Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ερωτήσεις για υπάρχον προκάτ


ΜΑΝΩΛΗΣ79

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Σας νέος χρήστης θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα σχετικά με ένα προκάτ (λυόμενο) το οποίο είχε φτιάξει ο πεθερός μου το 1996.

 

Το συγκεκριμένο λυόμενο βρίσκεται στον νομό Ηλείας και είναι 52 τ.μ. Έχει αρκετά προβλήματα τα οποία πιθανόν να οφείλονται από προχειρότητα κατασκευής. Είναι χτισμένο πάνω σε μια πλατφόρμα περίπου 90τ.μ η οποία έχει τσιμεντόλιθους κάτω κάτω και πάνω μια στρώση τσιμέντου περίπου 80 πόντους.

Γενικά η κατασκευή είναι πολύ πρόχειρη. Δεν είχε καν σιφώνι στο μπάνιο , η μπανιέρα πάταγε πάνω σε τσιμεντόλιθους και ξύλα , τα πλακάκια στο μπάνιο δεν είχαν μονωθεί καλά με την αρμόκολλα με αποτέλεσμα με τα χρόνια μπήκε νερό μέσα από τα πλακάκια και χαλάσαν τα ξύλα από μέσα. Και γενικά τα ξύλα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα είναι λες και βρίσκεσαι σε σπίτι του 1960 ( ντουλάπες , κουζίνα κλπ).

 

Πέρσι φτιάξαμε το μπάνιο με έναν υδραυλικό και βάλαμε πλακάκια και γυψοσανίδα πράσινη γύρω γύρω για μόνωση.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι αλλαγές μπορώ να κάνω στο προκάτ.

 

Θέλω να το μονώσω από υγρασία και θερμότητα (ειδικά το καλοκαίρι δεν κάθεσαι μέσα με τίποτα από την ζέστη). Θέλω να βάλω σώματα καλοριφέρ και να φτιάξω λεβητοστάσιο έξω από το σπίτι, και επιπλέον θέλω να αλλάξω τα έπιπλα της κουζίνας καθώς και να κάνω ένα δωμάτιο επιπλέον.

 

Η εταιρεία που το είχε φτιάξει δεν αναλαμβάνει απ'οτι μου είπαν τέτοιου είδους εργασίας.

 

Επίσης το οικόπεδο απ'οσο γνωρίζω είναι γύρω στα 200 τ.μ. Πως θα μάθω μέχρι πόσα τ.μ ακόμα μπορώ να χτίσω?

 

Σόρρυ για τις πολλές ερωτήσεις αλλά σκεφτόμαστε να μείνουμε μόνιμα και να φύγουμε από Αθήνα με την οικογένεια...

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις το λυόμενο σου σπίτι προδιαγραφών σαν νέο το κοστολόγιο θα είναι σημαντικό.

Ενδεικτικά σου λέω ότι εσκαφες, μπετά και τούβλα μια νέας οικοδομής είναι περίπου το 30 με 35% του συνολικού κατασκευαστικού κόστους.

Αν λοιπόν εσύ θες νέα πατώματα, νέα υδραυλικά, νέα βαψίματα, μονώσεις και φυσικό επακόλουθο νέα κουφώματα θα φτάσεις άνετα το 50% και σαν να το έκανες εκ νέου.

Αυτά για καλημέρα

 

 

...

Επίσης το οικόπεδο απ'οσο γνωρίζω είναι γύρω στα 200 τ.μ. Πως θα μάθω μέχρι πόσα τ.μ ακόμα μπορώ να χτίσω?

...

Αφού όμως λες ότι είναι λυόμενο τότε παίζει να είναι και αυθαίρετο.

και αφού ρωτάς πόσα δικαιούσαι ακόμα να κτίσεις τότε θα πρέπει κάποιος να δει τα τοπογραφικά σου, τα συμβόλαια σου, τι όρους δόμησης έχεις στην συγκεκριμένη θέση που είσαι, τι είναι νόμιμο απ αυτά που έχεις και δεν έχεις και ένα σκασμό αλλά πράγματα.

