Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχετ. με συμπληρωματικές συμβάσεις


sga

Recommended Posts

Γειά σας συνάδελφοι,

ήθελα να θέσω μία ερώτηση (αφορά συμβάσεις δημοσίων έργων), εάν κάποιος από εσάς μπορεί να την απαντήσει.

Γνωρίζω ότι από την αρχή του 2011 οποιαδήποτε σύμβαση από 100.000€ περνά από προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας.

Έχουμε μία 1η Συμπληρωματική Σύμβαση, έργου του οποίου η αρχική σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2009. Μέσα στο 2010 με τον 2ο ΑΠΕ εγκρίθηκε και η 1η Σ.Σ. (τόσο από το Νομαρχιακό Σύμβούλιο Δημοσίων Έργων όσο και από το Δημαρχιακό Συμβούλιο, σημειώνω ότι ο Δήμος είναι ο Κύριος του έργου). Η θετική διαπιστωτική πράξη νομιμότητας από την Περιφέρεια για την 1η Σ.Σ. βγήκε αρχές του 2011. Να σημειώσω ότι η αρχική σύμβαση χρηματοδοτείται από τον ΘΗΣΕΑ (γνωρίζεται τα οικονομικά θέματα που υπάρχουν!) ενώ η 1η Σ.Σ. προβλέπεται από ίδιους πόρους του Δήμου. Θέλουμε να προχωρήσουμε τώρα στην σύναψη και την υπογραφή της 1ης Σ.Σ. (ποσού 35.000€ με το ΦΠΑ).

Η ερώτηση είναι η εξής: αυτή η 1η Σ.Σ. θα περάσει από προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας και από πού?

Link to comment
Share on other sites

Την 21.09.2010 εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων την υπ' αριθ. 17/2010 εγκύκλιό του με την οποία ενημερώνει για την έκδοση της υπ' αριθ. 707/2010 απόφασης του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από την απόφαση αυτή προκύπτει ότι στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγονται όχι μόνο οι συμπληρωματικές συμβάσεις που υπερβαίνουν το νόμιμο όριο που τίθεται στην παρ.2 του άρθρου 30 του Ν. 3669/2008, αλλά όλες οι συμπληρωματικές συμβάσεις, ανεξαρτήτως ποσού, όταν η αρχική έχει ήδη υποστεί τον προσυμβατικό έλεγχο.

Με την ίδια εγκύκλιο το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εντέλλει τις αρμόδιες υπηρεσίες των αναθετουσών αρχών που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εγγυητικών επιστολών, να προβαίνουν στις αναφερόμενες στην εγκύκλιο ενέργειες για τη διαπίστωση της γνησιότητας των εγγυητικών επιστολών που υποβάλλονται τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού όσο και κατά την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τη βοήθεια.

Διαβάζοντας την εγκύκλιο που ανέφερες είδα ότι ...."στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάγονται μόνο οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται στα πλαίσια αρχικής σύμβασης με προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) κατώτερο των ορίων που τίθενται στο άρθρο 30 παρ.2 του Ν.3669/2008 και μάλιστα όταν το συνολικό ποσόν της σύμβασης (ήτοι της αρχικής, των τυχόν προηγούμενων Σ.Σ. και της τελευταίας) δεν υπερβαίνει το ως άνω όριο.

Στην δική μας περίπτωση, ο προϋπολογισμός του έργου (χωρίς ΦΠΑ) -στα πλαίσια της αρχικής σύμβασης- είναι περίπου 700.000€ (και γι' αυτό δεν είχε περάσει από προσυμβατικό έλεγχο), ενώ το συνολικό ποσό αρχικής και Σ.Σ. (700.000 + 28.500) είναι μικρότερο του 1.000.000€. Άρα για την Σ.Σ. που ανέφερα στην ερώτηση δεν διενεργείται προσυμβατικός έλεγχος.

Link to comment
Share on other sites

Επί της συγκεκριμένης 1ης Σ.Σ. θα ήθελα να ρωτήσω, επιπροσθέτως, το εξής: από τη στιγμή που με βάση τα ανωτέρω η Σ.Σ. δεν υποβάλλεται σε προσυμβατικό έλεγχο, και με δεδομένο ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία σχετικές εγκρίσεις 2ου ΑΠΕ και 1ης Σ.Σ. (από Νομαρχιακό Συμβούλιο Δ.Ε., από Δημοτικό Συμβούλιο, από Περιφέρεια θετική διαπιστωτική πράξη νομιμότητας), μπορούμε να προχωρήσουμε στην σύναψη και υπογραφή της Σ.Σ. Παρ' όλα αυτά, ενδέχεται (?) στο τέλος (όταν θα είναι να πληρωθεί ο λογαριασμός που περιέχει την 1η Σ.Σ. και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά πάνε στον Επίτροπο για τον τελικό έλεγχο αυτών) ο Επίτροπος τελικά να μήν δεχθεί την έγκριση πληρωμής του κονδυλιού της Σ.Σ. (?)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

όχι μόνο ενδέχεται αλλά τείνει να καθιερωθεί ως πάγια τακτική τους αυτή..αν θες ενημέρωσε μας σε ποια φάση βρίσκεσαι και μπορώ να σε κατευθύνω-βοηθήσω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι γειά σας,

επανέρχομαι με το θέμα της υπογραφής της ανωτέρω 1ης Σ.Σ. (τώρα που εγκρίθηκαν και τα εντάλματα πληρωμής λογαριασμών του αρχικού έργου από ΘΗΣΕΑ -έχουμε κάνει διακοπή εργασιών εδώ και ένα χρόνο-). Ο δήμαρχος δεν θέλει να την υπογράψει (εγώ θεωρώ επειδή αφορά εκκρεμότητα της προηγούμενης δημ. αρχής) ισχυριζόμενος ότι επειδή δεν θα εγκρίνει την πληρωμή της ο Επίτροπος -και αν εμείς κάνουμε αγωγή- ότι θα πρέπει να την πληρώσει ο ίδιος. Σε συνάντηση που θέλουμε να κλείσουμε με τον δήμαρχο και την επιβλέπουσα υπηρεσία εκτός της 1ης Σ.Σ. θέλουμε να θέσουμε και το ζήτημα εκτελεσμένων εργασιών που έχουμε κάνει (μέσω ξεχωριστής μελέτης / ανάθεσης) ποσού περίπου 20.000€. Να σημειώσω ότι η επιβλέπουσα υπηρεσία συμφωνεί μαζί μας και στα δύο θέματα.

Η 1η Σ.Σ. με βάση τα ισχύοντα α)δεν περνά από προσυμβατικό έλεγχο β)υπάρχει επαρκής τεχνική αιτιολόγηση για την υλοποίηση της Σ.Σ. ακόμη και μετά από 1 σχεδόν χρόνο από την έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο και την διαπιστωτική πράξη νομιμότητας (εκτός των άλλων ο Δήμος φταίει για την καθυστέρηση).

Εάν κάποιος συνάδελφος έχει από την εμπειρία του κάποια περαιτέρω στοιχεία που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να πείσουμε τον δήμαρχο να κάνει τα αυτονόητα ή στο να διεκδικήσουμε με πιο πρόσφορο τρόπο τα νόμιμα δικαιώματά μας είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.