Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμανση Νερού απο σωλήνα/καμινάδα.


SMARTYN89

Recommended Posts

Τα υγροποιημένα καυσαέρια μπορούν να οξειδώσουν την καμινάδα.

Σωλήνας μέσα από τη σόμπα χωρίς κάποιου είδους ασφαλιστικές δικλίδες? Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σωλήνας θα σκάσει λόγω πίεσης όταν το νερό βράσει μέσα του. Από την άλλη η συνεχής ροή κρύου νερού μέσα από τον φλογοθάλαμο θα μειώνει τη θερμοκρασία εντός του φλογοθαλάμου μειώνοντας και την απόδοση της σόμπας.

Link to comment
Share on other sites

smartyn89, με τον τροπο που περιγράφεις, δύσκολα θα ζεστάνεις νερό. Χρειάζεσαι κάποιου τύπου εναλλάκτη είτε στο μπουρί της σόμπας ή και στην ίδια τη σόμπα. Θα πρέπει να προσέξεις αν το σύστημα είναι κλειστό να υπάρχει βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης. Στα παρακάτω λινκ μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πως γίνεται.

 

http://www.motherearthnews.com/do-it-yourself/woodstove-water-heating.aspx

Link to comment
Share on other sites

Το νερό δεν παραμένει στο σωλήνα. Αδειάζει. Και δεν έχεις συνεχή ροή, παρά μόνον κατά τη χρήση ζεστού νερού.

Εάν δεν έχεις συνεχή ροή (κλειστές βάνες ζεστού) τότε το νερό παραμένει στο σωλήνα και κάποια στιγμή θα βράσει.

Link to comment
Share on other sites

Tsak1 ωραιο ευχαριστουμε! Αυτο θα φτιαξω ακριβως με ολα τα ασφαλιστικα κτλ, πιεση 2 μετρων οποιοσδηποτε στρογγυλος σωληνας αντεχει. Και ειναι μετα την ολοκληρωση της καυσης.

Link to comment
Share on other sites

Tsak1 πολύ ωραία εφαρμογή.

Φίλε SmartyN89 δες εδώ

http://web.mit.edu/lienhard/www/ahtt.html

Πήγαινε εκεί που λέει Download A Heat transfer textbook

Αφού είσαι φυσικός θα μπορέσεις να βρεις πόση θερμότητα θα σου αποδώσει η καμινάδα σου στο νερό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω την εξής απορία που θέλω να με βοηθήσετε.

 

Εχω μια ξυλόσομπα (απο αυτές τις παλιές) της οποίας ο σωλήνας των καυσαερίων βγαίνει απο τη ταράτσα αυθεία πάνω. Και θέλω γύρω απο αυτόν, να φτιάξω ένα μικρό ντεπόζιτο νερού, το οποίο θα είναι για να ζεστένεται όταν η σόμπα λειτουργεί.

Ιδέες!! (ξέρω οτί αποκλίνω απο την πραγματικότητα πχ μεταβολή θερμοκρασίας σωλήνα ή κακή ροή αερίων λόγω ψύξης ή θερμοαγωγιμότητα σωλήνα κτλ κτλ. Μια τάξη μεγέθους ψάχνω, στο περίπου.)

 

Μιάς και θέλεις νερό μόνο για να πλένεις τα πιάτα γιατί δέν βάζεις μια κατσαρόλα με νερό πάνω στη σόμπα όπως έκανε και η γιαγιά σου που δεν είχε σπουδάσει θερμοδυναμική.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@SMARTYN89

Ο Στέλιος1 πήρε ανάποδες και δέν καταλαβαίνω γιατί. Η γιαγιά μου που δέν ήξερε να σου πεί πόσα btu (btu/h σωστότερα) είναι το kw και που ήθελε το ίδιο με εσένα αλλα δέν της άρεσε η ιδέα της κατσαρόλας με νερό, φώναξε καποιον που έφτιαχνε τζάκια και της έφτιαξε ένα με πολύ πυρότουβλο που είχε μέσα ένα καζάνι με μια ανεπίστροφη βαλβίδα στην είσοδο, με θερμόμετρο, και ανακουφιστική βαλβίδα για να μή σκάσει το καζάνι αν υπερθερμανθει. Αυτό έγινε πρίν 35 χρόνια και ακόμα δουλέυει. Χρειάστηκε μόνο μιά φορά να αντικαταστήσει το καζάνι γιατί τρύπησε.

Edited by Gyro Gearloose
Link to comment
Share on other sites

κατ'αρχάς ευχαριστώ όλους για τις ήδη απαντήσεις! :)

 

@ Gyro όχι δε το θέλω για πιάτα μόνο, καθαρά και για μπάνιο κλπ το θέλω σιγά μη με ένοιαζε αν το νερό θα είναι κρύο για τα πιάτα χαχα! να αποκτίσει μαια βιωσιμότητα το σπιτάκι!..

 

@rootbreaker αυτό με τα καυσαέρια δε το είχα σκεφτεί πέρα οτί θα βαραίνουν λόγω ψύξης και θα μου χαλάει τη κυκλοφορία, αλλά είναι κατακόρυφος και δε νομίζω να'χει πρόβλημα. Νόμίζω οτί είναι ανοξείδωτος ο σωλήνας πάντως, οπότε τη βγάζει λογικά.

Δεύτερον για την πίεση δε νομίζω, και 50 (ή και 100) λίτρα να έμπαιναν δε θα ήταν τόσο μεγάλη η πίεση, άλλωστε θα μοιράζεται στα 0.3-0.5 m² της επιφάνειας του σωλήνα, δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο.

 

@dada το σκέφτηκα αυτό με τα καυσαέρια, αλλά για τον τόσο λίγο χρόνο "διέλευσης" δε νομίζω να χάνουν πάνω απο 10 (έστω και 15 μέχρι πάνω) βαθμούς κελσίου και το όλο σύστημα είναι κατακόρυφο, δε νομίζω να μπουκώνει. και η πέτρα στη καμινάδα τζακιού είναι κρύα αλλά τα αέρια φεύγουν (με το κατάλληλο ύψος)

Το άλλο σύστημα που λες δε μ'αρέσει, το είχα σκεφτεί (λίγο διαφορετικό) αλλά θέλω κάτι πιο απλό, μην έχω τον νου μου εκεί, απλά απο.. "σπόντα" να το ζεσταίνει το νερό.

 

@tsak, πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, λόγω του καλού αγωγού, οτί θα ποιάσει και το σύστημα που λέω. Και είναι απλό, ακριβώς γιαυτό επικεντρόνωμαι εκει. Αλλά κοιτάω τις δυνατότητές του, ίσως να'χεις δίκιο και να βγει ανεπαρκές (για πολλά λίτρα). Κατα τ'άλλα πολύ καλό αυτό που δείχνει (αν και να το κατασκευάσεις μόνος σου θα'ναι δύσκολο ή και επικίνδυνο!.. θέλει πολλή προσοχή!)

 

p.s. δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων (στρατός!) δε μπαίνω όσο συχνά θα'θελα, ίσως και μία φορά τη βδομάδα μόνο. Μη νομίζετε οτί δεν εκτιμώ τη βοήθειά σας επιδεί δε μπαίνω! με καίει το ζήτημα ακόμα!!

Edited by SMARTYN89
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.