 

Συμπέρασμα

Είσαι στον Νομό Ηλείας, θα έχει μπόλικα τεχνικά γραφεία με καλούς επαγγελματίες μηχανικούς και εκεί.

Σου συνιστώ να πάρεις παραμάσχαλα τα σχέδια - συμβόλαια σου και τα όνειρα σου και πόσα λεφτά θα αντέξεις να δώσεις και να πας να τους βρεις από κοντά.

 

Εκεί θα βρεις την βέλτιστη λύση για τα θέλω σου με τα μπορείς σου.

Link to comment
Share on other sites

Περσι που φτιάξαμε το μπάνιο με τον υδραυλικό είδα ότι το σπίτι είναι φτιαγμένο με ξύλα σαν κόντρα πλακέ , με αφρολεξ ανάμεσα , με κάτι ξύλινα οριζόντια κάθετα δοκάρια μικρά και με κάτι σαν πισόχαρτο .Απ'εξω είναι σοβατισμένο. Δεν νομίζω να είναι αυθαίρετο, δεν ξέρω κιόλας.Αυτό που ξέρω είναι ότι πρόσφατα μπήκε εντός σχεδίου το συγκεκριμένο οικόπεδο. Για καλοκαίρι είναι μια χαρά το σπίτι αλλά για χειμώνα όχι. όλα τα παράθυρα έχουν χαλάσει από τον ήλιο και την βροχή (απ'εξω) και κάθησα και τα έβαψα φέτος. Τα ξύλα της κεραμοσκεπής στην άκρη έχουν μουχλιάσει και φέτος που βάλαμε κάγκελα γύρω γύρω αλλάξαμε και τα 2 δοκάρια που κράταγαν την κεραμοσκεπή έξω στην βεράντα με σιδερένια. τα παλιά είχαν χαλάσει και δεν θα κρατάγαν για πολύ καιρό. Θα βρω τι συντελεστή δόμησης έχει για να δω τι μπορώ να φτιάξω.

Link to comment
Share on other sites

πριν κανεις τον κοπο να δεις τι Σ.Δ. έχεις, θα σου συνιστούσα να δείς την αρτιότητα και οικοδομησιμοτητα του οικοπέδου σου, τις πιθανές εισφορές ή όχι σε γη και χρήμα και πάνω απο όλα να δείς κατα πόσο είναι νομίμως υφιστάμενο το κτίσμα σου (το οποίο απο ότι καταλαβαίνω είναι στα κακά του τα χάλια).

 

Απο ότι είδα άλλοι συνάδελφοι πολύ σωστά σου είπαν να πας σε έναν ιδιώτη μηχανικό για να κάνεις την έρευνα σωστά και ορθολογικά. Προφανώς θέλεις μόνος σου να το κάνεις απο ότι καταλαβαίνω καθώς τα χρήματα που θα δαπανήσεις για εναν σωστό επαγγελματία προφανώς θέλεις να τα ξοδέψεις στην αναστήλωση του,προφανώς, αυθαίρετου κτίσματός σου!

 

Για να μην μακρηγορώ, λοιπόν, κάνε οτι θέλεις. Αλλά κατα 99,99% στο τέλος και θα έχεις ξοδέψει αδίκως ενα σκασμό χρήματα και στο τέλος θα καταλήξεις να πληρώνεις και απο πάνω τυχών πρόστιμα και καταγγελίες. Αθάνατη Ελλάδα...!!!! και μια συμβουλή...οι μηχανικοί δεν είναι μάγοι!!! και τα μαστόρια απλά θέλουν να βγάλουν και ενα υπερπολλαπλάσιο μεροκάματο μαύρο!!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μανώλη, είναι προφανές ότι η υπάρχουσα κατασκευή είναι αυθαίρετη! Λες ότι θες να μετακομίσεις εκεί με την οικογένειά σου μόνιμα! Έχεις παιδιά και θα τα βάλεις να ζήσουν σ' αυτό το καλυβάκι; Έχεις τόσο μεγάλη οικονομική ανάγκη; Καλύτερα μην ξοδεύεις λεφτά και νοίκιασε κανένα σπίτι στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.