Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί επαγγέλματός μας


Alastis

Recommended Posts

Οι δυσκολίες και η υποβάθμιση που αντιμετωπίζει το επάγγελμα μας είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κυρίως η λαθραία εγκατάσταση, που μαστίζει τον κλάδο μας εδώ και πολύ καιρό, καθώς και άλλα εργασιακά θέματα, λύση δεν έχουν βρει τόσο καιρό. Και ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η κατάσταση είναι δυσκολότερη από ποτέ.

Με γνώμονα την αναβάθμιση και την προστασία του κλάδου μας, την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων καθώς και προστασία του κοινού, προτείνουμε τα εξής:

 

• Την απαγόρευση πώλησης πρωτογενούς ηλεκτρολογικού υλικού ( ……) μέσω των δικτύων καταστημάτων πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού, χωρίς την επίδειξη Αριθμού Μητρώου εγγεγραμμένου μέλους σε σωματείο και κατάστασης ελευθέρου επαγγελματία,

• Την υποχρεωτική σφραγίδα του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη σε αποδείξεις αγορών δευτερεύοντος ηλεκτρολογικού υλικού (………..) από το καταναλωτικό κοινό, για εξασφάλιση σωστής, υπεύθυνης και ασφαλούς εγκατάστασης τους,

• Την ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τα δίκτυα καταστημάτων πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού, τιμολογιακής κοστολόγησης μεταξύ επαγγελματιών ηλεκτρολόγων και καταναλωτικού κοινού, σε κοινά ηλεκτρολογικά υλικά ευρείας χρήσης (πχ……..),

• Την δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού δειγματοληπτικών ελέγχων

- των εκδιδομένων ΥΔΕ για την αποτροπή «εμπορικής» εκμετάλλευσης

αυτών,

- κοινόχρηστων οικιακών και οικιστικών χώρων, χώρων ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, για την αξιολόγηση της ασφάλειας αυτών,

• Την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρολογικής μελέτης σε οποιαδήποτε νέο ανεγειρόμενη οικοδομή ή ανακαίνιση αυτής.

• Την έκδοση εγγύησης εργασίας (πχ. 2ετων) από τους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, μετά από ενημέρωση και με γνώμονα τη σωστή χρήση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από το καταναλωτικό κοινό.

 

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την αναβάθμιση και τη σωστότερη λειτουργία του επαγγέλματος μας, (την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτροπή λαθραίων εγκαταστάσεων), την μεγαλύτερη δυνατή προσφερόμενη ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και του κοινού.

 

Οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση ή παρατήρηση στα ανωτέρω είναι ευπρόσδεκτη και μπορεί να συμπληρωθεί.

 

Κατι τετοιο εχουμε σκεφτει με κατι φιλους...

 

Και μαλιστα αν καταληξουμε καπου, να το αποστειλουμε και στους συνδεσμους μας αλλα και στο συνδεσμο αλυσιδων πωλησης ηλεκτρολογικου υλικου.

Link to comment
Share on other sites

@ Αlastis δεν έχω κανένα λόγο να μην συμφωνήσω σε κάποιο από αυτά αλλά όπως εσύ θέλεις να εξασφαλιστείς από θέμα πελατείας το ίδιο και ο έμπορας ηλεκτρολογικού υλικού, που σήμερα περνά τόσο δύσκολα όσο ποτέ... Πάντως από εμένα έχετε τα εύσημα για το κειμενάκι :smile: !

Επίσης οποιοδήποτε έμπορας ηλεκτρολογικού υλικού διαπιστωθεί ότι έχει παραβεί τους κανονισμούς αυτούς να έχει και οικονομικές αλλά και ποινικές κυρώσεις...

Link to comment
Share on other sites

Alastis αυτά που προτείνεις, σε μία χώρα που κατά την τρόικα, έχουμε ¨κλειστά επαγγέλματα", νομίζω ότι είναι μη εφαρμόσιμα...

 

Έχετε όμως στα χέρια σας ένα εργαλείο που ουδέποτε χρησιμοποιήσατε.... και σε συνδιασμό με την όλη κατάσταση ως εγκαταστάτες υποβαθμίσατε οικονομικά το επάγγελμα σας... Τους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς σας. Αν αποφασίσετε ΟΛΟΙ (οι νόμιμοι) να αγοράζετε ΜΟΝΟ από εκεί, ΜΟΝΟ με τιμολόγια, θα καταφέρνατε να μειώσετε τις τιμές από τους προμηθευτές -ως και να τους πιάσετε τον κ@λο-, με αποτέλεσμα να "σβήσουν" οι έμποροι που δουλεύουν από το καταστημά τους με 50% κέρδος, χωρίς να τρώνε την σκόνη, το κρύο αλλά και τους κινδύνους του επαγγέλματος ΚΑΙ χωρίς να πιέζουν οι ίδιοι του χρονδρεμπόρους για καλύτερες τιμές. (Δεν είναι τρελό ένας πλαστικός πίνακας 24άρης να κάνει 20€??, ένας ΔΔΕ μονοφασικός κανά 40€??)

 

Επιπλέον, αναβαθμίστε οι νόμιμοι το επαγγελμά σας δίνοντας εγγύηση στις εργασίες σας 2-5 χρόνια...

 

Πιέστε, σε συνεργασία με την ΔΕΗ να βγούν μικτά κλιμάκια, με εσάς μέσα, ως εγκαταστάτες, να γίνουν επιτέλους έλεγχοι, σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις αλλά και στα γιαπιά.... Δεν μπορεί, η γνωστή εθνικότητα που τα κάνει όλα στην Ελλάδα, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς χαρτία, χωρίς..., χωρίς..., χωρίς.... να φτιάχνει δουλειές και να τους υπογράφει ο υπογραφάκιας... με τιμολόγια για την θεώρηση από την ΔΟΥ 5-10% του πραγματικού κόστους...

 

Τέλος, αν θέλετε ψάχτε ως πανελλήνιος σύλλογος, κατά πόσο είναι αληθινά τα CE των κινέζικων....

Link to comment
Share on other sites

Πολλα μπορουμε να κανουμε...

Το θεμα ειναι, τι κανουμε??? Για την ωρα τιποτα.

Εγω εθεσα 2 - 3 προτασεις και μπορω να τις αναλυσω ως προς το γιατι και πως τα σκεφτηκα.

Μαλιστα σε γνωστη αλυσιδα ηλεκτρολογικου υλικου, το εχω αναφερει το θεμα (για το κομματι που τους αφορα) και ειναι προς συζητηση.

 

Παντως, αντιστοιχες εταιριες εξωτερικου, ζητανε επαρκεια γνωσης και χρησης του υλικου για να στο παραδωσουν, με σκοπο να αποφυγουν το πιο απλο πραματακι, την αποφυγη να υπαρξει καποιο ατυχημα... Απλα πραματα δλδ.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Παντως, αντιστοιχες εταιριες εξωτερικου, ζητανε επαρκεια γνωσης και χρησης του υλικου για να στο παραδωσουν, με σκοπο να αποφυγουν το πιο απλο πραματακι, την αποφυγη να υπαρξει καποιο ατυχημα... Απλα πραματα δλδ.

 

Πως θα γίνει να το περάσουμε & στους δικούς μας αυτό? Τρόπος υπάρχει? Αν μαζέψουμε υπογραφές εγώ υπογράφω πρώτος...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.