Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή συλλεκτών


zio7

Recommended Posts

Καλησπέρα. Τι πάνελ ( π.χ. απλά ) προτείνετε να τοποθετήσω σε δύο διώροφες κατοικίες για ζεστό νερό χρήσης? Ειναι σωστό να κάνω επιλογή τετραγωνικών συλλεκτη σύμφωνα με το προγραμμα του ΚΕΝΑΚ - 4Μ? Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσω δυο θερμοσίφωνες από 120lt ή ένα μεγάλο 300lt? Και μια τελευταία ερώτηση αν η απόσταση από τους συλλέκτες είναι περίπου 25 μέτρα θα έχω μεγάλες απώλειες? Μπορώ να τις υπολογίσω συμφώνα με τον πιν.4.16 σελ. 117 – ΤΟΤΕΕ 1. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που η μελέτη υποθέτω είναι μετά ΚΕΝΑΚ πρέπει να διαστασιολογήσεις με βάση το ΚΕΝΑΚ. Έτσι πας για απαίτηση ΖΝΧ 1.5άτομα/ΥΔ και 50 λτ/άτομο με βάση τη διορθωμένη ΤΟΤΕΕ (η οποία ακόμα μάλλον δεν είναι επίσημη) ή με βάση τη παλιά ΤΟΤΕΕ που ορίζει απαίτηση ΖΝΧ ανά τετραγωνικά θερμικής ζώνης.

 

 

H 4M το υπολογίζει με βάση την παλιά ΤΟΤΕΕ (ανά τετραγωνικά θερμικής ζώνης) και όχι με βάση τα Υ/Δ. Εγώ προσωπικά για κατοικία θα σου έλεγα να εφαρμόσεις το δεύτερο γιατί αλλιώς θα σου βγεί μεγάλη η απαίτηση. Η πολεοδομία το δέχεται το 2ο.

 

υπολόγισε με το χέρι τα απαιτούμενα μ3/έτος και βάλε στην 4Μ τέτοια επιφάνεια ώστε να σου βγαίνει η ίδια απαίτηση, μόνο και μόνο για να μπορείς να δεις αν θα πιάσεις το 60%.

 

συλλέκτη θα σου έλεγα να βάλεις επιλεκτικό λόγω καλύτερης απόδοσης.

 

απώλειες ότι σου δίνει η ΤΟΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Η μελέτη ηλιακών φορτίων περιλαμβάνεται στο 4Μ-ΚΕΝΑΚ;

Σου βγάζει δηλ. τεύχος ξεχωριστό για τα ηλιακά φορτία (π.χ. Solar Heating Design by the f chart method, Beckman, Klein & Duffie) που πρέπει να συμπεριλάβεις στις μελέτες σου;

Την απαίτηση του 60% πως την τεκμηριώνει;

Ξέρω ότι στο adapt υπάρχει αυτή η μελέτη γιατί (δυστυχώς) αυτήν χρησιμοποιώ.

Στο 4M-ΚΕΝΑΚ περιλαμβάνεται;

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω πως ακριβώς το υπολογίζει...

 

εσύ ορίζεις το ετήσιο ποσοστό αξιοποίησης με βάση τον πίνακα της ΤΟΤΕΕ ανάλογα με την περιοχή και τον τύπο του συλλέκτη.

 

πάντως σαν αποτέλεσμα σου βγάζει ένα ποσοστό κάλυψης...

 

τυπικά μπορείς απευθείας και από το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ να δείς το ποσοστό....σου δίνει την απαίτηση σε ΖΝΧ και το ποσό της ενέργειας που καλύπτεται από ηλιακή ενέργεια. έτσι και από εκεί τυπικά με μια διαίρεση μπορείς να το βγάλεις.Αρκεί να ορίσεις εσύ το ποσοστό αξιοποίησης (με βάση τον πίνακα της ΤΟΤΕΕ), την επιφάνεια των συλλεκτών και την σκίαση.

 

στην πράξη το πιο σωστό είναι βέβαια να υπολογίζεις το ποσοστό αξιοποίησης (όπως κάνεις εσύ με το προγραμμα). Η τοτεε ωστόσο σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τον πίνακα. Από την άλλη βέβαια υποτίθεται η μελέτη διαστασιολόγησης του συλλέκτη είναι υποχρεωτική.

