Μετάβαση στο περιεχόμενο

Inverter και σκιάσεις


deathlok

Recommended Posts

Σε αρκετές εφαρμογές είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις σκιάσεις στο 100%.

 

Με εξαίρεση τον solaredge που υπάρχει και θέμα εδώ στο φόρουμ και πολύ πληροφορία στο ιντερνετ, εγώ γνωρίζω πως και η sma έχει ένα δικό της σύστημα για σκιάσεις ενσωματωμένο στους inverter τους.

 

Μου διαφεύγει η ονομασία του αλλά σαν λογική έχει ότι βάζει τον inverter να σκαναρει μεγαλύτερη περιοχή για εύρεση του mpp με αποτέλεσμα να μην εγκλωβίζεται σε τοπικό μέγιστο απόδοσης. Το σύστημα δουλεύει καλά όταν έχουμε μερική σκίαση (δλδ υπάρχει διάχυτη ακτινοβολία). Δεν μπορεί να κάνει τπτ σε περίπτωση πλήρης σκίασης (κουτσουλιά κτλ)

 

Η ερώτηση είναι απλή...ξέρετε οι άλλοι κατασκευαστές inverter αν ενσωματώνουν πατέντες ή τεχνικές για αντιμετώπιση σκιάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Η λειτουργία της SMA που λες λέγεται OptiTrac Global Peak και αποτελεί επέκταση της δοκιμασμένης λειτουργίας

βελτιστοποίησης της απόδοσης OptiTrac. Η λειτουργία OptiTrac Global Peak βελτιώνει την

απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε μερικώς σκιασμένες φωτοβολταϊκές μονάδες. Αν δεν υπάρχει σκίαση και λειτουργεί το OptiTrac Global Peak πέφτει η απόδοση του αντιστροφέα.

 

Ωστόσο δεν ξέρω κάποιον άλλον αντιστροφέα εκτόσ του Solaredge.

 

Καλορίζικο το νέο forum!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά αν ένα πάνελ σκιάζεται, τότε κόβεται όλο το string ή παράγει κανονικά αλλά με μειωμένη απόδοση; Παρακάτω επισυνάπτω ένα αρχείο της solaredge που βρήκα στο internet που αναφέρει πως οι κλασσικοί inverters είτε θα κόψουν μόνο εκείνο το πάνελ που σκιάζεται, είτε θα ρίξουν την ισχύ από όλα τα πάνελ του string...Ισχύει όντως κάτι τετοίο;

Link to comment
Share on other sites

Αν ένα πλαίσιο σκιάζεται πλήρως, θα παρακαμφεί μέσω των αντίστοιχων διόδων. Οπότε το string έμεινε με ένα πλαίσιο λιγότερο (πχ 18-1=17).

 

Αν υπάρχει και δεύτερο string παράλληλα, θα δουλεύουν και τα δύο στην ίδια τάση. Γίνεται φανερό ότι τα πλαίσια του ενός string θα δουλεύουν με διαφορετική τάση από ότι τα πλαίσια του άλλου (πχ 400/17 = 23.5V και 400/18 = 22.2V), άρα δεν θα βρίσκονται στο MPP.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.