Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διέρειστη πλάκα


 
noutsaki

Recommended Posts

καλησπέρα.

να κάνω μια σύντομη ερώτηση εαν γνωρίζει κάποιος:

υπάρχει αρχιτεκτονική απαίτηση να κατασκευαστεί πλάκα μπετόν τετραέρειστη επιμήκης.

Η μεγάλη της διεύθυνση θα έχει μήκος 17μ και η μικρή 2μ. Η πλάκα αποτελώντας τμήμα ενός συνόλου φέροντος οργανισμού κατά την μικρή της διεύθυνση έχει συνέχεια εκατέρωθεν με άλλες πλάκες (αμφίπακτη) και παράλληλα με την μεγάλη της διεύθυνση εδράζεται στις περιμετρικές δοκούς (αμφιέρειστη επομένως).

φορτίζεται με τις συνήθεις φορτίσεις των κτιριακών έργων g=2 και q=2.

Επειδή έχω θολώσει λίγο κατά τους υπολογισμούς, το αισθητήριο μου μου λέει πως θα υπάρχει κάποιο θέμα με τον ερπυσμό και την συστολή ξήρανσης λόγω του μεγάλου μήκους... έχει αντιμετωπίσει κάποιος εμπειρότερος κάτι ανάλογο? πρώτη σκέψη μου είναι να ζητήσω να υπάρξει ενδιάμεση δοκός ώστε το συνεχόμενο άνοιγμα των 17μ να καταργηθεί...

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το μήκος των 17m δεν είναι απαγορευτικό... Η συστολή ξήρανσης και ο ερπυσμός (αν είναι σημαντικός) επηρεάζει όλον τον φορέα (και τις δοκούς στήριξης, και της εκείθεν εκτεινόμενες πλάκες... Δεν επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την εν λόγω πλάκα.

 

Τέλος, η διαίρεση της πλάκας των 17m σε δύο των 8,5m δεν αλλάζει κάτι ως προς τον ερπυσμό, την ξήρανση κλπ...

Link to comment
Share on other sites

αλέξη σε ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν.

δεδομένης της απειρίας μου σε κάτι παρόμοιο το φοβάμαι να σου πω την αλήθεια..

θέλοντας ωστόσο να κάνω έναν χεράτο έλεγχο για τα βέλη της πλάκας "κόλλησα" στο ότι αν εξετάσει κανείς την μεγάλη διεύθυνση της πλάκας τρελαίνεται...

προφανώς αυτή μου η θεώρηση είναι λάθος..

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που η ο λόγος του μήκους της μεγάλης πλευράς προς αυτό τη; μικρής πλευράς υπερβαίνει το 2, η πλάκα λογίζεται διέρειστη (αμφιέρειστη). Με άνοιγμα (μικρό) 2m, δεν θα έχεις πρόβλημα βέλους, ακόμη κι αν έχει πάχος 8cm.

Link to comment
Share on other sites

προς δημήτρη:

έχεις δίκιο η πλάκα είναι διέρειστη (με πρόλαβε ο αλέξης απ'οτι βλέπω) εξού και ο τίτλος. αν κάπου χρησιμοποίησα τον όρο τετραέρειστη ήταν για να πω πως δεν υπάρχει ελεύθερη παρυφή (έδραση σε δοκούς).

σκεφτόμενος το εξής:

επειδή ο οπλισμός βγαίνει σε μήκη των 14μ και προφανώς σε τέτοια διάταξη πρέπει να γίνει παράθεση των οπλισμών διανομής μιας τέτοιας πλάκας, η παράθεση θα πρέπει να γίνει με μήκος βάσει ΕΚΟΣ και απ'οτι καταλαβαίνω μέσα σε μια ενισχυμένη ζώνη (ή περισσότερες) για να υπάρχουν επαρκείς συνθήκες περίσφιγξης?

Link to comment
Share on other sites

...η παράθεση θα πρέπει να γίνει με μήκος βάσει ΕΚΟΣ και απ'οτι καταλαβαίνω μέσα σε μια ενισχυμένη ζώνη (ή περισσότερες) για να υπάρχουν επαρκείς συνθήκες περίσφιγξης?

 

Κοίτα, αν έχεις C20/25 και διανομές Φ8, έχεις βασικό μήκος αγκύρωσης 68*Φ = 55cm.

 

Κάνε παράθεση για 70 ~ 80 εκατοστά και ξέχνα την περίσφιξη... Εξάλλου, που λέει ο ΕΚΩΣ ότι οι αγκυρώσεις ή οι ματίσεις οπλισμών πλακών χρειάζονται περίσφιξη;

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς έχω προβλήματα με την σύνδεση και με πετάει συνέχεια.

χωρίς να το έχω μπροστά μου και να μπορώ να το τσεκάρω, θυμάμαι φωτογραφικά πως για παράθεση του 100% των οπλισμών σε μια διατομή συνίσταται η παράθεση να περιβάλλεται από κλειστούς συνδετήρες.

αν κάνω λάθος, το διορθώνω μόλις το τσεκάρω στον κανονισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.