Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Φυσ. αέριο και μποιλερ


konv

Recommended Posts

Παρακαλώ θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την εγκατάσταση φυσ. αερίου που έκανα πρόσφατα στο σπίτι μου. Αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής: Στο σπίτι έχω 2 πατάρια στα οποία πριν την εγκατάσταση του αερίου είχα τοποθετημένους 2 θερμοσίφωνες με boillers. Όταν ήρθε ο υδραυλικός με ρώτησε αν ήθελα να συνδέσουμε τα boillers με τον καυστήρα του φυσ.αερίου και του απάντησα "ναι". Βέβαια μου είπε πως όσο δουλεύει ο καυστήρας και θερμαίνει τα σώματα του σπιτιού θα έχω ζεστό νερό μέσω του boiller και όχι απευθείας μέσω του καυστήρα. Μου εξήγησε πως στην ουσία είναι σαν να θερμαίνω 2 σώματα επιπλέον (τα boillers) ! Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο; Δηλ. όταν θα καίει ο καυστήρας θα επιβαρύνεται σαν να θερμαίνονται 2 επιπλέον σώματα; Με συμφέρει αυτό ή θα είναι οικονομικότερο να τραβάω ζεστό νερό απευθείας από τον εναλλάκτη του καυστήρα; Αυτό που πρέπει ν'αναφέρω είναι ότι η χρήση ζεστού νερού δεν θα είναι υπερβολική. Απλά έχω 2 μωρά που χρειάζονται ζεστό νερό κι εγώ με τη γυναίκα μου που θα χρειαστούμε 2~3 φορές την εβδομάδα ντους στο χειμώνα. Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ακριβώς την συνδεσμολογία. Λέτε ότι θα μείνει εκτός υδραυλικής σύνδεσης ο εναλλάκτης του ζεστού νερού χρήσης της μονάδας Φ.Α.? Αν ισχύει αυτό, ισχύουν τα παρακάτω :

 

Αν χρησιμοποιήσετε το ζεστό νερό χρήσης που παράγει ο εναλλάκτης της μονάδας Φ.Α., κερδίζετε αμεσότητα στην παροχή ζ.ν.χ, σε αντίθεση με τα boiler, που αν δεν είναι ήδη ζεστό το νερό τους, θα πρέπει να περιμένετε να ζεσταθούν.

 

Επιπλέον, σε περίπτωση μιας ζεστής ημέρας, θα πρέπει αναγκαστικά να ενεργοποιήσετε την θέρμανση προκειμένου να ζεσταθεί το περιεχόμενο των boiler. Όμως έτσι θερμαίνετε και το σπίτι. Και πέρα από ότι έτσι σπαταλάται ενέργεια (θα πρέπει κάποια στιγμή θα ανοίξετε τα παράθυρα για να ψυχθεί), δημιουργούνται και συνθήκες μη θερμικής άνεσης, ιδιαίτερα για εσάς που έχετε μωρά. Εκτός φυσικά αν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί το νερό μέσω της αντίστασης του θερμοσίφωνα, κάτι που όμως γενικά είναι αντιοικονομικό.

 

Τέλος, αν δεν κάνετε σχετικά συχνή χρήση του περιεχόμενου θερμού νερού των boiler, αυτό σταδιακά θα ψύχεται, σπαταλώντας και πάλι αναξιοποίητη ενέργεια (και φυσικά λεφτά/), σε αντίθεση με την απευθείας χρήση ζ.ν.χ. από την μονάδα, όπου εκεί θερμαίνεται μόνο το νερό που κάνετε χρήση.

 

Προφανώς, όσο είναι κρύο το περιεχόμενο των boiler, θα υπάρχει μια χρονική υστέρηση μέχρι να ανέλθει η θερμοκρασία του σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα, όταν αυτό ζητηθεί.

 

 

Ερώτημα : Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που είχατε 2 θερμοσίφωνες?

Link to comment
Share on other sites

Kατ'αρχήν στην ερώτηση σου η απάντηση είναι ότι ήταν 2 χωριστά διαμερίσματα κι εγώ τα ένωσα.

Τώρα το ερώτημά μου να το κάνω πιο απλό.

Με συμφέρει να χρησιμοποιώ ζεστό νερό από τα μποιλερς τον χειμώνα ή να παίρνω απ'ευθείας από την γραμμή του καυστήρα και να κλείσω τα μποιλερς;

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ απλό φίλε Konv.

Παράγεις ότι καταναλώνεις...δεν αποθηκεύεις νερό που αν δεν καταναλωθεί κρυώνει μόνο του.

Link to comment
Share on other sites

Στο εξήγησε ο εγκαταστάτης σου πολύ απλά ότι είναι σαν να έχεις παραπάνω σώματα στο εξήγησε ο aithilenio ότι θα παράγεις ότι καταναλώνεις γιατί πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες;

 

Ξέρω αισθάνεσαι goofy που σου είπε κάτι ο υδραυλικός σου και δεν τον άκουσες αλλά συμβαίνουν αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε konv δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας ότι ο καυστήρας δουλεύει μόνιμα.

Ο καυστήρας δουλεύει για να ζεστάνει το σπίτι και καεί καύσιμο....

Άμα του ζητήσεις παράλληλα να σου ζεστάνει και νερό χρήσεως καίει ακόμα περισσότερο καύσιμο....

Αμα το ζεσταμένο νερό δεν καταναλώνεται και παραμένει για ώρες μέσα στο δοχείο... κρυώνει....Αρα ;

Ισχύει ότι σου είπαμε παραπάνω.....

 

Αυτά αυτοί οι τρελαμένοι οι φυσικοί και οι μηχανικοί τα ονομάζουν θεμελιώδη νόμο της θερμιδομετρίας, μετάδοση θερμότητας, απώλειες και μην τα ρωτάς....

:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.