Μετάβαση στο περιεχόμενο

3x2.5 για θερμοσίφωνα


sebastian leto

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε ένα σπίτι που είναι προς πωληση και δε υπαρχει ρολοι της Δ.Ε.Η εχει τραβηξει ο ηλεκτρολογος ενα 2,5άρι καλωδιο απο τον κοινοχρηστο πινακα και δνει στο ρολοι μου. Στο σπίτι πάω σπάνια και δε εχω αναγκη απο συσκευες με καταναλωση. Αν χρησιμοποιησω τον θερμοσιφωνα ο οποιος είναι 4000KW και αν τον διαιρεσεις με 230 τραβαει 17,39Α, στο εγχειριδιο του Ε.Λ.Ο.Τ γράφει οτι το 2,5 εντοιχισμνο αντεχει 18Α αρα θα λειτουργει ο θερμοσιφωνας χωρις προβλημα, λογικά............

Edited by sebastian leto
Link to comment
Share on other sites

ο θερμοσίφωνας σου είναι 4kw και ασφαλίζεται με 20αρα, εσύ τώρα τι λες, είναι σωστή επιλογή καλωδίου ? το 2 ½

Link to comment
Share on other sites

Στη γραμμη 2,5 πρέπει να έχει μπεί λογικά ασφάλεια 16Α, αν όντως το μέγιστο επιτρεπτό ρεύμα στην περίπτωσή σου είναι 18Α.

Πιστεύω ότι θα αντέξει η ασφάλεια για λίγη ώρα που θα ανάψει ο θερμοσίφωνας.

Σίγουρα η κατάλληλη επιλογή θα ήταν 4άρι αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να έχει πεχτεί, ουτως ή άλλως είναι παράτυπη αυτή η σύνδεση που έχει γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Ο ηλεκτρολόγος έβαλε ένα 3*2 ½ υποθέτουμε ΝΥΜ, ο συγκεκριμένος τύπος έχει μεγίστη επιτρεπόμενη συνεχής φόρτιση 27 Α δείτε το pdf.

Το θέμα είναι ότι, δεν είναι σωστό να φέρουμε ένα καλώδιο στα όρια γιατί σε λίγο καιρό θα χάσει την ηλεκτρομηχανική του αντοχή και ο αγωγός και η μόνωση του. Aρα, ο νομοθέτης σωστά ορίζει το 18 Α

 

Εάν έχει τοποθετηθεί 16 Α ασφάλεια δεν είναι σωστό η ασφάλεια να ξεπερνά έστω και για λίγο τα max Α το θερμικό στοιχείο που έχει θα βγαίνει εκτός και με λιγότερα Α σε λίγο καιρό λόγο υπερευαισθησίας.

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εχω δει εκατονταδες εγκαταστασεις,παλαιες και νεες,οι οποιες χρησιμοποιουν 2,5αρι καλωδιο σε θερμοσιφωνα 4 κιλοβατ και πρωτα απο ολα η δικια μου εγκατασταση,η οποια δουλευει ετσι εδω και 31 χρονια χωρις κανενα απολυτως προβλημα.Συμφωνα με τους Ελληνες κατασκευαστες καλωδιων το ΝΥΑ το 2,5αρι εχει μεγιστη επιτρεπομενη συνεχη φορτιση τα 21 αμερ.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ξέρω ένα φιλαράκι μου από την Σπάρτη οπού σε παροχή 3*6 ΝΥΜ σε πανηγύρι στην Μάνη έδωσε 50 Α αλλά δεν νομίζω ότι θα το έκανα ποτέ, όπως επίσης έχω βαρεθεί να βλέπω σε κάθε μα σε κάθε σπίτι που πάω, 1,5 με 16 Α και καλώδια πίσω από τους ρευματοδότες μισόλιωμένα… Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

Link to comment
Share on other sites

Aυτο που λες με το 1,5αρι καλωδιο και 16αρα ασφαλεια θεωρειτε πλεον δεδομενο.Οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι αυτο κανουν....Εχω πετυχει θερμοσιφωνα 4 κιλοβατ να δουλευει με φις απο πριζα με 1,5αρι καλωδιο!!Επισης κουζινα συνδεμενη με ΝΥΑ 2,5αρια και ενισχυμενες πριζες κουζινας με 1,5αρι...Ετσι βγαινουν οι φθηνες προσφορες απο τα διαφορα λαμογια και περιμενε τωρα εσυ τιμιε ηλεκτρολογε να σταυρωσεις δουλεια.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς υπάρχουν και οι τίμιοι ακόμα…. Αλλά να ξέρεις ένα πράγμα ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, ή μια του κλεφτή, δυο του κλεφτή, τρεις και τον τσακώσαμε… :shock:

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που αναφερεις, ναι πρακτικα ισχυει, αλλα ειναι αντιθετο στον ΕΛΟΤ, απο εκει και περα κρινεις εσυ αν πρεπει να το κανεις.

Οσο για τους τιμιους και τα λαμογια ειναι μια συζητηση που δεν θα τελιωσει ποτε. Το θεμα δεν ειναι αν θα πιαστει ο "κλεφτης", γιατι θα εμφανιστει ο επομενος και παντα θα εμφανιζεται, αν ο καταναλωτης ή πελατης ή οπως αλλιως θελετε να τον πειτε δεν μαθει να εκτιμαει την δουλεια μας. Ολοι ψαχνουν για τον φθηνοτερο χωρις να κοιταζουν προδιαγραφες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.