Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμογέφυρες ισογείου προς υπόγειο ΜΘΧ


zio7

Recommended Posts

Οι θερμογέφυρες του ισογείου προς υπόγειο ΜΘΧ ( της τοιχοποιίας προς δάπεδο, της κολώνας προς δάπεδο και το κατωκασι των ανοιγμάτων ) πολλαπλασιάζονται με το μειωτικό συντελεστή b=0.5 προκειμένου για την θερμομονωτική επάρκεια? Ευχαριστώ…

Link to comment
Share on other sites

Εχεις θερμογέφυρες δαπέδου προς πυλωτή, Δεν βάζεις κατωκάσι. Αυτό είναι του ανοίγματος και ανήκει στη θερμική ζώνη. Αυτά πολ/ζονται με 0,5 στον έλεγχο θερμομ. επάρκειας.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μπορείς να το κάνεις έτσι για απλοποίηση. Δες και στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 σελ. 43 και 44 και στο παράδειγμα της ΜΕΑ του ΤΕΕ σελ. 119.

Link to comment
Share on other sites

Για κατωκάσι έβαλα ΑΚ-16 και 2.00μ οπότε έχω :

 

Σ(bxlxΨ) [W/K] = 1 * 2 * 1.4 = 2.80

 

ενώ για το δάπεδο προς ΜΘΧ τοιχοποιίας έβαλα ΔΠ-24 ενώ για κολώνες έβαλα ΔΠ-11 οπότε έστω για 2.00μ έχω :

 

Σ(bxlxΨ) [W/K] = 0.5 * 2 * 0.6 = 0.60 κ

 

Σ(bxlxΨ) [W/K] = 0.5 * 2 * 0.65 = 0.65

 

Σωστά? Ενώ για την ενεργειακή μελέτη βάζω στους παραπάνω τύπους b το αναλυτικά υπολογιζόμενο?

 

Στο πρόγραμμα της 4Μ βάζω τις θερμογέφυρες προς ΜΘΧ στην στήλη Θερμικές γέφυρες προς εσωτερικό χώρο?

Link to comment
Share on other sites

Το κατωκάσι, όπως είπε και ο Ηλίας δεν το βάζεις στις θερμογέφυρες προς Μ.Θ.Χ.

 

Για τα υπόλοιπα σωστά τα υπολογίζεις, αλλά αφού χρησιμοποιείς το λογισμικό της 4Μ, περνάς στην καρτέλα "Θερμικές γέφυρες προς εσωτερικό χώρο" κανονικά τις θερμογέφυρες, χωρίς τον μειωτικό συντελεστή b = 0,5 τον οποίο τον βάζει μόνο του το πρόγραμμα, εφόσον έχεις επιλέξει στα στοιχεία κτιρίου το "Υπολογισμός επιφανειών σε επαφή με ΜΘΧ με συντελεστή b 0.5 (για έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας κτιρίου".

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα... Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις απαντήσεις σας, το φορουμ τελικά είνα τα σεμινάρια για εμάς και όχι αυτά που θα κάνουμε...

 

Το κατωκάσι γιατί δεν το βάζουμε στις θερμογέφυρες προς Μ.Θ.Χ.? Οπότε σαν μήκος της θερμογέφυρας προς δάπεδο βάζω το συνολικό χωρίς να αφαιρώ το μήκος της πόρτας?

Link to comment
Share on other sites

Σσσσ...!! Μην το φωνάζεις, θα μας ζητήσουν παράβολα...

 

Νομίζω ότι η θερμογέφυρα σε ανωκάσι-κατωκάσι, είναι της θερμ. ζώνης προς εξ. περιβάλλον. Στο ίδιο σημείο το δάπεδο προς πυλωτή δημιουργεί θερμ/ρα προς εξ. περιβ. και μθχ. Οπότε βάζεις το συνολ. μήκος.

