Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης


Recommended Posts

καλημέρα παιδιά μήπως γνωρίζει κάποιος σε εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης σε ποια σημεία τοποθετούμε εξαεριστικά? πρόκειται για 6 χιλιόμετρα αγωγό ύδρευσης από μια δεξαμενή α σε μιά β 30 μέτρα υψομετρικά χαμηλότερα. το πρόβλημα είναι ότι ενώ το δίκτυο λειτουργεί για μια μέρα μετά διακόπτεται η ροή αποβάλλοντας αέρα με νερό στην εκροή.

Link to comment
Share on other sites

Δες στην ιστοσελίδα http://www.iok.gr στις Προσωρινές προδιαγραφές στο κεφάλαιο της ύδρευσης μήπως λέει τίποτα θεωρητικά.

 

Εγώ απ' ότι έχω ακούσει σε κάθε ανώτατο σημείο του αγωγού (στάνταρ) αλλά οπωσδήποτε σε λιγότερο από χιλιόμετρο (αυτά από συζητήσεις καφενείου, ειδικότερα δεν έχω ασχοληθεί)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

το θέμα είναι οτι υπάρχει περίπτωση να θέλει κ σε άλλα σημεία εκτός σημείων καμπής, πιστεύετε ότι έχει νοημα να υπολογίσω γραμμές ενέργειας και πιεζομετρικά φορτία?

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώντας να καταλάβω πώς προκαλείται το πρόβλημα, να ρωτήσω μερικά πράγματα;

 

1.Ποιά είναι η τυπική διάμετρος του αγωγού και ποιά η μικρότερη διάμετρος βάνας ή αντεπίστροφης ή οποιουδήποτε εξαρτήματος πάνω στην κύρια ροή του νερού;

 

2. Μετά την διακοπή του νερού, τι κάνετε για να επανέρθειι το νερό; Πώς σταματά η εκροή του αέρα; Οταν επανέρχεται η ροή , χωρίς πλέον αέρα, πόση είναι η ροή σε σχέση με την μεγιστη δυνατή σε % ;

 

3. Κατά το μήκος του αγωγού από το α στο β, υπάρχει καποιο σημείο που είναι υψηλότερα από το σημείο α;

 

4.Ποιά είναι η αναγκαία, από την μεριά της κατανάλωσης, ροή του νερού συναρτήσει του χρόνου;. Εννοώ, είναι σταθερή στο 24ωρο, ή μήπως π.χ. από τις 08:00 έως τις 10:00 η ροή είναι στο 80%, μετά πέφτει στο π.χ. 0% και μετά η ροή πάει στο ? %

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για αγωγό πολυαιθελυλενίου 3ης γενιάς Φ160 σταθερό σε μήκος 7,5 km οι συνδέσεις παροχών για υδροληψίες δεν έχουν γίνει ακόμα κ παρ όλα αυτά εμφανίζεται το πρόβλημα ότι στην εκροή μετά από 24 ώρες περίπου μειώνεται η παροχή σχεδιασμού στο μισό εκτοξεύοντας στην έξοδο φυσαλίδες με νερό σε μεγάλη πίεση. Ο μηχανολόγος του δήμου πρότεινε εξαεριστικά διπλής ενέργειας στα σημεία καμπής. Εγώ ξέρω από τα ένδοξα χρόνια της υδραυλικής στο ΕΜΠ ότι γραμμή ενέργειας κ αγωγού πρέπει να απέχουν ελάχιστο 8 μέτρα. σημειώνω ότι όλα τα σημεία β δεν έχουν υψηλότερο υψόμετρο

Link to comment
Share on other sites

Το αέριο που βγαίνει σε φυσαλίδες μπορεί να είναι:

1. είτε αέρας από τον διαλυμένο αέρα που βρίσκεται στο νερό της αρχικής δεξαμενής

2. είτε νερό σε αέριο φάση (υδρατμοί) λόγω απότομων τοπικών μεταβολών πίεσης

 

 

Είσοδος αέρα (ή άλλου αερίου) δεν νομίζω να είναι δυνατή, εφόσον όλος ο αγωγός βρίσκεται υπό πίεση . Είναι όλος ο αγωγός υπό πίεση; Και αν ναι, πόσο στο σημείο α και πόσο στο σημείο β; Εννοείται η πίεση μετριέται με το νερό σε ηρεμία.

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά έχουμε φυσική ροή απο την α στη β δεξαμενή και η σωλήνα έπικοινωνιας των δεξαμενων ειναι εξωτερική δηλαδή εμφανής .?

Η διαφορα ύψους της σωλήνας απο την εκροή της α ως την εισροη στη β ειναι σταθερή?

Τα σημεία υδροληψίας θα μπούν στο διάστημα μεταξύ α και β δεξαμενής ?

Link to comment
Share on other sites

Κώστα το θέμα "ο αγωγός ειναι υπο πίεση" είναι λίγο ασαφές, δηλαδή η δεξαμενή από όπου φεύγει το νερό υποτίθεται ότι βρίσκεται πάντα σε μία ικανοποιητική στάθμη (1 μέτρο ψηλότερα, απ τη σωλήνα) αλλα αυτό εξαρταται από την παροχή που έρχεται στην δεξαμενή. οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε μερική πλήρωση του αγωγού κάποιες στιγμές λειτουργίας κ άρα δεν μιλάμε για υπό πίεση. αυτό είναι ασαφές κ δεν μπορεί να διαλευκανθεί εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πάντα η στάθμη του νερού στην αρχική δεξαμενή, υψηλότερα (τουλάχιστον 1 μέτρο περίπου) από το σημείο εισόδου του νερού στον αγωγό;

 

Είναι το σημείο εισόδου του νερού στον αγωγό πάντα υψηλότερα από οποιοδήποτε σημείο του αγωγού;

 

Εάν οι απαντήσεις και στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι "ναι", τότε ο αγωγός είναι συνέχεια υπό πίεση (με 1 μέτρο μανομετρικό)

Εάν έστω και μία απάντηση είναι "όχι" τότε θα μπορούσε να έχεις σημεία με πίεση μικρότερη από 1 m μανομετρικό, και πιθανή δημιουργία αέριας φάσης.

 

Πρασπάθησε να διατηρείς την στάθμη στην αρχική δεξαμενή, όσο πιο ψηλά μπορείς.

Και προσπάθησε να ελέγχεις την ροή ανάμεσα στις δύο δεξαμενεές, από βάνα στο κάτω μέρος (δηλαδή κοντά στην τελική δεξαμενή) του αγωγού. Ειδάλλως, πάλι μπορεί να δημιουργηθεί αέρια φάση αμέσως μετά την βάνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.