Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή ενεργειακής εστίας (DIY)


Panos.T

Recommended Posts

Καλημέρα

Μιας και ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει και το οικονομικό εχει χαλάσει προ πολλού θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζει κανένας από εσάς που υπάρχει βιβλιογραφία (σχέδια, τρόπος κατασκευής κλπ) ώστε να κατασκευάσω μαι ενεργειακή εστία (τζάκι) από χάλυβα ή μαντέμι.

Μ ενδιαφέρει περισσότερο ο τρόπος που γίνεται η ανακαύση των καπναερίων.

Έχω σκεφτεί ένα τρόπο αλλά δεν ξέρω αν είναι ο σωστός.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις "ανάκαυση" των καπναερίων χρειάζεσαι υψηλή θερμοκρασία καπναερίων (άρα περιορισμένο και ελεγχόμενο χώρο καύσης), θερμά τοιχώματα, συμπληρωματική τροφοδοσία αέρα (προθερμασμένου κατά προτίμηση) στο ύψος της φλόγας.

Η δουλειά γίνεται σωστά με κεραμικά (πυρότουβλα κλπ), με χάλυβα λίγο δύσκολο να έχεις επιτυχία...

Link to comment
Share on other sites

Οι ενεργειακές εστίες νομίζω είναι από μαντέμι και χάλυβας το εξωτερικό (και μαντέμι γίνεται άλλα πρέπει να φτιαχτεί καλούπι και να το στείλεις χυτήριο υπολογίζοντας και τις ανοχές 1% )

Αν χρειάζεται και πυροτουβλα μπορεί να μπούνε. Το θέμα είναι πως αφού έχω θερμά καπναερια και την καμινάδα πάνω από τη φωτιά γιατί αυτά δεν οδεύουν προς τα έξω αλλά ξαναγυρνάνε προς τα κάτω και καίγονται?

Μπορώ να εκμεταλευτώ την υποπίεση που υπάρχει κατω απο την εστία (λόγο αναρόφησης αερα καυσης) και να δημιουργήσω αυλούς οι οποιοι θα ξεκινάν απο πάνω και θα καταλήγουν στον χώρο κατω απο την εστία ή στο σημείο οπου δίνω αερα για τη καυση?

Εκεί βέβαια η καμινάδα πρέπει να είναι παράκεντρα τοποθετημένη και όχι στο ανώτερο σημείο έτσι ώστε να καταλήγουν τα καπναερια πάνω, να κάνουν το κύκλο τούς ξαναγυρνώντας από τη εστία και να καίγονται ξανά!

Edited by Panos.T
Link to comment
Share on other sites

...Το θέμα είναι πως αφού έχω θερμά καπναερια και την καμινάδα πάνω από τη φωτιά γιατί αυτά δεν οδεύουν προς τα έξω αλλά ξαναγυρνάνε προς τα κάτω και καίγονται?...

 

Νομίζω ότι μιλάς για κάτι πολύ συγκεκριμένο... Ο κάθε κατασκευαστής κάνει σχετική έρευνα για να καταλήξει πως θα βάλει τις διόδους του αέρα και πως θα πετύχει την σωστή όδευση των καυσαερίων.

 

Δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως δεν μπορείς να κάνεις μαντεμένια εστία για ένα μόνο κομμάτι...

 

Ωστόσο, με βάση αυτά που σου γράφω μπορείς να πετύχεις μία κλειστή εστία (ήγουν σόμπα) που να καίει σωστά και καθαρά.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και μιλάω για κάτι συγκεκριμένο. Μιλάω για κατασκευή ενεργειακής εστίας.

Η οποιαδήποτε κατασκευή γίνεται με βάση μια μελέτη, μπορεί να γίνει με τυχαίους συνδυασμούς αλλά αυτό είναι μπακαλίστικος τρόπος και συνήθως έχει χίλια δυο προβλήματα!

Ακόμη και στις παλιές εστίες (συμβατικά τζάκια) υπήρχε τρόπος υπολογισμού βάση των κυβικών του χώρου. Είναι αδιανόητο να μη υπάρχει τρόπος υπολογισμού για τα σύγχρονα τζάκια τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από ένα πιστοποιητικό και ένα βαθμό απόδοσης! και όλα αυτά να στηρίζονται σε "πειράματα" ορισμένων κατασκευαστών!

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο πλέον γίνονται πολλά σήμερα, λόγο ύπαρξης μηχανημάτων κοπής-διαμόρφωσης που φτιάχνουν ότι σκεφτείς αρκεί να τους δώσεις ένα DXF αρχείο!

