Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαράδεκτη απόδοση ηλιακών θερμοσιφώνων


Geothess

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι.

Έχω 6 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Χαλκιδική και επί 22 χρόνια είχα δύο ηλιακούς STIEBEL ELTRON διπλής ενεργείας (180lit, 4m2 ονομαστικές τιμές).

Ο καθένας τροφοδοτούσε τρία διαμερίσματα (10-12 άτομα) και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος.

Παρά το ότι τα καλύμματα των συλλεκτών (από πλεξιγκλάς) είχαν καεί από τον ήλιο, είχαν ραγίσει και λείπαν κομμάτια, μόνο όταν είχε συννεφιά άνοιγα το ηλεκτρικό.

Λαμβάνοντας όμως υπόψιν τα σχεδόν βουλωμένα από τα άλατα δοχεία και τις σκουριασμένες συνδέσεις τους αποφάσισα να τα αλλάξω.

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 τους αντικατέστησα με 2 φαινομενικά ισοδύναμα συστήματα EUROSELKO (200lit, 4m2 ονομαστικές τιμές)

Τοποθετήθηκαν επιπλέον μεγάλα δοχεία διαστολής, θερμοστατικοί αναμείκτες (3/4”) στις εξόδους και συσκευή Calmat στην κεντρική παροχή για την αποφυγή των αλάτων.

Τον Ιούνιο του 2011 με το ξεκίνημα της σεζόν αποδείχτηκε ότι δεν επαρκούσαν και άνοιξα το ηλεκτρικό παρόλο που συμπλήρωσα υγρά (ξημέρωμα και με ψυχρό νερό στο δοχείο)

Κατόπιν οδηγιών του κατασκευαστή ήρθε ο υδραυλικός εγκαταστάτης και ξαναγέμισε το κλειστό κύκλωμα με τρόπο που απέκλειε την παγίδευση αέρα χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τον Ιούλιο ήρθε ο τεχνικός του κατασκευαστή που ξαναγέμισε το κλειστό κύκλωμα πάλι χωρίς αποτέλεσμα και η σεζόν συνεχίστηκε με το ηλεκτρικό σε λειτουργία.

 

Είμαι ηλεκτρονικός με εμπειρία στους αυτοματισμούς και τις μετρήσεις. Έτσι στις 17/9/2011 μόλις έφυγε και ο τελευταίος πελάτης πήρα μετρήσεις.

Χρησιμοποίησα 5 αισθητήρια θερμοκρασίας LM35 και δύο πολύμετρα ακριβείας.

Αναλυτικά η διαδικασία, οι μετρήσεις, οι υπολογισμοί και τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο http://solar-collector-efficiency.blogspot.com/

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά από ολοήμερη έκθεση με πλήρη ηλιοφάνεια, εξωτερική θερμοκρασία 30ο C, και χωρίς καθόλου κατανάλωση ανέβασε την θερμοκρασία νερού του δοχείου από τους 28o C στους 48o C δηλαδή μόνο 20 βαθμούς. Αν αγνοήσουμε την διαστρωμάτωση και δεχθούμε ότι δεν υπήρχαν ψυχρότερα στρώματα νερού στο δοχείο έχουμε μία απόδοση περίπου 20% , το εν τρίτο δηλαδή της απόδοσης των μη επιλεκτικών συλλεκτών του εμπορίου.

 

Ο κατασκευαστής δεν αμφισβητεί τις μετρήσεις, θεωρεί ότι τα συστήματα λειτουργούν καλώς και αρνείται την αντικατάσταση λόγω εγγύησης.

Το ερώτημα είναι πού πρέπει να απευθυνθώ και πώς, για να αποζημιωθώ για ένα προϊόν που δεν αποδίδει ως όφειλε.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην επιφάνεια των συλλεκτών είναι δεδομένη, το ερώτημα είναι γιατί η ενέργεια αυτή δεν φτάνει (όλη) στο μπόιλερ... Το κύκλωμα είναι σωστά γεμισμένο; Οι διατομές των σωληνώσεων είναι επαρκείς για να αναπτυχθεί η αναγκαία ροή;

 

Κάπου εκεί θα βρίσκεται η λύση στο πρόβλημά σου...

