Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυφλό οικόπεδο εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός


Recommended Posts

καλησπέρα σε όλους! θα ήθελα τη βοήθειά σας στο παρακάτω πρόβλημα.

έχω ένα οικόπεδο 550τ.μ. εν μέρει εντός 200τ.μ. και εν μέρει εκτός 350τ.μ., σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων με αρτιότητα του οικισμού σύμφωνα με την απόφαση του νομάρχη 1000τ.μ.

 

ερώτηση 1: τι γίνεται με την αρτιότητα του οικοπέδου που είναι μικρότερη του οικισμού;μπορεί δηλαδή να χτίσει μόνο στο τμήμα που είναι εντός και με τη δόμηση των 200τ.μ.;

 

ερώτηση 2: το οικόπεδο είναι τυφλό. υπάρχει δημοτικός δρόμος σε κάθετη απόσταση 35μ. αλλά μεσολαβεί ένα άλλο οικόπεδο άλλου ιδιοκτήτη.τι πρέπει να γίνει για να οικοδομηθεί; μπορεί ο γείτονας να του παραχωρήσει κοινόχρηστη εμβασία πλάτους 4μ.;(μήπως είναι υποχρεωμένος γι'αυτό;)

 

ερώτηση 3: αν παραχωρηθεί κοινόχρηστη εμβασία θα πρέπει να διέρχεται από το τμήμα του οικοπέδου που είναι εντός ή δεν παίζει ρόλο κάτι τέτοιο:

Link to comment
Share on other sites

Αρθρον-85

1. Αρτιότητα.

α) εντός των ορίων του οικισμού, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας που μπορεί να κυμαίνεται από 300 μέχρι 2000 τμ. Μέσα στα όρια αυτά μπορεί να ορίζονται τομείς με διαφορετική αρτιότητα οικοπέδων, προκειμένου να διασφαλισθεί ο τυχόν ιδιαίτερος χαρακτήρας του οικισμού στους τομείς αυτούς.

Τα παραπάνω εμβαδά οικοπέδων εξειδικεύονται με απόφαση του νομάρχη, που εκδίδεται μετά από γνώμη του ΣΧΟΠ του νομού. Για την εξειδίκευση αυτή, λαμβάνονται υπόψη τα εμβαδά που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα και πολεοδομικού ιστού του οικισμού.

β) κατά παρέκκλιση εντός των παραπάνω ορίων, θεωρούνται άρτια τα γήπεδα με όποιο εμβαδόν έχουν κατά την 3-5-85 (ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ/24-4-85), εφόσον δεν έχουν το ελάχιστον εμβαδόν που ορίζεται στην παρ.1α.

γ) για την αρτιότητα των γηπέδων προσμετράται και η τυχόν έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου.

 

Διάβασε και το παρακάτω θέμα: http://www.michanikos.gr/ftopic2598.html

γιατί δεν το βλέπω για οικοδομήσιμο.

 

Σημείωση: Δεν είμαι τοπογράφος, μια εκτίμηση κάνω.

Link to comment
Share on other sites

το οικοπεδο παιρνει την αρτιοτητα του οικισμου και γινεται οικοδομισιμο και αρτιο ακομη και αν βρισκεται 1 μετρο μεσα σε αυτον ή και λιγοτερο υπαρχει και σχετικο (ΠΔ) που 8α ψαξω στο γραφειο αυριο να το βρω να στο δοσω (ειχα και εγω τετια περιπτωση και το ξερω).Ομως το προβλημα ειναι με τον δρομο που δεν εχει.εκει θα ψαξω μηπως και βρω κατι.

ΔΥΣΤΙΧΟΣ

Δεν είναι οικοδομήσιμα τα "τυφλά" οικόπεδα, όσα δεν έχουν, δηλαδή, “πρόσωπο” σε κοινόχρηστο χώρο ή σε δρόμο τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.

