Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης δρόμου


Recommended Posts

Υπάρχει ένα οικόπεδο 2000 τμ το όποιο είναι κατά το σύνολο του άρτιο και οικοδομήσιμο. στο ίδιο οικόπεδο έχει δημιουργηθεί μια κάθετος χωρίζοντας το, σε δυο νέα οικόπεδα 1000 τμ, στο πρώτο εξ αυτόν δημιουργήθηκε υποκάθετος και χωρίστηκε σε δυο νέα οικόπεδα των 500 τμ. η συνολική επιφάνεια καλύψεις είναι 400 τμ, τα τμ αυτά μοιραστήκαν και αντίστοιχα οικόπεδα δηλαδή 200τμ για τα 1000 τμ και από 100 τμ για καθένα από τα δυο 500 τμ. τα δυο οικόπεδα των 500τμ έχουν από ανατολή σύνορο με δημοτικό δρόμο, από δύση με το δεύτερο οικόπεδο τον 1000τμ που δημιουργήθηκε από την κάθετη από βορά με άλλο οικόπεδο και από νότο με ιδιωτία δρόμο (όπως φαίνεται σε συμβόλαια του 1973)(όπως φαίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα) . Ο οικισμός αυτός είναι άνω τον 2000 κατοίκων και προϋπήρχε του 1923, τα οικόπεδα είναι στο όρια του οικισμού (είναι εκτός προτάσεις σχεδίου πόλεως).

Τα δυο οικόπεδα των 500 τμ που έχουν όψη στον δημοτικό δρόμο είναι οικοδομήσιμα;

Τα πίσω από αυτά οικόπεδα που έχουν μόνο όψη με τον ιδιωτικό δρόμο, αυτά είναι οικοδομήσιμα;

Με ποιον τρόπο μπορεί αυτός ο ιδιωτικός δρόμος να αναγνωριστεί ως δημοτικός δρόμος ώστε τα πίσω οικόπεδα να είναι οικοδομήσιμα;

Τι ενέργειες μπορεί να κάνουν οι δυο οικοπεδούχοι των 500 τμ ώστε να μην έχουν οποιαδήποτε προβλήματα με τους πίσω ιδιοκτήτες των οικοπέδων;

Ευχαριστώ εκ τον πρότερων.

ae_262.doc

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν MARITINA, δεν διασαφηνίζεις το πολεοδομικό status της περιοχής.

1) Είναι εντός ή εκτός ορίων οικισμού.

2) Είναι οικισμός < 2000 κατοίκων ή προϋφιστάμενος του '23.

Αν είναι σαφή τα παραπάνω τότε μπορούμε να μιλήσουμε

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω ήταν οικισμός προ του 1923 και σήμερα είναι οριοθετημένος οικισμός κάτω των 2000 κατοίκων.

Η αρτιότητα στους οικισμούς προ του 1923 ήταν 2000,00 τ.μ. ενώ μετά την οριοθέτηση των οικισμών τα όρια αρτιότητας μειώθηκαν. Μάλλον για το λόγο αυτό δεν έγινε κατάτμηση αλλά σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας.

Για να γίνει σήμερα κατάτμηση πρέπει πρώτα να καταργηθεί η κάθετη, όμως θα έχεις πρόβλημα με το πίσω τμήμα που έχει πρόσωπο στον ιδιωτικό δρόμο γιατί αυτό δεν θα είναι άρτιο.

Επίσης δεν γνωρίζουμε το πρόσωπο στον δημοτικό δρόμο γιατί χρειάζεσαι 12,00 μ. πρόσωπο για το κάθε οικόπεδο.

Η αρτιότητα κατά κανόνα στην περιοχή είναι 500,00 τ.μ.;

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός αντιμετωπίζεται πολεοδομικά ως οικισμός προ του 1923.

Ο σημερινός πληθυσμός ειναι ανω των 2000 κατοίκων.Το πρόσωπο του οικοπέδου είναι 15,23 μ. Η αρτιότητα είναι 500,00 τμ στη περιοχή.

Με τον ιδιωτικό δρόμο τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν ωστε να γίνει δημοτικός;

Link to comment
Share on other sites

Καμιά για την περίπτωσή σου. Κατ' αρχήν για να επανέλθουμε στο αρχικό σου ερώτημα..:

1) Και τα δύο μπροστινά αλλά και το 1000αρι πίσω είναι οικοδομήσιμα, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί από την σύσταση καθέτου. Στις κάθετες συνιδιοκτησίες η αρτιότητα έλκεται από το συνολικό οικόπεδο. Αν το εννιαίο έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό και έχει το απαιτούμενο εμβαδό είναι άρτιο.