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα και εγώ εκεί το εντοπίζω. Στην κυκλοφορία του κλειστού κυκλώματος. Διαφορά θερμοκρσίας 30 βαθμών στους συλλέκτες είναι υπερβολική. Κοίτα: http://solar-collector-efficiency.blogspot.com Ηρθαν όμως 2 φορές και άλλαξαν τα υγρά για να μην υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας και κατά το γέμισμα η ροή φαινόταν ελεύθερη. Το μόνο που μπορώ να κάνω εξωτερικά είναι να αυξήσω την υψομετρική διαφορά του δοχείου από τονσυλλέκτη.

 

Το ζήτημα όμως δεν είναι να ανακαλύψω εγώ το κατασκευαστικό τους λάθος. Πλήρωσα 2000 μετρητά για τα δυό συστήματα. Δεν δέχομαι όυτε να συνεχίσω να δουλεύω με ρεύμα ούτε να τα πετάξω και να πάρω άλλα χωρίς να αποζημιωθώ.

Το ερώτημά μου είναι άν υπάρχουν ελάχιστες προδιαγραφές και προστασία καταναλωτή για τέτοια προϊόντα. Αν έχει κάποιος ακούσει για παρόμοια θέματα και πώς θα πρέπει να κινηθώ πρίν καταλήξω δικαστικά.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ κατάλαβα, χωρίς να είμαι ειδικός ότι το ηλιακό έχει κάποιο κατασκευαστικό λάθος , δικαίως είσαι αγανακτισμένος και προσπαθείς να βρεις λύση. Θα σου έλεγα αυτό το ποστ που έχεις γράψει στο michanicos.gr να το στήλης σαν λινκ στην εταιρία ,πιστεύω ότι δεν τους συμφέρει να βγαίνουν σκάρτα τα προϊόντα τους σε ένα τέτοιο σοβαρό φορουμ. Είμαι σίγουρος ,ότι και λύσει θα σου βρουν και συγγνώμη θα ακούσεις

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Νίκο

 

Τους έχω ενημερώσει για το topic στο forum και τους κάλεσα να καταθέσουν τις απόψεις τους δημοσίως.

Περιμένω.

Κυρίως όμως περιμένω από μηχανολόγους άλλων κατασκευαστών να μου υποδείξουν συγκρίσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δηλαδή πόσο ανεβάζουν την θερμοκρασία του νερού άλλα συστήματα την πρώτη μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Τι ρύθμηση είχε η βαλβίδα ανάμειξης κατα την διάρκεια των μετρήσεων? Επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω στο μποιλερ κάτω απο το αυτοκόλλητο EuroSelko στην οπή που έχει περνάει το καλώδιο για την αντίσταση? (Συνήθως απο εκεί συνδέεται ο σωλήνας του κλειστού κυκλώματος και παραξενεύτηκα)

Edited by woody
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Woody

 

Η θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσης μετριότανε στο ρακόρ του δοχείου (πρίν τον θερμοστατικό μείκτη)

Κατά την διάρκεια των μετρήσεων δεν υπήρχε ροή νερού χρήσης.

 

Οι 4 υδραυλικές συνδέσεις του δοχείου είναι στην κάτω πλευρά, Το καλώδιο συνδέεται από το πλάι.

Η επιφάνεια του δοχείου είναι inox και λειτουργεί σαν καθρέπτης. Αυτά που βλεπεις στην φωτογραφία είναι είδωλα των σωλήνων που πάνε στους συλλέκτες.

Link to comment
Share on other sites

Φίλοι μου

 

Έχω ανεβάσει καινούργιες φωτογραφίες κάτω από την προηγούμενη δημοσίευση στο ίδιο blog http://solar-collect...y.blogspot.com/

Edited by Geothess
Link to comment
Share on other sites

Μήπως οφείλεται στις απώλειες θερμότητας του boiler λόγω μικρότερου πάχους της θερμομόνωσης ή ακατάλληλου θερμομονωτικού υλικού;

Επηρεάζονται αρκετά οι απώλειες από την θερμικές αγωγιμότητες.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Κατά το γέμισμα του κλειστού κυκλώματος απο την βαλβίδα ασφαλείας στο επάνω μέρος του μποιλέρ είχε αφαιρέσει το δοχείο διαστολής ώστε να φεύγει απο εκεί ο εγκωβισμένος αέρας? Είναι αλφαδιασμένα μποιλερ και συλλέκτες? (Συγνωμη φίλε μου δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο).Είναι άδικο να δίνεις τόσα λεφτά για κάτι τόσο απλό κατασκευαστικά και να μην λειτουργεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.