Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Στρεμματική άδεια;


princess

Recommended Posts

Λοιπον, εγω ειμαι λογιστρια κι οχι μηχανικος, οποτε θα προσπαθησω να μεταφερω την κατασταση οσο μπορω καλυτερα:

Εχουμε ενα αγροτεμαχιο εκτος σχεδιου με εμβαδον ενα στρεμμα. Προερχεται απο την κατατμηση μεγαλυτερου αγροτεμαχιου -δε θυμαμαι ποσα στρεμματα- τα οποια πωληθηκαν χωριστα με εξ αδιαιρετου ιδιοκτησια (αυτο το θυμαμαι γιατι οταν διαβασα το συμβολαιο μου χε κανει εντυπωση).

Για το συγκεκριμενο αγροτεμαχιο, ακουω συνεχως (ειναι κατα 50% ιδιοκτησια του συζυγου), οτι βγαζει "στρεμματικη αδεια", κι οτι χτιζει, κι οτι εχει αξια, κλπ κλπ. Ακριβως διπλα εχει οικοδομηθει μεζονετα (υποθετω σε τμημα του αρχικου αγροτεμαχιου, γιατι συνορευει απο δεξια, κι απο αριστερα εχει βραχια) και παραδιπλα κατι αλλο και παει λεγοντας.

Το ερωτημα μου ειναι: Τι ακριβως σημαινει οτι βγαζει "στρεμματικη αδεια;" γιατι μου κανει κατι περιεργο στην ολη υποθεση. Κι αν τη βγαζει με τι προυποθεσεις τη βγαζει; Ειναι τελικα οικοδομησιμο η δεν ειναι; (Και για να το παω πιο μακρια: αν πουληθει το 50% που εχουμε εμεις σαν ιδιοκτησια, κι απομεινουν απο 500 τμ στον καθενα αγοραστη, τι γινεται; Να το παρουμε να πηγαινουμε βολτα τους σκυλους;).

Με συχωρειτε που σας ζαλιζω, αλλα ως λογιστρια προσπαθω να κανω μια εκτιμηση περιπου της εμπορικης του αξιας τελικα, και με εχει πιασει πονοκεφαλος....

Ευχαριστω...

Link to comment
Share on other sites

Να εγινε κατατμηση με εμβαδο 1στρ χλωμο το κοβω..

Ειναι εντος, εκτος σχεδιου, οικισμου???

 

Ειναι εκτος σχεδιου, αυτο το ξερω σιγουρα. Τωρα το οτι δημιουργειται εκει οικισμος -εκτος σχεδιου ολοκληρος σιγουρα- ειναι κατι που το ειδα την τελευταια φορα που πηγα κατα κει. Απο τα συμβολαια προκυπτει οτι ειναι κομματι αγροτεμαχιου το οποιο πουληθηκε σε τμηματα με ιδιοκτησια εξ αδιαιρετου (αυτο μου ειχε κανει εντυπωση). Πριν το 93 αν βοηθαει. Εχω διαβασει ΠΔ, νομους, κερατα, κι ακομα ακρη δεν εχω βγαλει!

(Ευχαριστω πολυ που εστω ασχοληθηκες)

Link to comment
Share on other sites

Πριγκίπισσα, επειδή έτσι όπως τα γράφεις δε βγαίνει και πολύ νόημα και επειδή η αρτιότητα και οικοδομησιμότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες εκτός του εμβαδού του γηπέδου, σε συμβουλεύω να μαζέψεις ότι στοιχεία έχεις σε χαρτιά να τα δώσεις σε κάποιον μηχανικό της περιοχής για να σου απαντήσει-λύσει όλες τις απορίες σου.Εδω έτσι όπως το βλέπω θα προσπαθούμε να αλιεύσουμε και κάποιο στοιχείο παραπάνω για να σου πούμε κάτι που χωρίς εικόνα και πλήρη γνώση μάλλον δε θα είναι σίγουρο και ίσως οδηγηθείς σε λάθος εκτιμήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μωρε αυτο σιγουρα ειναι το πιο σωστο.. αλλα εγω τωρα καιγομαι, γιατι προκειται να ενταχθουμε στον 3869/10, κι αλλο να εχουμε ενα αγροτεμαχιο ευτελους αξιας, κι αλλο να εχουμε ενα αγροτεμαχιο που να αξιζει ας πουμε 40000 (εστω και το 50%). Κι επειδη αυτη η "εξ αδιαιρετου" ιδιοκτησια απο την αρχη μου μυριζε, ενα αγροτεμαχιο που ουσιαστικα σαν 50% δεν αξιζει τιποτα, δε θα προκαλεσει και το ενδιαφερον των τραπεζων... (οχι που καηκα, αμα το θελουν ας το παρουν, αλλα να μην εχει προβλημα ο συνιδιοκτητης..)

