Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάθεση αποβλήτων σε κοπροσωρό


gorgoroth

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Έχω αναλάβει την εκδοση άδειας λειτουργίας (μικρότερη της β4 κατηγορίας) για μια μονάδα με 30 αγελάδες. Έχω μερικές απορίες σχετικά με την κατασκευή της κοπροσωρού,καθώς πρώτη φορά ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η διάθεση της ξηράς στρωμνής μπορεί να γίνει με εδαφική απόθεση,χωρίς δηλαδή ουσιαστική κατασκευή από μπετό ή άλλο υλικό? Αν όντως χρειάζεται κατασκευή, έχεται να προτείνετε κάποιο υλικό, πιο περιβαλοντικό και οπτικά καλαίσθητο? Επίσης προσπαθώ να αποφύγω την κατασκευή βόθρου. Η κοπροσωρος πρέπει να στραγγίζει σε βόθρο? Σε περίπτωση χρήσης μπετόν,χρειάζομαι οικοδομική άδεια?

 

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας, σύμφωνα με τους Κανόνες Συμμετοχής.

miltos

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εφαρμόζοντας τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής η κοπριά στρωμνής που στερείται υγρών μπορεί να αποθηκευτεί και στο έδαφος (εφόσον βέβαια προβλεφθεί να απομακρύνονται τα υγρά από βροχοπτώσεις) με την κατασκευή μικρού καναλιού περιμετρικά του σωρού.

 

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κατασκευάσεις κοπροσωρό σε σχήμα συνήθως Π με προστατευτικό τοιχείο ύψους μέχρι 1,50 μ. όπου και θα παραμένουν τα στερεά απόβλητα της μονάδας για όσο διάστημα απαιτείται.

 

Το προστατευτικό τοιχείο θα είναι είτε από ωπλισμένο σκυρόδεμα είτε από τσιμεντόλιθους. Αν η συλλογή της κώπρου γίνεται με μηχανικά μέσα τότε να επιλέξεις σαν υλικό το σκυρόδεμα με κατάλληλο οπλισμό. Το δάπεδο πρέπει να είναι αδιαπότιστο επίσης κατασκευασμένο από σκυρόδεμα.

 

Αν η κοπριά έχει πολλά υγρά τότε κατασκευάζεις από την μια πλευρά της κοπροσωρού κανάλι συλλογής υγρών που καταλήγει σε σηπτική δεξαμενή και κατόπιν σε απορροφητικό βόθρο. Για να αποφύγεις τον βόθρο μπορείς να φροντίσεις η κοπροσωρός σου να είναι σκεπασμένη ή ακόμα και με μόνιμως στεγασμένη(πολύ συχνή πρακτική σε μονάδες στο εξωτερικό).

 

Αν είσαι σε υπό ανέγερση μονάδα μπορείς να βάλεις την κοπροσωρό σαν διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ή αλλιώς θα πας με αναλυτικό προϋπολογισμό. Αν είσαι σε διαδικασία νομιμοποίησης και αδειοδότησης υφιστάμενης μονάδας πράτεις αναλόγως.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Γνωρίζει κανείς τι απόσταση από τα όρια πρέπει να τηρεί μια τέτοια κατασκευή? Η άδεια προ 30 ετίας τηρεί τα 15μ. για τα κτίρια και 5μ για βόθρο. Για ασκεπή κατασκευή τσιμεντολιθοδομής(κοπροσωρός) τι μπορεί α ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

δες σε αυτο

 

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/egkatastaseis/ktinotrofikesegatastaseis/280-nomothesia.html

 

αγροτης επιχειρηματιας

εγκαταστασεις

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ αλλά δεν παίζει να το λέει σε κανένα από αυτά. Είναι πολεοδομικό θέμα. Άλλη φορά που είχα διαβάσει κάποια από αυτά δεν αναφέρεται σε τέτοια θέματα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.