2) Ο δρόμος θα μπορούσε να αναγνωρισθεί με διαπιστωτική πράξη νομάρχη, ως προϋφιστάμενος του '23.

Υπόθεση εργασίας: Εστω ότι αναγνωρίζεται ως τέτοιος. Εσύ τι θα κάνεις ?

Κατάτμηση ώστε οι κάθετες συνιδιοκτησίες να γίνουν αυτόνομα οικόπεδα?

Δηλαδή θα κατατμήσεις κάτω του αρτίου! Τότε δεν θα υπάγεσαι στις παρεκκλίσεις, άσε που δεν γίνεται κατάτμηση λόγω του 690/48!!!

Σου παραθέτω το άρθρο 4 του 138Δ'/1981

"1. α) 'Αρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα οικόπεδα τα

οποία έχουν ελάχιστον εμβαδόν δύο χιλιάδας (2.000) μ2 και πρόσωπον

επί υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου.

β) Ειδικώς οικόπεδα κείμενα εντός οικισμών απομεμακρυσμένων

εκ των αστικών κέντρων (ορεινών, δυσπροσίτων κλπ.) μη εμφανιζόντων έντονον ανάπτυξιν και εχόντων κατά την τελευταίαν απογραφήν πραγματικόν πληθυσμόν κάτω των 800 κατοίκων, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφ' όσον έχουν εμβαδόν 500 μ2 και πρόσωπον επί υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου.

..........

 

2. Κατά παρέκκλισιν των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τα οποία έχουν α) κατά την ημέραν δημοσιεύσεως του παρόντος Διατάγματος:

Ελάχιστον εμβαδόν: τριακόσια (300) μ2 και β) κατά την 25.7.79, ημέραν δημοσιεύσεως του από 19.7.79 Δ/τος "περί τροποποιήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων των κειμένων εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών κλπ." (ΦΕΚ 401/Δ).

Ελάχιστον εμβαδόν: εκατόν πεντήκοντα (150) μ2.

3. Ωσαύτως θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με οίας διαστάσεις και εμβαδόν είχον κατά την 2.7.68, ημέραν δημοσιεύσεως του από 15.6.1968 Δ/τος "περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών κλπ." (ΦΕΚ 111/Δ). "

 

Αλλά πέραν των ανωτέρω τα οποία ισχύουν για τους προ '23, και πάλι δεν αποσαφήνισες αν είναι οικισμός πρό '23 ή οικισμός <2000 κατοίκων. Κι αυτό στο λέω γιατί αναφέρεις ότι είναι προϋφιστάμενος του '23 με αρτιότητα 500τμ!!!!???

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός αντιμετωπίζεται πολεοδομικά ως οικισμός προ του '23. Κατα την τελευτέα απογραφή ο πληθυσμός είναι ανω των 2000 (πολεοδομικά ειναι προ '23. Σύμφωνα με τον νέο Καποδήστρια ο παρών δήμος θα προσαρμοστεί σε έναν πολύ μεγαλυτερο. Και η αρτιότητα ειναι τα 2000,00 τμ.

Ο ιδιωτικός δρόμος μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημοτικός; και με ποιόν τρόπο; ώστε να ειναι και οικοδομήσημο το πίσω 1000αρι διότι δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, θα πρέπει να παραχωρηθεί δρόμος δουλίας απο τα δύο 500αρι στο 1000αρι. Πίσω απο το 1000αρι βρίσκονται άλλα 5000,00τμ τα οποία αυτή τη στιμγή ειναι τυφλά. τι γίνεται με αυτά;

Link to comment
Share on other sites

Το οικοπεδό σου είναι ένα με επιφάνεια 2.000,00 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο με σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας.

Δεν μπορείς να κάνεις κατάτμηση σε αυτό σήμερα γιατί το κάθε νέο οικόπεδο θα πρέπει να έχει αρτιότητα κατά κανόνα κατά συνέπεια το πρόβλημα δεν το έχει μόνο το πίσω που δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό αλλά και τα μπροστά λόγω εμβαδού. Τον ιδιωτικό δρόμο τον αντιμετωπίζεις σαν όριο (απόσταση Δ).

Link to comment
Share on other sites

Το πίσω 1000,00 τμ μπορεί να βγάλει άδεια (δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο), η θα πρέπει να δοθεί δρόμος δουλίας απο το εμπρός οικόπεδα τα οποία έχουν πρόσωπο σε κοινόχτηστο δρόμο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.