Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

Μισό λεπτό. Πες μου πως έχεις και FCU, οπότε οι rooftop μονάδες κάνουν προκλιματισμό, να μπερευτεί λίγο παραπάνω το πράγμα.

 

Όταν έχω FCU και η ΚΚΜ κάνει προσαγωγή νωπού αέρα προκλιματισμένου (ουσιαστικά έχει υπολογιστεί να καλύπτει τις απώλειες μηχανικού αερισμού) πώς το μοντελοποιούμε στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται τι σύστημα έχεις.

Θα πω ένα παράδειγμα και πως θα το αντιμετώπιζα. Πες ότι τα θερμαντικά και ψυκτικά στοιχεία τόσο των FCUs όσο και της ΚΚΜ τροφοδοτούνται από τις ίδιες μονάδες παραγωγής θέρμανσης και ψύξης κι ας πούμε πως αυτές είναι λέβητας και αερόψυκτος ψύκτης.

Και επίσης πως τα fcu ήταν δαπέδου ή οροφής χωρίς αεραγωγούς.

Στη θέρμανση π.χ.:

  • στην παραγωγή: θα συμπλήρωνα μια γραμμή, με τον λέβητα, το συνολικό βαθμό απόδοσής του (ngen) και κάλυψη 100%
  • στο δίκτυο διανομής:

1). συμπλήρωση της γραμμής "δίκτυο διανομής θερμού μέσου" (σωληνώσεις), με χώρο διέλευσης, ισχύ και β.α., τα του κλάδου που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση. Είτε είναι από το δίκτυο διανομής προς τα fan coils, είτε προς το θερμαντικό στοιχείο της ΚΚΜ. Αν και θεωρώ πως θα ήταν πιο σωστό να πάρουμε σταθμισμένο βαθμό απόδοσης με βάση τους χειρότερους βαθμούς απόδοσης των δύο δικτύων. Αλλά αφού έτσι λέει η ΤΟΤΕΕ....

και 2). συμπλήρωση των απαιτούμενων στη γραμμή "αεραγωγοί"

  • στις τερματικές μονάδες: σταθμισμένο βαθμό απόδοσης με βάση το βαθμό απόδοσής του κάθε συστήματος και το ποσοστό συμμετοχής του στο σύνολο του καλυπτόμενου φορτίου. Ας πούμε πως τα fcu έχουν nem,t=0,922 και τα στόμια της ΚΚΜ μονάδα (δεν παίρνω μηδέν γιατί θεωρώ πως αυτό ισχύει όταν για την κάλυψη των θερμικών αναγκών έχουμε μόνο ΚΚΜ και κανένα άλλο σύστημα) και πως το ποσοστό κάλυψης φορτίων από μετάδοση θερμότητας (απώλειες) είναι 70% και αερισμού 30%. Θα έβαζα έναν σταθμισμένο nem,t = ((0,922 x 0,70) + (1,00 x 0,30)) / (0,70 + 0,30) = 0,9454
  • στα βοηθητικά συστήματα θα έβαζα: καυστήρα, κυκλοφορητές, ηλεκτροβάνες, τους ανεμιστήρες των fcu και τους όποιους σχετικούς αυτοματισμούς υπήρχαν.

Στην καρτέλα του μηχανικού αερισμού: παροχή την ελάχιστη απαιτούμενη, θα τσεκάριζα τα τμήματα θέρμανσης και ψύξης, ποσοστά ανακυκλοφορίας, τυχόν ανάκτηση θερμότητας, ύγρανση, φίλτρα και την συνολική ειδική ηλεκτρική ισχύ των ανεμιστήρων προσαγωγής και επιστροφή της μονάδας προκλιματισμού (με βάση την πραγματική παροχή και όχι την ελάχιστη απαιτούμενη).

 

Αυτά. Αν έχει κάποιος συνάδελφος κάποια ιδέα-παρατήρηση -ένσταση, εδώ είμαστε, να το δούμε.

