Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημέρες άδειας μηχανικού


Konstantina Kastanara

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

 

θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς να μου πει πόσες ημέρες άδειας δικαιούται ένας μηχανικός ο οποίος εργάζεται σε εταιρία με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

απο καμια μεχρι και 365

 

Δεν εισαι υπαλληλος αλλα συνεργατης

Κανεις τη δουλεια που εχεις συμφωνησει και δε χρειαζεται σταθερο ωραριο.

 

Αυτο βεβαια δεν ισχυει στην πραξη και παιρνεις τοση αδεια οση εχετε συμφωνησει ατυπα...

Δυστυχως δεν υπαρχει καποιο νουμερο να σου πουμε

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ ggeorge για την απάντηση σου.

 

Το θέμα είναι ότι μπορεί θεωρητικά να είμαι εξωτερικός συνεργάτης, στην πραγματικότητα όμως εργάζομαι στα γραφεία της εταιρίας. Στο συμφωνητικό το οποίο μου δώσανε να υπογράψω (ακόμη δεν το έχω υπογράψει) δεν αναφέρονται πουθενά οι ημέρες άδειας που δικαιούμαι, μήπως θα έπρεπε να το συζητήσω μαζί τους? Νομικά δεν υπάρχει κάτι το οποίο να ισχύει στην περίπτωση αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Ως εξωτερικός συνεργατης δεν δικαιουσαι τιποτε. Είναι απλά θεμα δικής σας συμφωνίας. Δεν ειμαι σιγουρος αν υπάρχει δυνατότητα αναγραφής στο συμφωνητικό μερών αδείας, καθώς προσομειάζει εντελώς σε εξαρτημενη εργασία, αρα πρόσληψη κτλ κτλ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες...Οι ημέρες αδείας σε μία τέτοιου είδους συνεργασία προκύπτουν καθαρά και μόνο κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη.

Link to comment
Share on other sites

Δικαιούσαι και άδεια και επίδομα αδείας οπωσδήποτε. Συνήθως το επίδομα το αναγάγουν στην ετήσια αποζημίωση (=μισθός χ 14). Παρ' όλες αυτές τις αλχημείες, στα δικαστήρια αυτά δεν περνάνε (ακόμα ευτυχώς). Περισότερες πληροφορίες και νομική τεκμηρίωση θα βρείς στο site του ΤΕΕ. Πάντως, για να καταλάβεις, όταν σε περίπτωση απόλυσης, διεκδικήσεις να πληρωθείς άδειες και αποζημείωση λόγω απόλυσης και δεν υπογράφεις εκκαθάρηση, καταφύγεις στην επιθεώρηση εργασίας με ταυτόχρονη επίδοση εξωδίκου από τον δικηγόρο να δεις που θα σε παρακαλάνε. Μην απεμπολείς τα δικαιώματά σου αν θέλεις να σε σέβονται αν μη τι άλλο. Επίσης και μια καταγγελία στο ΙΚΑ, διότι ανεξάρτητα ότι εκδίδεις ΔΠΥ, πρέπει να καταβάλλει το 10% σαν ασφάλεια λόγω αδειών ασθένειας. Πάντως ένας δικηγόρος θα στα εξηγήσει πολύ καλύτερα. Προσοχή, πρέπει να σου δώσουν το συμφωνητικό θεωρημένο από την Εφορία.

Link to comment
Share on other sites

απ' οτι κατάλαβα τωρα θα υπογραφεί η συμβαση και δεν υπαρχει πρόβλημα ακομα για τετοιες ενεργειες...

 

Καλυτερα συζητα το μαζί τους και δες τι σκοπους εχουν...

