Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή Έρκερ


 

Recommended Posts

Έχω αναλάβει τα στατικά μιας οικοδομής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης η οποία έχει και κάποια έρκερ με μήκος 1m. Αναρωτιέμαι αν μπορεί η κατασκευή τους να γίνει πάνω σε πλάκα πρόβολο ή είναι απαραίτητα βοηθητικά δοκάρια πρόβολοι. Επίσης θα ήταν σκόπιμο να γίνουν από σκυρόδεμα ή θα αρκούσε και οπτοπλινθοδομή;

Φαντάζομαι ότι στην πολεοδομία θα μου ζητήσουν και κάποιες λεπτομέρειες, έτσι;

Αν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα τα φουρούσια είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί όμως και να γίνει σε μια πλάκα-πρόβολο αρκετού πάχους (π.χ. 25 εκ.) χωρίς πρόβλημα πιστεύω. Αρκεί να μπορείς με το πρόγραμμα σου να τοποθετήσεις τα γραμμικά φορτία της τοιχοποιίας στην άκρη του προβόλου.

Τώρα για το θέμα της οπτοπλινθοδομής, δεν είσαι (για μένα τουλάχιστον) αρκετά σαφής. Να γίνει από οπτοπλινθοδομή πως?

Link to comment
Share on other sites

Paktomene, αναφέρομαι αποκλειστικά στους περιμετρικούς τοίχους. Υποθέτω ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι ρηγματώσεις τους κατά τον σεισμό. Ποιο υλικό προτείνεται για την κατασκευή τους;

Link to comment
Share on other sites

Ιδιαίτερο πρόβλημα σε τέτοια περίπτωση θα έχεις μόνο αν υπάρξει σημαντική κατακόρυφη ταλάντωση του προβόλου, λόγω κυρίως κατακόρυφης συνιστώσας σεισμού . Γι αυτό και σου προτείνω την λύση των φουρουσιών ή του προβόλου μεγάλου πάχους, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τέτοια φαινόμενα.

Λύση για την τοιχοποιία πέραν της κλασσικής οπτοπλινθοδομής με κάποια προσεγμένα κατασκευαστικά μέτρα (νευρομετάλ, καλό σφήνωμα κλπ) δεν νομίζω ότι υπάρχει. Το όλο θέμα είναι στη συμπεριφορά του σκελετού. Συνήθως πάντως κάποιες τριχοειδείς ρωγμές στην επιφάνεια σύνδεσης τοίχου-σκελετού είναι αναπόφευκτες.

Link to comment
Share on other sites

apokou η δική μου γνώμη είναι οτι για έρκερ βάθους 1m τα φορούσια είναι υπερβολική λύση. Τα πιο πολλά δε απο αυτά, δεν έχουν κανένα στατικό πρόβλημα φτάνει να υπολογίσεις το γραμμικό φορτίο της τοιχοποιίας σωστά.

Ειναι κατι το συνηθισμένο κατασκευαστικά μην ανησυχείς.

Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με τα φορούσια, όταν δεν υπάρχει κατακόρυφο στοιχείο ώστε να βγαίνουν από αυτό ως πρόβολοι, θα πρέπει να πατάνε στο περιμετρικό δοκάρι το οποίο θα καταπονείται σε επιπρόσθετη στρέψη. Μήπως σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σωστότερη η λύση με την πλάκα-πρόβολο μεγάλου πάχους;

Link to comment
Share on other sites

Πάνω που το είχα γράψει !@#^&^# ο server...

Στρεπτική καταπόνηση θα έχεις μονο αν δεν έχεις πλάκα από την εσωτερική πλευρά της δοκού, είτε βάλεις φουρούσια είτε όχι. Δεν νομίζω όμως ότι έχεις τέτοια περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα με τα έρκερ είναι καθαρά λειτουργικό, και όχι στατικό. Ένας πρόβολος 1 m σκυροδέματος C20/25 με οπλισμό B500C τύπου Φ10/10, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόβλημα, κι ας τοποθετηθούν μπατικοί τοίχοι επάνω του.

 

Το πρόβλημα έγκειται καθαρά στο βέλος κάμψης. Μία ματιά σε κατασκευασμένα έρκερ, αποδεικνύει ότι η μεγάλη πληγή τους είναι μία χαρακτηριστική σχισμή που δημιουργείται στη βάση του τοίχου (εκεί που πατάει ο εξωτερικός τοίχος επάνω στο άκρο του έρκερ). Αυτό συμβαίνει επειδή η πλάκα-πρόβολος του έρκερ, όταν γίνεται λεπτή (π.χ. 15 cm όπως και από μέσα, και επειδή ο μηχανικός δεν το τονίζει στην επίβλεψη, και οι μάστορες βολεύονται), αποκτάει μεγάλο βέλος κάμψης λόγω του υπερβολικού βάρους της τοιχοποιίας (χωρίς απαραίτητα να έχει πρόβλημα στατικής επάρκειας). Ωστόσο, επειδή η τοιχοποιία έχει μεγάλη διατμητική αντίσταση, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη βύθιση της πλάκας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της χαρακτηριστικής σχισμής στη διαχωριστική επιφάνεια με την πλάκα.

 

Για το λόγο αυτό, απαιτείται μεγάλο πάχος πλάκας. Π.χ. 25 cm είναι ίσως απαραίτητα για ένα πλάτος έρκερ της τάξης του 1 m, αλλά πρέπει ο επιβλέπων να εξασφαλίσει το πάχος αυτό και στην κατασκευή, γιατί οι μάστορες κάνουν πως δεν βλέπουν τα πάχη των πλακών στο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

οι μάστορες κάνουν πως δεν βλέπουν τα πάχη των πλακών στο σχέδιο.

Μπά, το πολύ πολύ να σου κάνουν και την μέσα πλάκα 25άρα για λόγους "ομοιομορφίας".(το έχω ακούσει και αυτό :lol: :lol: :lol:).

Ένα πλεονέκτημα πάντως της μοντελοποίησης με φουρούσια είναι πως μπορείς κατά την διάρκεια του σχεδιασμού να έχεις μια εικόνα για τις προβλεπόμενες βυθίσεις σου μέσα από το πρόγραμμα σου και ανάλογα να λάβεις τα μέτρα σου. Κάτι δύσκολο με τον σκέτο πρόβολο.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θ αχρησιμοποιουσα φουρούσια. Αν πάλι κάνεις χρήση πλάκας μεγαλύτερου πάχους, να προσέξεις την διαφορά σε πάχος με την μέσα πλάκα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.