Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Εγκατάσταση σωληνώσεων σόμπας εξωτερικά διπλοκατοικίας


AlexanderTh

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

 

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια κατάσταση ιδιωτικού επιπέδου, για την οποία μου ζητήθηκε η γνώμη και να μου πείτε τι μπορεί να γίνει από νομικής πλευράς ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

 

Σε διώροφη διπλοκατοικία διαμένουν η οικογένεια Α στο ισόγειο και το άτομο Β στον 1ο όροφο. Τα διαμερίσματα είναι ιδιόκτητα και περιγράφονται πλήρως σε ξεχωριστά συμβόλαια.

 

Πρόσφατα η οικογένεια Α αποφάσισε να εγκαταστήσει σόμπα με ξύλα.Για το σκοπό αυτό περάστηκαν σωλήνες οι οποίες διατρέχουν τις κατοικίες ως εξής:

 

Από τη σόμπα μέσα στο διαμέρισμα της οικογένειας Α συνεχίζουν οι σωλήνες και περνούν από τρύπα στον εξωτερικό τοίχο και ανεβαίνουν εξωτερικά όλο το ύψος της διπλοκατοικίας καταλήγοντας σε ύψος 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της ταράτσας.

 

Σημειώνεται ότι οι σωληνώσεις εξωτερικά δεν βρίσκονται κοντά ούτε σε κάποιο παράθυρο της πλαϊνής όψης αλλά ούτε και σε κάποιο παράθυρο της εμπρός η πίσω όψης της διπλοκατοικίας.

 

Αν και αρχικά το άτομο Β είχε συμφωνήσει προφορικά για την εγκατάσταση των σωληνώσεων, μερικές μέρες μετά την τοποθέτησή τους εξέγειρε ενστάσεις σε σημείο να απειλεί να τις αφαιρέσει ο ίδιος, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα του τύπου ότι οι σωληνώσεις θα προκαλέσουν "ζημιές" στην ιδιοκτησία του αλλά και ότι δεν του αρέσουν από αισθητικής απόψεως "ενοχλώντας" η οικογένεια Α την πλαϊνή όψη της ιδοκτησίας του ατόμου Β.

 

 

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η οικογένεια Α ώστε να διαφυλάξει την εγκατάστασή της, και πού πρέπει να αποτανθεί (υπηρεσία κ.ά), δεδομένου ότι απ' όσο γνωρίζω οι εξωτερικοί τοίχοι αποτελούν κοινόχρηστες επιφάνειες και εφ' όσον υπάρχει συναίνεση (έστω αρχικά) μπορεί να γίνει τέτοιου είδους εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Οποιαδήποτε εργασία γίνεται σε οριζόντιες συνοιδιοκτησίες από τον Α (παράδειγμα) ιδιοκτήτη απαιτείται έγγραφη συμφωνία και από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. προφορικά , είπαμε ξείπαμε ... ο ιδιοκτήτης Β στη δική σου περίπτωση μπορεί να έχει και δίκιο όσο αφορά την εμφάνιση του κτιρίου και την διασφάλιση της δικής του περιουσίας(άλλο του υποσχέθηκαν οτι θα κάνουν και άλλο έκαναν)

Link to comment
Share on other sites

Οποιαδήποτε εργασία γίνεται σε οριζόντιες συνοιδιοκτησίες από τον Α (παράδειγμα) ιδιοκτήτη απαιτείται έγγραφη συμφωνία και από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

 

Προφανώς η έγγραφη αυτή συμφωνία μπορεί να είναι και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και όχι απαραίτητα συμβόλαιο

Link to comment
Share on other sites

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισα πριν από 4-5 χρόνια

Οι κατοικίες ήταν κατασκευής 1978 περίπου

Ο κάτω όροφος έβγαλε την σωλήνα (φρόντισα να είναι καλαίσθητη) εξωτερικά σε πλάγια όψη

(Εδώ πρέπει να ξέρεις συνάδελφε ότι απαγορεύεται αυτή η σωλήνα κατά ΓΟΚ εκτός οικ γραμμής-οπότε υπάρχει πολεοδομική παράβαση και μπορεί να στην ρήξη το πολεοδομικό)

Ο από πάνω ιδιοκτήτης αντέδρασε με καταγγελία στο πολεοδομικό

Πως το έλυσα

Παρατήρησα ότι κατά σύμπτωση στο δώμα υπήρχαν και 4 ή 5 καπνοδόχοι

Επικαλέστηκα στην πολεοδομία ότι οι καπνοδόχοι περνούσαν (κατά το πώς συνηθίζονταν της εποχής) μέσα από τον πάνω όροφο και ότι ο ιδιοκτήτης αυθαίρετα κατεδάφισε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της οικοδομής.

Η πολεοδομία έκανε αυτοψία το επιβεβαίωσε και με εξώδικο ζητούσαμε από τον ιδιοκτήτη του πάνω ορόφου η να δεχθεί την κατάσταση ως έχει ή να αποκαταστήσει την κοιν/στη εγκατάσταση (εν προκειμένου να ξανακάνει από μέσα από το διαμέρισμα την καπνοδόχο)

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω παραπάνω τι έγινε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.