως?

Πολύ απλά σαν πρώτο βήμα να καταργηθούν οι περιφέρειες που έτσι και αλλιώς είναι κοματικά κάστρα της εκάστοτε κυβέρνησης και να περάσουν δραστηριότητες από τις Νομαρχίες στους Δήμους.

Οι Δήμοι να ενισχυθούν με προσωπικό (όταν λέω προσωπικό δεν εννοώ καρεκλάδες), τεχνικό προσωπικό, προσωπικό που θα είναι δίπλα και έξω(όχι μέσα στις καρέκλες) στον πολίτη της καθημερινότητας.

Αλλά αυτά τα θέματα σηκώνουν πολύ κουβέντα και πολύ τσίπουρο.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα είναι επιθυμητή. Νομίζω ότι την παράθεση απόψεων μπορεί ο καθένας να την ξεκινήσει ρωτώντας πρώτα τον εαυτό του αν θα μπορούσε πχ να εγκαταλήψει την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη για μια μικρότερη πόλη. Ο μόνος τρόπος πιστεύω είναι να περάσουν πραγματικές αρμοδιότητες στους Νομούς και στους Δήμους. Όσο πιο αυτόνομη είναι η τοπική παροχή δημόσιων υπηρεσιών τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται η τοπική προσφορά σε εργασία. Πάντως προσωπική μου άποψη για άμεσα κίνητρα αποκέντρωσης είναι η δημιουργία πρότυπων υπερσύγχρονων σχολικών εγκαταστάσεων (1ο βάθμιας και 2ο βάθμιας) που θα μπορούν να παρέχουν στο παιδί ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει σε εξωσχολικό ιδιωτικό φορέα πχ για ξένη γλώσσα ή άθληση ή μουσική. Έτσι θα μπεί η βάση για μια ισσόροπη ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία. Από εκεί και πέρα βασική προυπόθεση είναι, όπως είπε και ο paktomenos ότι χρειάζεται εξελιγμένο δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών, πιστεύω όμως ότι με την ολοκήρωση της Εγνατίας και την έναρξη των κατασκευών για τηνΙόνια οδό έχουν μπεί σοβαρές βάσεις.

 

ΥΓ Χάρη άνοιξες πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.