Link to comment
Share on other sites

Σσσσ...!! :smile: Οπότε δεν βάζω κατωκάσι και δηλώνω δάπεδο προς πυλωτή (το συνολικό μήκος) με τον μειωτικό συντελεστή b=0.5?

 

Η παρακάτω διευκρινήση τι σημαίνει?

 

Διευκρινίσεις (ΤΟΤΕΕ 2 – παρ. 2.4)

Στην περίπτωση που δημιουργείται θερμογέφυρα σε θέση που διαχωρίζει θερμαινόμενο χώρο με εξωτερικό αέρα και μη θερμαινόμενο χώρο, για τον προσδιορισμό της τιμής της γραμμικής θερμοπερατότητας ο μη θερμαινόμενος χώρος θα λαμβάνεται ως εξωτερικό περιβάλλον. Αφού προσδιοριστεί ο συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας, αυτός διαιρείται διά του δύο και λαμβάνεται ανεξάρτητα για των υπολογισμό των ροών θερμότητας του θερμαινόμενου χώρου προς το εξωτερικό περιβάλλον και των ροών θερμότητας του θερμαινόμενου χώρου προς το μη θερμαινόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι το κατωκάσι το βάζεις στις θερμογέφυρες όπως το ανωκάσι. Προς μθχ δεν είναι.

 

Για την διευκρίνηση νομίζω ότι γίνεται πιο κατανοητό με ένα παράδειγμα.

Πάνε στην θερμογέφυρα ΔΠ-11 του πιν. 16ε.

Αν από κάτω έχεις υπόγειο μθχ τότε προσωρινά θεωρείς τον μθχ σαν <<εξω>>, βρίσκεις τις θερμογέφυρες του δαπέδου σε προεξοχή και αυτό που βρήκες π.χ. 6 W/K το διαιρείς δια 2. Το 6/2= 3 θα πάει στις θερμ. θερμ. ζώνης προς εξ. περιβ. και το άλλο 3 θα πάει θερμ. ζώνη προς μθχ. Στον έλεγχο θερμ. επάρκειας αυτό το 3 θα πολ/στεί με b=0,5 ενώ για την ενερ. απόδοση θα μείνει 3.

Το ίδιο ισχύει και για όποια άλλη θερμογέφυρα δημιουργείται μεταξύ θερμ ζώνης/εξ. περ. / θερμ. χώρο.

 

Κάτι ανάλογο γίνεται και με στοιχεία θερμ. ζώνης που είναι μεταξύ εδάφους και μθχ. Αν έχεις π.χ. κλιμακοστάσιο θερμ. ζώνης που κατεβαίνει σε υπόγειο και μια εξ. γωνία είναι η μισή σε επαφή με έδαφος και η άλλη μισή σε επαφή με μθχ. Θεωρείς όλα <<εξω>>, βρίσκεις την θερμογέφυρα και την μοιράζεις /2. Το μισό προς έδαφος δεν το παίρνεις (είναι προς έδαφος συνεπώς=0) και το άλλο μισό της εξ. γωνίας το βάζεις προς μθχ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστόςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς!!!!!!!!!!!

Λοιπόν σε τοίχο 6μ με μπαλκονόπορτα 2μ ( προς υπόγειο ΜΘΧ) έχω έστω ΔΠ-11: 6μ * 0.65 = 3.9 W/K και βάζω 1.95 W/K προς ΕΠ και 1.95 W/K προς ΜΘΧ ( με μειωτικό συντελεστή) και συγχρόνως βάζω κατωκάσι έστω ΑΚ-16: 2μ * 1.40 = 2.80 W/K προς ΕΠ.

 

Μήπως όμως θα έπρεπε να αφαιρέσω απο τα 6μ θερμογέφυρας ΔΠ-11 τα 2μ μπαλκονόποτρας?

Στην 4Μ μπορώ να βάλω 3μ ΔΠ-11 προς ΕΠ και 3μ προς ΜΘΧ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.