 

Αυτό έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας, παράλληλα, ότι είναι αντίθετη στο σύνταγμα η δυνατότητα που δινόταν από την πολεοδομική νομοθεσία να γίνουν οικοδομήσιμα τα οικόπεδα αυτά, εφόσον παραχωρείτο από τους ιδιοκτήτες τους δωρεάν έκταση στο δήμο για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου (ο οποίος θα συνδέεται με το οδικό δίκτυο) ή την κατασκευή δημοτικής οδού. Επιπλέον, οι οικοπεδούχοι ελάμβαναν και “μπόνους”, αφού αυξανόταν το ποσοστό δόμησης του ακινήτου που θα κατασκευαζόταν κατά 30% επί της έκτασης που παραχωρήθηκε δωρεάν στο δήμο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ε’ Τμήματος ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, “δεν επιτρέπεται η νομοθεσία να παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς, κατά τρόπο αποσπασματικό, πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα ή τμήματα ακινήτων ευρισκόμενα εντός των ορίων του οικισμού και μη έχοντα πρόσωπο σε νομίμως προϋφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο”. Όπως υπογραμμίζεται, δεν επιτρέπονται αποκλίσεις από τις συνταγματικές επιταγές για ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και σημειώνεται, επίσης, ότι “ο καθορισμός των κοινοχρήστων χώρων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της πολεοδομικής μελέτης, που πρέπει να καταρτίζεται κατ’ εκτίμηση των αναγκών της περιοχής, δυνάμει πολεοδομικών κριτηρίων”.

Link to comment
Share on other sites

Σου παραθέτω πέρι αρτιότητας του ακινήτου που βρίσκεται μέσα στον οικισμό κατα ένα μέρος.

 

(Αρθ-7 ΠΔ/24-4/3-5-85, Αρθ-1 παρ.4 ΠΔ-14/23-2-87, Αρθ-1 παρ.4 ΠΔ/25-4/16-5-89)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του νομάρχη ή το σχετικό ΠΔ, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

ότι και να έχει πεί το ΣτΕ, ΕΧΕΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στο ΦΕΚ 181Δ, με άλλο ΠΔ που να τροποποιεί το 181 ή δεν έχει εκδοθεί καμιά εγκύκλιο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.... τότε... ισχύει το 181Δ ως έχει.

Βέβαια αν γίνει παραχώρηση στην κοινή χρήση από τον ιδιοκτήτη και κάποιος "όμορος καλοθελητής" κάνει αγωγή ακυρώσεως... τότε ο ιδιοκτήτης μη μπεί καν στη διαδικασία ούτε να προσλάβει δικηγόρο γιατι μόνο χρήματα έχει να χάσει...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις προτάσεις σας!

το άλλο θέμα όμως είναι η αρτιότητα του και η δόμηση του.(ερώτηση 1)

πόση δόμηση παίρνει; 200 τ.μ. ή όση αναλογή στα 550 τ.μ. αφού παίρνει την αρτιότητα του οικισμού (1000τ.μ.);

Link to comment
Share on other sites

Όση αναλογεί στα 200μ2.

Η θέση του κτιρίου μπορεί να βρίσκεται και στο εκτός σχεδίου κομμάτι αρκεί να έχει τις αποστάσεις από τα όρια που ισχύουν για τα εκτός.

 

 

***Προσοχή: η παρούσα απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ***

Link to comment
Share on other sites

Μια υπόθεση εργασίας πρώτα.

Ας υποθέσουμε ότι η αρτιότητα του οικισμού είναι 300 τ.μ.

και εσύ έχεις τεμνόμενο γήπεδο έκτασης 550 τ.μ.

 

Στην περίπτωση αυτή θα ίσχυαν τα εξής:

 

1η περίπτωση. To εντός τμήμα είναι μεγαλύτερο των 300 μ2 (π.χ. 350).

Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό της δόμησης κλπ. θα λάμβανες υπ' όψιν το εμβαδό που βρίσκεται εντός και θα ήταν οικόπεδεο κατά κανόνα άρτιο.

 

2η περίπτωση. Το εντός τμήμα είναι μικρότερο των 300 μ2 (π.χ. 100).

