Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντός ζώνης εσφαλμένο τοπογραφικό


Recommended Posts

Συνάδελφοι, σας θέτω το εξής ερώτημα :

Συγκρότημα 6 μεζονετών σε μακρόστενο οικόπεδο (χοντρικά 30 μ χ 140 μ). Χτισμένα με αποστάσεις 5 μ από τα όρια, και με διάσπαση όγκου, ως εντός ζώνης.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ εκτός!

Άρα, πώς υπολογίζω πρόστιμο?

Παίρνω 15μ από τα όρια? ή Θεωρώ ότι, αφού δικαιούται λόγω παλαιότητας την παρέκκλιση των 7,5μ για να εγγραφεί πλευρά 10μ, οπότε παίρνω 30μ - 6μ (διάσταση κάθε κατοικίας) / 2 = 12μ από τα όρια?

Και πώς υπολογίζω την παράνομη διάσπαση όγκου?

Υπάρχει η ερωταπάντηση που μιλάει για άδεια με ψευδή στοιχεία, και λέει όλα με δυσμενείς συντελεστές, αλλά αυτό πρώτον είναι κουλό, δηλ είναι αυτόματη επιβολή ποινών μέσω ερωταπάντησης αντί για δικαστήριο, δευτερον μιλάει για μη άρτιο που ψευδώς έβγαλε άδεια ως άρτιο, ενώ στη δική μου περίπτωση το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ως 4αρι προ του 2004. Άρα,

1) θεωρώ την άδεια ως ισχύουσα ως μη ανακληθείσα, και υπολογίζω υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων βάσει αδείας (υπάρχουν και τέτοιες, δηλαδη < 5μ), αλλά ελέγχω με επιτρεπόμενα τα 15μ ή πχ τα 12μ? είμαι εντάξει απέναντί του? βεβαίωση δύσκολα θα πάρει, εκτός αν κάποιος την πατήσει (παραλίγο και γω φυσικά).

2) θεωρώ ως κακώς εκδοθείσα την άδεια ως προς την απόσταση, οπότε θεωρώ υπέρβαση ο,τιδήποτε είναι μέσα στα 15μ ή στην καλύτερη όπως είπα στα 12μ?

και 3) τί κάνω με την διάσπαση όγκου?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Σε κανέναν δεν έτυχε αντίστοιχο θέμα, ή θίγω αυτά που δε θίγονται?

Αν το έβαζα χωρίς αδεια, αιτιολογόντας στην τεχνική έκθεση ότι κακώς εκδόθηκε όπως εκδόθηκε? Πουθενά δεν προβλέπεται, αλλά πουθενά δεν προβλέπεται πχ πώς να υπολογίσω τη διάσπαση όγκου. Είπε μια κουβέντα η Λεμπέση να μετρήσει σε κάλυψη, αλλά και αυτό κανείς δε το εγγυάται.

Link to comment
Share on other sites

Εντός ζώνης εννοώ εκτός σχεδίου-εντός ζώνης. Αυτοί ενώ μπορούσαν να οικοδομήσουν στα 4 στρ (χωρίς πρόσωπο, η άδεια είναι το 1999), και μπορούσαν να πάνε και στην παρέκκλιση για τα πλάγια όρια λόγω παλαιότητας αγρού (δηλαδή <15 και ως 7,5μ με μέγιστη διάσταση κτιρίου τα 10μ), επέλεξαν να δηλώσουν εντός ζώνης, προφανώς για να περάσουν αλώβητοι από ΕΠΑΕ με διάσπαση όγκου, και δευτερευόντως να πάνε στα 5μ.

Όμως στην πράξη, επειδή και το διπλανό αγροτεμάχιο χτίστηκε από τον ίδιο εργολάβο (ενιαίο συγκρότημα), η απόσταση από το όριο είναι μικρότερη ακόμη και από τα 5μ.

Το θέμα είναι, πώς υπολογίζω εγώ συνάδελφε, (και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον) την απόσταση από όρια και τη διάσπαση όγκου?