Εγω σε ενα συμφωνητικο που ειχα φτιαξει και υπογραψαμε είχα γραψει οτι εχω τις ιδιες υποχρεωσεις και δικαιωματα με εξαρτημενης εργασίας... ( η καπως ετσι)

 

Δε ξερω βεβαια αν νομικα στεκει αλλα ποτε δεν ειχα προβλημα (ουτε με αδειες, ουτε με τα οικονομικά)

 

Η αληθεια είναι ομως οτι με ειχαν πολυ μεγαλη αναγκη και δε θελανε να παμε κόντρα καθως δεν μπορουσανε να με αντικαταστησουνε ευκολα ... :mrgreen:

Οταν βαρεθηκα εκπαιδευσα καλα καποιον και ... με απολυσανε.. :mrgreen:

Πηρα και τα 4000 χιλιαρικακια μου και πηγα στη νεα δουλεια που με περιμενε... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Στις εξωτερικές συνεργασίες δεν δικαιούσαι δυστυχώς τίποτα, καθώς είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες - δεν εμφανίζεσαι ως υπάλληλος. Μπορεί το καθεστώς να εμφανίζεται στην πράξη ως εξαρτημένη εργασία (προκαθορισμένο ωράριο κλπ), αλλά στα επίσημα χαρτιά άλλα φαίνονται*.

 

Στο θέμα μας, απ'όσο νομίζω, στην εξαρτημένη εργασία δικαιούσαι 2 ημέρες άδεια / μήνα (άρα 24 εργάσιμες τον χρόνο). Χονδρικά -αν και δεν ισχύουν τόσες πολλές - αυτό ισχύει και στις ανεξάρτητες. Θα πρέπει εκ των προτέρων να το διευκρινήσεις αν όντως δεν έχεις υπογράψει ακόμα σύμβαση.

Επίσης, οι άδειες το καλοκαίρι είναι με αποδοχές (καθώς κλείνει το γραφείο ούτως ή άλλως για 2-4 βδομάδες) και είναι αναγκαστικές. Οι υπόλοιπες που σου "μένουν" (οι οποίες προφανώς καθορίζονται από σένα) συνήθως είναι και αυτές με αποδοχές, εκτός αν αρχίζεις και κάνεις κατάχρηση (ζητάς αρκετά συχνά και πολλές) οπότε γίνονται άνευ αποδοχών.

 

* Άσε που αν κόψεις έστω και μία απόδειξη σε τρίτο ανεξαρτήτως ποσού, αυτομάτως δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένη η εργασία σου (ειδάλλως θα πρέπει να έχεις παρουσιάσει λύση της συνεργασίας και δημιουργία ξανά μιας νέας, και στο ενδιάμεσο η απόδειξη).

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ cv1302 διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Μπορεί να κόψει απόδειξη σε τρίτο (εγώ το έχω κάνει πολλές φορές) και δεν θα έχει πρόβλημα. Αν δουλεύει κανονικό ωράριο, ακολουθεί εντολές της διοίκησης κ.λ.π. Μόνο αν το απαγορεύει το συμφωνητικό σου, ή και η δεοντολογία δηλ. δεν μπορείς να δουλεύεις σε μια εταιρεία και να καταρτήσεις προσφορά για διαγωνισμό για λογαριασμό άλλης ανταγωνίστριας στον ίδιο διαγωνισμό (και αυτό καταστρατηγείται στα μουλωχτά). Εγώ πάντως δουλεύω σε εταιρεία και κάνω και ιδιωτικές εξειδικευμένες μελέτες (τις παλιές καλές εποχές). Ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Εν κατακλείδι στις μεγάλες εταιρείες (που παραμένουν σοβαρές ακόμα) δεν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα. Πρόβλημα υπάρχει σε κάτι αεριτζίδικες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τον χρόνο και για τις απαντήσεις σας.

 

Εάν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει κάποια γενική άποψη επί του θέματος, οι απόψεις είναι πολλές και διάφορες!

 

Πιστεύω ότι πριν υπογράψω το συμφωνητικό θα ρωτήσω κάποιον δικηγόρο εάν γνωρίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις και πως μπορώ να είμαι νομικά καλυμένη απέναντι στην εταιρία.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.