Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΑΠ για υπόγεια αποθήκη/γκαράζ


Recommended Posts

Γεια σας,

πρόσφατα ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ με το νέο τέλος, που υπολογίζεται με βάση των τ.μ. του ΤΑΠ. Αυτό που διαπίστωσα ( το είχα αμελήσει βέβαια) είναι ότι για τον υπολογισμό των τ.μ. του ΤΑΠ έχουν προστεθεί στα τ.μ. της κύριας κατοικίας (διαμέρισμα) και τα τ.μ. της υπόγειας αποθήκης και υπόγειου γκαράζ (20 τ.μ. παραπάνω), όπου οι χώροι αυτοί ηλεκτροδοτούνται από το κοινόχρηστο ρεύμα. Ενώ αντίθετα τα ΔΤ και ΔΦ υπολογίζονται με τα τ.μ. της κύριας κατοικίας μόνο.

Μίλησα με το Δήμο για το θέμα αυτό, οι οποίοι τόνισαν ότι έτσι είναι το σωστό (σχετικά με το ΤΑΠ), εφόσον οι χώροι αυτοί ανήκουν στην ιδιοκτησία μου (άσχετα από ποιό ρολόι παίρνουν ρεύμα). Επικαλέστηκαν για το σκοπό αυτόν το: 'Αρθρον 24, ν. 2130/1993

Στο νόμο βέβαια αυτόν δεν λέει τίποτα ξεκάθαρα, εκτός από ότι για τα τ.μ. του ΤΑΠ υπολογίζεται η αξία του ακινήτου (με βάση την αντικειμενική αξία κτλ.), όπως παρακάτω:


"1. Από 1ης Ιανουαρίου 1993 επιβάλλεται υπέρ των δήµων και κοινοτήτων
τέλος, το οποίο λογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που
βρίσκεται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας....."

και

"6. Για τον υπολογισµό της αξίας των ακινήτων λαµβάνονται υπόψη µόνο
Το ύψος της τιµής ζώνης και ο συντελεστής παλαιότητας,...."


Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μου φαίνεται και τόσο λογικό, αφού επιπλέον η αντικειμενική αξία/τιμή ζώνης της αποθήκης/γκαράζ δεν είναι η ίδια με αυτήν ενός διαμερίσματος.

Γνωρίζει κανείς αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος υπολογισμού του ΤΑΠ και αν υπάρχει κάποιος νόμος που να ξεκαθαρίζει το θέμα αυτό?


Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Από όσο λίγο το έχω ψάξει, επειδή αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα, ο κάθε Δήμος βάζει ότι θέλει, για να μην πω ότι ο κάθε δημοτικός υπάλληλος βάζει ότι θέλει.

 

Μένω σε μονοκατοικία και σε εμένα έχουν μπει όλα τα τετραγωνικά (κύρια κατοικία, βοηθιτικοί χώροι, υπόγειο, πάρκινγκ). Στους γείτονές μου (απέναντι και παραδίπλα) έχουν βάλει στον ΔΦ και ΔΤ όλα τα τετραγωνικά, ενώ στο ΤΑΠ μόνο τους κύριους χώρους (τα τετραγωνικά της άδειας).

 

Η άποψη του Δήμου (μένω στον Δήμο Θέρμης) είναι ότι πρέπει στο ΤΑΠ να συμπεριλαμβάνονται όλα τα τετραγωνικά του σπιτιού και ότι σε εμένα ήρθε σωστά ο λογαριασμός, ενώ στους γείτονες ήρθε λάθος. Το θέμα είναι ότι και οι τρεις μας ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου (κάναμε την αίτηση με την οικοδομική άδεια) αλλά πιθανότατα να έγινε η αίτηση σε διαφορετικούς υπαλλήλους.

 

Ο υπάλληλος μου είπε ότι ο μόνος τρόπος για να εξαιρεθούν οι βοηθητικοί χώροι είναι να κάνω αίτηση αυτοψίας, όπου να έρθει ο υπάλληλος να βεβαιώσει ότι οι βοηθιτικοί χώροι δεν ηλεκτροδοτούνται (ούτε φως ούτε μπρίζα). Είναι αυτό λογικό??? Δηλαδή αν έχεις μια υπόγεια αποθήκη, πρέπει οποσδήποτε να διαθέτεις και φακό??? Και αν έχεις ηλεκτροδοτήσει την αυλή σου, θα την συμπεριλάβει και αυτή στα τετραγωνικά του ΤΑΠ???

 

Εδώ και σχεδόν μια βδομάδα ψάχνω κάποια υπηρεσία σε δήμο, περιφέρεια, υπουργείο, εφορεία που να μπορεί υπεύθυνα να δώσει μια απάντηση, αλλά .... τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

στο δικο μου δημο(αργυρουπολης) υπολογιζονται ως εξεις (μονοκατοικια) δτ και δφ ολα τα τετραγωνικα και υπογεια και αποθηκες και παρκιγκ..... ταπ τα τετραγωνικα της κυριας κατοικιας και παρκινγκ και αποθηκες οχι ομως μηχανοστασια ελευθεροι χωροι και σκαλες...το ψαχνω κι εγω πως υπολογιζετε...γιατι τωρα θελω να παω να βγαλω και τις σκαλες πρωτου και δευτερου οροφουαλλα αυτες μου προσμετρουνται στα τετραγωνικα που κτιζω(οχι μια φορα αλλα για καθε οροφο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Απ' ότι καταλαβαίνω, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα αυτό, αν πρόκειται για πολυκατοικία ή μονοκατοικία.

 

Το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι ότι δεν υπάρχει κάπου ξεκάθαρα κάποια νομοθεσία, που να τα ξεκαθαρίζει όλα αυτά (απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον), οπότε εξαρτώμαστε από το πως το αντιλαμβάνεται ο κάθε υπάλληλος του δήμου.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καθυστέρημένη απάντηση αλλά τώρα το έψαξα.

Δυστυχώς συνάδελφοι ατυχήσαμε. Υπάρχει ο ν.1080/1980 άρθρο 10 που με λίγα λόγια λέει ότι υπολόγίζονται όλα τα τετραγωνικά των ηλεκτροδοτούμενων στεγασμένων χώρων, άρα αποθήκες, garage όλα μέσα.

Ο νόμος ακόμα λέει και μή στεγαζόμενοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι υπόλογίζονται κατά 50% ( αυλές κλπ)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι ο νόμος αυτός αναφέρεται για τα δημοτικά τέλη και φόρο, όχι για το ΤΑΠ.

 

Όπως αναφέρεται στο νόμο, ο στεγασμένος χώρος περιλαμβάνει και τα μπαλκόνια (ανοιχτός ημιυπαίθριος)?

 

Γιατί κάπου εκεί μπερδεύεται το πράγμα με τους νομιμοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

'Αρθρο 24 παρ.8 Ν.4178/2013:

 

"Η αλλαγή χρήσης δεν
λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους του
άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62)
, καθώς και των τελών
του ν. 25/1975 (Α΄ 74) και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989
(Α΄ 2), όπως ισχύουν και δεν επιβάλλονται αναδρομικά
διαφορές που προκύπτουν ως προς το ύψος των τελών,
οι οποίες προέρχονται από την αλλαγή χρήσης.
"

 

Τι καταλαβαίνετε ότι για τις αλλαγές χρήσεις δεν οδείλεται καθόλου ΤΑΠ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.