Αν βοηθαει, ειναι στην περιοχη της Ερετριας, ακομα δεν εχει μπει κτηματολογιο. Το συμβολαιο ειναι προ του 93, ισως και οριακα -δε τοχω μπροστα μου. Αυτη η περιβοητη στρεμματικη αδεια, μπορει να μου εξηγησει καποιος τι ειναι;

Link to comment
Share on other sites

Από ότι γνωρίζω, η στρεμματική άδεια είναι το εξής:

Στα εκτός σχεδίου γήπεδα οι μεσίτες (ιδιοκτήτες κλπ.) έπαιρναν ένα άρτιο γήπεδο 4 στρεμμάτων, έβγαζαν άδεια για 4 οικοδομές και το πούλαγαν σε 4 ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου λέγοντας ότι το οικόπεδο έχει στρεμματική άδεια, εννοώντας ότι σου ανήκει το 25% (1 στρέμμα) με άδεια ενός σπιτιού. Πολλοί δε έκαναν (άτυπα) χωρισμό του οικοπέδου στο τοπογραφικό σε 4 τεμάχια.

Link to comment
Share on other sites

Μωρε αυτο σιγουρα ειναι το πιο σωστο.. αλλα εγω τωρα καιγομαι, γιατι προκειται να ενταχθουμε στον 3869/10, κι αλλο να εχουμε ενα αγροτεμαχιο ευτελους αξιας, κι αλλο να εχουμε ενα αγροτεμαχιο που να αξιζει ας πουμε 40000 (εστω και το 50%). Κι επειδη αυτη η "εξ αδιαιρετου" ιδιοκτησια απο την αρχη μου μυριζε, ενα αγροτεμαχιο που ουσιαστικα σαν 50% δεν αξιζει τιποτα,

 

Το πιο σωστό και το πιο γρήγορο είναι. Αν "καίγεσαι" λοιπόν, έχεις έναν λόγο παραπάνω να βάλεις ένα μηχανικό να ψάξει το θέμα και να σου κάνει εκτίμηση. Οι λογιστές δεν είστε σε θέση να κάνετε εκτιμήσεις ακινήτων γιατί υπάρχουν παράμετροι που δε γνωρίζετε. Εξ' αδιαιρέτου είναι τα δικαιώματα που έχουν οι ιδιοκτήτες του γηπέδου και δεν τίθεται θέμα να μιλάς για "οικόπεδα" ξεχωριστά. Το αν υπάρχει δυνατότητα καθορισμού αποκλειστικής χρήσης, ή αν υπάρχει προοπτική να γίνει κάτι "καλύτερο" στο μέλλον (το οποίο θα αυξήσει και την αξία), μόνο μηχανικός με γνώση της περιοχής κατά προτίμηση, θα σου το απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ. Θα δω αν προλαβαινω να βρω καποιον να με φωτισει απο κεινη την περιοχη. Να κανω μια τελευταια ερωτηση: Οταν το 4αρι αγροτεμαχιο εχει αδεια για 4 οικοδομες κι οι αλλοι τρεις εχουνε χτισει πολυ παραπανω απο 200τμ, υπαρχει καποιο προβλημα να βγει η αδεια του τεταρτου;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον δεν έχουμε καν σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας από όσο κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.