 

αλήθεια το πρόγραμμα των ηλιακών αξίζει? τι δεδομένα του δίνεις και το αποτελέσματα σου δίνει? μπορείς να ανεβάσεις μια μελέτη (όχι κατά ανάγκη σωστή) απλά για να δω τι τεύχος σου βγάζει το πρόγραμμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόγραμμα της 4Μ (η έκδοση που έχω) δεν βγάζει ποσοστό αξιοποίησης (... τα καντήλια μου μέσα...).

Δεν είναι τίποτα της προκοπής, αλλά για απλή εφαρμογή ηλιακού θερμοσίφωνα, έχω την εντύπωση ότι κάνει τη δουλειά του (και το ελπίζω).

Ο Γιώργος Πούρης έχει βγάλει στα downloads μια εκπληκτική εφαρμογή, παρασάγκες ανώτερη από αυτήν της 4Μ.

 

Τα δεδομένα που δίνεις σαν είσοδο είναι:

Συντελεστής ανάκλασης

Επιφάνεια συλλέκτη

Συντελεστής θερμικής απώλειας ηλιακού συλλέκτη

Συντελεστής μηδενικών απωλειών

Όγκος δεξαμ./επιφάνεια συλλέκτη

Κλίση συλλέκτη

Μήκος σωλην. δικτύου

Μέσος συντ. απωλ. Δικτύου

Αριθμ. Ατόμων

 

Επειδή μερικά από τα παραπάνω στοιχεία αφορούν συγκεκριμένο συλλέκτη, τα παίρνεις δηλαδή από τον κατασκευαστή και επειδή δεν στα ζητάει η 4Μ υποθέτω ότι δεν κάνει το έλεγχο του 60% όπως πρέπει. Μάλλον εφαρμόζει την <<πατέντα>> που κάνει και το άλλο ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

Οτι νάναι δηλαδή.

 

Συνάδελφε, το ποσοστό 60% ΠΡΕΠΕΙ να τεκμηριώνεται με μελέτη ηλιακών όπως αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ1 παρ. 5.3.1 και στο παράδειγμα της ΜΕΑ του ΤΕΕ.

 

Η λογική της εφαρμογής τύπων με διαιρέσεις επί του ποσοστού που βγάζει το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, που εφαρμόζουν τα εμπορικά προγράμματα είναι πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ και αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την ασχετοσύνη τους με τον ΚΕΝΑΚ.

Μυρωδιά δεν έχουν πάρει. Το κακό είναι ότι αν τους εμπιστευτείς μπορεί να βρεθείς επικίνδυνα εκτεθειμένος.

 

Δεν μπορώ να ανεβάσω μια μελέτη εδώ. Αν θέλεις όμως στείλε μου με pm ένα e-mail να σου στείλω ένα τεύχος. Μην περιμένεις όμως τίποτα σπουδαίο.

Η κλασσική περίπτωση μελέτης εμπορικού προγράμματος.

Αν δεν γνωρίζεις σε ψαρώνει. Αν γνωρίζεις... ούτε να το φτύσεις.

Link to comment
Share on other sites

 

Η λογική της εφαρμογής τύπων με διαιρέσεις επί του ποσοστού που βγάζει το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, που εφαρμόζουν τα εμπορικά προγράμματα είναι πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ και αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την ασχετοσύνη τους με τον ΚΕΝΑΚ.

Μυρωδιά δεν έχουν πάρει. Το κακό είναι ότι αν τους εμπιστευτείς μπορεί να βρεθείς επικίνδυνα εκτεθειμένος.

 

Εδώ άλλοι περνάνε κενακ από πολεοδομίες με κάλυψη ΖΝΧ 100% από ηλιακούς...

Link to comment
Share on other sites

@ hacamp

 

συμφωνώ ότι είναι λάθος....εξάλλου τα αποτελέσματα βασίζονται στον συντελεστή αξιοποίησης που εσύ του έχεις εισάγει...

 

δηστυχώς όμως στις πολεοδομίες δεν ζητούν καν μελέτη διαστασιολόγησης συλλέκτη...

 

@ deathlok

 

εδώ άλλοι στέλνουν μελέτες χωρίς να έχουν καν εισάγει κολώνες, δοκάρια κτλ κτλ

 

ή το άλλο κορυφαίο που έχω δει....ξεχωριστά διώροφα κτήρια και επειδή βγαίνει μία οικοδομική άδεια έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας Um για όλα μαζί....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.