 

Υ.Γ.: Αν έχουμε fan coils που κάνουν ανάμιξη με ένα ποσοστό νωπού (τραβώντας αέρα από ανοίγματα στον τοίχο ή προκλιματισμένο νωπό μέσω αεραγωγών), πως θα πρέπει να το χειριστούμε;

Link to comment
Share on other sites

 

 

Υ.Γ.: Αν έχουμε fan coils που κάνουν ανάμιξη με ένα ποσοστό νωπού (τραβώντας αέρα από ανοίγματα στον τοίχο ή προκλιματισμένο νωπό μέσω αεραγωγών), πως θα πρέπει να το χειριστούμε;

Εκεί πιασε το αυγό και κουρευτο... Δεν νομιζω οι συντάκτες των ΤΟΤΕΕ και οι προγραμματιστές του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ να είχαν στο μυαλό τους τέτοια εγκατάσταση... Πάντως FCU με νωπό το θεωρουμε κατα συνθήκη ΚΚΜ.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

panos-vicious, on 08 Nov 2014 - 00:57, said:

Θα έβαζα έναν σταθμισμένο nem,t = ((0,922 x 0,70) + (1,00 x 0,30)) / (0,70 + 0,30) = 0,9454

 

Θα ήθελα παρακαλώ αν είναι εύκολο να εξηγήσεις πως προκύπτει η απόδοση εκπομπής αερισμού ίση με 1.Ευχαριστώ

 

Edited by petranhar
Link to comment
Share on other sites

Κουραστικό αυτό που ζητάς. Αστειεύομαι φυσικά. Αν έχεις την όρεξη, δες μια σχετική κουβέντα που είχαμε στο φόρουμ ξεκινώντας από αυτό το μήνυμα και κάτω. Εκεί, έλεγα πως για τον βαθμό απόδοσης της ΚΚΜ και σε τέτοια περίπτωση (μεικτό σύστημα δηλαδή) θα έπαιρνα το μηδέν στον παραπάνω τύπο. Το γιατί έχω αναθεωρήσει αυτή την άποψη το εξηγώ στο μήνυμα από το οποίο έκανες την παράθεση.

Δεν ξέρω αν είναι σωστός ο όλος συλλογισμός μου. Αν έχεις κάτι ρίχτο για συζήτηση.

 

edit: Θα μου πεις γιατί 100% και όχι κάποια ενδιάμεση τιμή, αφού το 100% απόδοση ισχύει όταν το μοναδικό σύστημα θέρμανσης ή/και ψύξης είναι η ΚΚΜ; Ειλικρινά δεν ξέρω. Ίσως ποιο σωστό να ήταν αυτό που γράφει στην ψύξη στον πίνακα 4.14. για <<τερματικά στοιχεία διανομής αέρα κ.ά.>>, δηλαδή να ήταν nem,t KKM = 0,93 /(1*1*) = 0,93. Ή, ακόμα καλύτερα, να υπήρχε άλλος τρόπος προσδιορισμού αυτής της τιμής για τέτοιες περιπτώσεις.

Νομίζω πως οι συντάκτες των ΤΟΤΕΕ δεν τα εξέτασαν όλα. Άλλωστε είναι γνωστό πως όλα έγιναν βιαστικά για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Κουραστικό αυτό που ζητάς. Αστειεύομαι φυσικά. Αν έχεις την όρεξη, δες μια σχετική κουβέντα που είχαμε στο φόρουμ ξεκινώντας από αυτό το μήνυμα και κάτω.

Νομίζω - κάνοντας αυτοκριτική - ότι στην περίπτωσή μου ισχύει αυτό που λένε RTFM τουτέστιν Read The F...ing Manual. Πάντως όσο πιο πολύ διαβάζω τόσο πιο πολλές απορίες έχω αν και τελικά μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου.

Ευχαριστώ για την υπομονή σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

αν έχουμε άραγε ΚΚΜ για την οποία ξέρουμε ότι βάζει νωπό και ότι έχει ανάκτηση, αλλά δε ξέρουμε σε τι ποσοστό μπαίνει νωπός και σε τι ποσοστό γίνεται ανάκτηση τι συμπληρώνουμε άραγες ;;;

στρίβουμε νόμισμα ; :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.