Στην περίπτωση αυτή όπως με σαφήνεια συνάγεται από τον νόμο, υπολογίζεις δόμηση (κατά παρέκκλιση αν θες) σαν να είχες ένα τμήμα 300 μ2 εντός και όχι 100 μ2 .

 

Στην περίπτωσή σου τώρα.

Η αρτιότητα είναι 1000 μ2. Το δικό σου συνολικά είναι 550 μ2 και έχει ένα τμήμα εντός.

Σύμφωνα με την διάταξη του νόμου που παραθέτει παραπάνω ο mastorakos, από την στιγμή που έχει τμήμα εντός θα έχεις θεωρητικά αρτιότητα που αντιστοιχεί στα 1000 μ. Επειδή όμως η συνολική ιδιοκτησία σου είναι μικρότερη κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό να ισχύει.

Σε συνδυασμό με τις διατάξεις για οικισμούς < 2000, που ορίζεται ότι οικόπεδα που βρίσκονται εντός ορίων είναι κατά παρέκκλιση άρτια με όποιο εμβαδόν έχουν.

Ερμηνεύοντας την πραγματική βούληση του νομοθέτη (με την δικιά μου οπτική πάντα), η βούληση του νομοθέτη κατ' αρχήν είναι:

1. Me τον καθορισμό των ορίων των οικισμών, η λογική είναι να εντάσσονται πλήρως κατ' ελάχιστο ιδιοκτησίες άρτιες κατά κανόνα ή παρέκκλιση και όχι μη άρτιες. Την άποψη αυτή άλλωστε την ενισχύει η διάταξη που παρέθεσε ο mastorakos.

2. H ιδιοκτησία σου δεν θα μπορούσε να έχει κανόνες δόμησης 1000 μ. αν ήταν όλη εντός ορίων οπότε δεν είναι λογικό να έχεις τέτοιους επειδή έχει ένα μόλις τμήμα της μέσα.

 

Η δικιά μου άποψη λοιπόν είναι ότι επειδή η βούληση του νομοθέτη είναι να έχεις (να σου δώσει καλύτερα) κατά παρέκκλιση το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας της περιοχής (1000 μ2) αλλά εσύ δεν μπορείς να το έχεις, θα πρέπει να πάρεις όση δόμηση αναλογεί στα 550 μ2.

 

Άλλωστε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης της ιδιοκτησίας και άλλες συνταγματικές και μη διατάξεις θα πρέπει να ισχύει το παραπάνω , καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε το εξής παράδοξο αν ίσχυε η άποψη του DEmoiselle.

Εσύ να έχεις ιδιοκτησία 550 μ2 με 200 μ2 εντός και να δομείς για 200 μ2

και από δίπλα κάποιος να έχει ιδιοκτησία 1000 μ2 με 10 μ2 εντός και να δομεί για 1000 μ2.

 

Η άποψη του Demoiselle θα ήταν σωστή κατά την γνώμη στην περίπτωση μόνο που η αρτιότητα της περιοχής ήταν 200 μ2 (αν και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς η ελάχιστη αρτιότητα όπως ορίζεται από το '85 είναι τουλάχιστον 300)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

ότι και να έχει πεί το ΣτΕ, ΕΧΕΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στο ΦΕΚ 181Δ, με άλλο ΠΔ που να τροποποιεί το 181 ή δεν έχει εκδοθεί καμιά εγκύκλιο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.... τότε... ισχύει το 181Δ ως έχει.

Βέβαια αν γίνει παραχώρηση στην κοινή χρήση από τον ιδιοκτήτη και κάποιος "όμορος καλοθελητής" κάνει αγωγή ακυρώσεως... τότε ο ιδιοκτήτης μη μπεί καν στη διαδικασία ούτε να προσλάβει δικηγόρο γιατι μόνο χρήματα έχει να χάσει...

Πολύ σωστή η άποψή σου ότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά πλέον καμία πολεοδομία δεν δέχεται παραχώρηση δρόμου για απόκτηση οικοδομησιμότητας σε τυφλά οικόπεδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.