Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση σε κοινή χρήση


Recommended Posts

Χρειάζομαι τη βοηθειά σας όσο αφορά μια παραχωρηση σε κοινη χρήση στις κυκλάδες. Συγκεκριμένα αφορά ενα οικόπεδο εντός οικισμού (μέχρι 2000 κατοικους) το οποίο είναι τυφλό. Με σκοπό την απόκτηση δρόμου ο ιδιοκτήτης έκανε παραχώρηση γής σε κοινή χρήση. Η παραχώρηση έγινε μία ημέρα πρίν την ημέρα της απόφαση του ΣτΕ (Αποφ 1828 που δεν επιτρέπει πλεον την παραχωρηση σε κοινη χρήση). Παρόλα αυτά όταν πήγαμε να το μεταγράψουμε η υποθηκοφύλακας γνωριζε την απόφαση καθώς είναι Συμβολαιογράφος η ίδια και είχε ενημερωθεί απο το Συλλογό Συμβολαιογράφων, και αρνείτε να κάνει την μεταγραφή (ως υποθηκοφύκαλας δεν έχει ενημερωθεί ακόμα, και η ημερομηνία παραχώρησης είναι πρίν την ημερομηνία απόφασης ΣτΕ). Για να είναι νόμιμη και έγκυρη μια παραχώρηση απαιτείτε η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακιο? Το γεγονός ότι η παραχώρηση έγινε πρίν την ημερομηνία απόφασης του ΣτΕ δεν μας καλύπτει?

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχή yianos,

Το θέμα έχει αναλυθεί σε άλλες συζητήσεις....(δες παρακάτω τα θέματα...)

Επαναλαμβάνω όμως το εξής:

Η απόφαση 1828/08 του ΣτΕ αφορά μόνο την περίπτωση για την οποία εκδόθηκε και ΔΕΝ είναι ΝΟΜΟΣ!! απλά αποτελεί δεδικασμένο και προκαταλαμβάνει οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση φθασει σε δικαστήριο. Από τη στιγμή που δεν έχει τροποποιηθεί το Π.Δ του ΦΕΚ 181Δ/85 με άλλο Π.Δ ή δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος .....Το 181Δ ΙΣΧΥΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ!!

1) Για να είναι έγκυρη, ναι πρέπει να μεταγραφεί.

2) Οχι, δεν νομιμοποιήται η Υποθηκοφύλακας να μη το μεταγράψει και γιατί το συμβόλαιο είναι προγενέστερο της αποφασης του ΣτΕ και γιατί δεν έχει κατά νόμο καμιά διευκρινιστική εγκύκλιο απο το Υπ. Δικαιοσύνης (κι ούτε πρόκειται να πάρει). Αρα ότι και να ξέρει απο τη στιγμή που δεν ενεργεί κατά νόμο.... κάνει κατάχρηση και υπερβαση καθήκοντος και μπορείς να τη μηνύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Όπως διάβασα και σε προηγούμενα θέματα (με ποιο πρόσφατο το "Άρτιο κατά κανόνα μη οικοδομήσιμο;") σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ δεν επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση. Παρόλα αυτα όμως, γεγονός είναι οτι ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων έχει αποστείλει ενημερωτικά δελτία στα μέλη του, όπου τα ενημερώνει για την απόφαση αυτή, και ότι δεν μπορούν πλέον να συντάσουν συμβόλαια για παραχωρήσεις. Ο μόνος τρόπος δηλαδή πλέον είναι με δικαστήρια?

Link to comment
Share on other sites

Είναι όπως τα λέει ο/η GRTOPO. Το ΣτΕ δεν μπορει να καταργησει το Π.Δ. επειδή όμως αναφέρει πως όπως εφαρμόζεται το άρθρο 6 (που προβλέπει τις παραχωρήσεις σε κοινή χρήση) είναι αντισυνταγματικό (!!!!!) δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις υπηρεσίες. Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα... έτσι τωρα όλοι φοβούνται (πολεοδομίες, μεταγραφοφύλακες..) μήπως και κατηγορηθούν για συνενοχή σε παράνομη πράξη.

Κανονικά όμως ισχύει ότι σου γράφει ο/η GRTOPO, δεν μπορεί να αρνηθεί τη μεταγραφή γιατί η πράξη σου είναι προγενέστερη της ΣτΕ 1828/08. Εγώ είμαι ο άμεσα θηγόμενος από την απόφαση και προσφεύγω μαζί με άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά μάλιστα της απόφασης της ΖΑΝΤΕ ΑΕ - Μαραθονήσι που κέρδισε 21.000.000 ευρώ αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, οι προσφυγές πολλαπλασιάζονται.

Link to comment
Share on other sites

Μεταφέρω κουβέντα με συμβολαιογράφο.

Η πράξη παραχώρησης προγενέστερη της αποφ. ΣΤΕ, συντάχθηκε ορθά.

Ο υποθυκοφύλακας όμως έχει το διακαίωμα να αρνηθεί την μεταγραφή έστω και αν η πράξη είναι νόμιμη γιατί η ισχύς της άρχεται από της μεταγραφής της οπότε δεν έχει ισχύ.

Αυτό που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει είναι να ζητήσει από την εισαγγελική αρχή να υποχρεώσει τον υποθηκοφύλακα να κάνει την μεταγραφή. Αλλά ο εισαγγελέας θα κρίνει το αν πρέπει και από την στιγμή που υπάρχει νομολογία (απποφ. ΣΤΕ) κατά 99% θα ακυρώσει το συμβόλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Βρισκομαι στη διεκπεραιωση αγορας οικοπεδου το οποιο για να κτισθει πρεπει να γινει παραχωρηση σε κοινη χρηση λωριδας μηκους ανω των 50μ. Η πολεοδομια δεν εχει κανενα προβλημα να το εγκρινει και ο Νομαρχης να υπογραψει την αντιστοιχη πραξη, οπως και η συμβολαιογραφος μου να προχωρησει στην αντιστοιχη πραξη. Η αξια του οικοπεδου ειναι ιδιαιτερως μεγαλη . Εκτιμαται οτι θα εχω προβλημα μελλοντικα?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, εφόσον βρήκες λογικούς ανθρώπους για να κάνεις τη δουλεία σου... τέλειωνέ τη όσο πιο γρήγορα μπορείς, χθές !!! πριν σε προλάβει καμιά τροποποίηση του 181Δ'.

Για πρόβλημα...: αν κάποιος "καλοθελητής" γείτονας για οποιοδήποτε λόγο (ας πούμε ότι τον κοίταξε ο αγοραστής στραβά ενα πρωί... ή το σπίτι που θα χτίστει του "κλείνει" τη θέα..), κάνει αίτηση ακυρώσεως της παραχώρησης στο δικαστήριο..... με δεδομένη την 1828/08 αποφ. ΣτΕ, τότε να είσαι σίγουρος ότι ο αγοραστής θα έχει ακριβοπληρώσει για ένα περιβόλι!!!!

Νομίζεις ότι αξίζει το ρίσκο????

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η Εγκύκλιος 1/2010 του ΥΠΕΚΑ όπου απαγορεύεται η έκδοση άδειας στα οικόπεδα, ανεξάρτητα του πότε έγινε η παραχώρηση της λωρίδας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.