Όσο αφορά το μαντέμι κλπ μέταλλα, φτιάχνεις το κομμάτι που θέλεις, (και το ξύλο κάνει για 1-2 πατήματα), υπολογίζεις 1% μεγαλύτερο, (το μέτρο του καλουπατζή έχει 101 πόντους λένε στο μηχανουργείο), έτσι ώστε το κομμάτι αφού κρυώσει θα "πάει" στο επιθυμητό μέγεθος. Το δίνεις στο χυτήριο και όταν βάλει καμίνι στο φτιάχνει πληρώνεις το κόστος (με το κιλό πάει) και είσαι έτοιμος!!!

Όταν υπήρχε τρέξιμο υπήρχαν και λεφτά τώρα όμως υπάρχει χρόνος!!!

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι αναφέρεστε σε δευτερογενή καύση κατά την οποία και το CO ανάγεται, πετυχαίνοντας καλύτερη απόδοση και λιγότερα καυσαέρια

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευη με χονδρη λαμαρινα και μεσα πυροπλακες, ολ αυτα (περα απο πολλα αλλα στ πραξη) απαιτουν ικανες διαστασεις και ως προς τ υψος,, την παραγομενη θερμοτητα ποτε την παιρνεις σ αυτην τ περιπτωση? Προλαβαινεις να τ παρεις πριν χαθει μεσω καπνοδοχου? Η ειναι ιστορια που αφορα τ διωγμο τ τζακιων απο αστικα κεντρα λογω ρυπων κ αφορα κυριως αυτο τ σκελος κ οχι την υποκειμενικη (αλλα ωφελιμη ουσιαστικα στ τσεπη μας) αποδοση?

Εγω την ειδα πριν πολλα χρονια (μπορει κ 30 πριν) σε σομπα συνεργειου που εκαιγε καμενα λαδια, ουτε αερα εδινε ουτε επεφταν σταγονες νερου.. αλλα τ λαδι <καιγοταν> 10 εκ απ το δαπεδο και η 2η καυση ηταν στ μετρο περιπου. Η φωτια σ ενα τζακι βρισκεται απο 30 εκ κ η φλογα φτανει ακομη και στο 110 ψηλα. Για τζακια προκειται? Η για παραμυθι των καιρων?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Στέλιο,

 

Για τζάκι πρόκειται το οποίο ρωτάω αν έχει κανείς υπόψιν του ή τρόπο υπολογισμού ενεργειακής εστίας ή κατασκευαστικά σχέδια (Clopywrite). Στα ενεργειακά (όλα έτσι τα έχουν βαφτίσει) έχω ακούσει ότι έχουν αφάνταστα μικρές καταναλώσεις (4-5 κιλά ξύλα την ώρα με αποδιδόμενη ενέργεια14KW) και σαφώς ελάχιστο καπνό!! Αυτά αν ξέρει κανείς τρόπο υπολογισμού η συγκεκριμένη μέθοδο κατασκευής δεκτή κάθε βοήθεια, το θέλω για 1 κομμάτι, το δικό μου!!!

Η Σόμπα με τα μηχανόλαδα ζεσταίνει του σκοτωμού όντος! θέλει μια σερπαντίνα με 2-3 τρύπες και ένα θάλαμο καύσης! Αλλά το καμένο λάδι δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία!!!

Υπάρχει σόμπα με ροκανίδια (το ψιλό από την πριονοκορδέλα) με 3 κιλά να καίει 4-5 ώρες! Η Αθήνα επί κατοχής τότε που η Κηφισίας λίγο πιο πάνω από την Αλεξάνδρας είχε οδοφράγματα, και τα καυσόξυλα δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα τέτοιες σόμπες χρησιμοποιούνταν για θέρμανση-Μαγείρεμα-Ζεστό νερό!

 

Ευχαριστώ, Καλό βράδυ.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα δεν εχω δει τετοιο τζακι να δουλευει, δεν περπατανε στ αγορα με διπλη φλογα γ αυτο. Πρεπει να καιει με σφραγισμενη πορτα και μαλλον αναγκαστικα θα την κανεις μονο ανοιγομενη, πραγμα που πιστευω θα μετανιωσεις.

Αν βρεις σχεδια μην βαλεις μαντεμι, το μαντεμι βοηθα να περασει γρηγορα η ζεστη πισω στα αεροθερμα, ολο με λαμαρινα και μεσα πυροπλακες. Ευκολο ειναι να τις φτιαξεις.. 2 μερη σαμοτ 0-3, μισο σαμοτ 0-1 και ενα μερος πυροτσιμεντο. Καθολου σιδερο μεσα απαγορευεται. Με απλα ξυλινα καλουπια πανω σε ισια επιφανεια και σκεπασμα με ναυλον μεχρι να πηξουν (λιγες ωρες θα κανουν) μετα κοβονται, τριβονται, οτι θες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.