 

1) θεωρώ την άδεια ισχύουσα ως μη ανακληθείσα, και υπολογίζω υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων βάσει αδείας (υπάρχουν και τέτοιες, δηλαδη < 5μ), αλλά ελέγχω με επιτρεπόμενα τα τα 5μ, ή τα 15μ ή πχ τα 12μ? είμαι εντάξει έτσι (ρητορική ερώτηση)? βεβαίωση δύσκολα θα πάρει, εκτός αν κάποιος την πατήσει (παραλίγο και γω φυσικά).

ή 2) θεωρώ ως κακώς εκδοθείσα την άδεια ως προς την απόσταση, οπότε θεωρώ υπέρβαση ο,τιδήποτε είναι μέσα στα 15μ ή στην καλύτερη όπως είπα στα 12μ?

ή 3) Θεωρώ ότι κακώς εκδόθηκε και το υπολογίζω χωρίς άδεια?

και τί κάνω με την διάσπαση όγκου?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Η άδεια κακώς εκδόθηκε με αποστάσεις 5μ από τα όρια καθόσον ο γήπεδο (>4000τμ), ακόμα και αν ήταν πράγματι εντός ζώνης δεν δικαούταν αυτή την απόσταση (η παρέκκλιση ισχύει μόνο για γήπεδο <4000τμ).

Οι αποστάσεις που αντιστοιχούν πραγματικά δεν είναι 30μ - 6μ (διάσταση κάθε κατοικίας) / 2 = 12μ, αλλά 15μ από την μία πλευρά και 30μ-6μ-15μ=>7,5μ από την άλλη (μείωση και από τις δύο πλευρές προβλέπεται μόνο όταν δεν αρκεί η μείωση από την μία).

 

 

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία καθώς για άλλο γήπεδο υπάρχει άδεια (κάποιο γήπεδο που απέχει λιγότερο από 500μ από τον οικισμό) και σε άλλο γήπεδο έγινε η οικοδόμηση. Οπότε πρόκειται για κατασκεύη χωρίς καμία άδεια (αφού η άδεια αφορά αλλο γήπεδο) και συνεπώς όλες οι κατοικίες είναι παντελώς αυθαίρετες.

 

Είμαι περίεργος να δώ πώς θα πείσεις του ιδιοκτήτες ότι ισχύουν τα παραπάνω.....

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

OFF TOPIC : Φίλε Αρμενόπουλε, για την δευτερη παρατήρηση συμφωνώ, παραλειψή μου, είναι 15 + 9, αλλά για την πρώτη (αν τα >4 εντος ζώνης δικαιούνται τα 5μ ) μετά από πολύ ψάξιμο με υπαλλήλους πολεοδομίας είχαμε καταλήξει κάποτε (χωρίς να συμφωνούν όλοι φυσικά) ότι ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΖΩΝΗΣ δεν αναφέρει καμία συγκεκριμένη περιοριστική διάταξη, όπως αυτές που αναφέρονται στις υπόλοιπες παρεκκλίσεις. Έτσι, ουσιαστικά αναφέρεται μόνο "ελάχιστο εμβαδό 2 στρ". Δεν προκύπτει όμως πουθενά σαφώς ότι εάν είναι άρτιο κατά κανόνα (δηλ. 4 αρι) δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρέκκλιση (ξαναλέω - μόνο για τα εντός ζώνης, όχι για τις άλλες παρεκκλίσεις όπου υπάρχουν και οι γνωστές διευκρινιστικές κλπ κλπ). Έχει και μια λογική - εντός ζώνης = πιθανόν αύριο εντος οικισμού κλπ.

 

Για το θέμα μου, κλείνω και γω προς την άποψή σου, αλλά όπως λες και συ, άντε να το πεις, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με άνθρωπο που δεν κατοικεί εδώ!

Το θέμα είναι ότι και χωρίς άδεια να το βάλω, κάποιος τρελλός υπάλληλος μπορεί σε 10 χρόνια άνετα να αμφισβητήσει το σκεπτικό μου!

Τες πα το παρακούρασα, θα κάνω την επιλογή μου, καθώς και το σταυρό μου!

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

OFF TOPIC (για να μην μήνει αναπάντητο):

Η κατά παρέκλιση αρτιότητα των γηπέδων εντός ζώνης προβλέπεται στην παρ.2α του άρθρου 1 του ΠΔ της 24-5-85. Κατά παρέκκλιση άρτια είναι δηλαδή όσα έχουν εμβαδόν 2000 έως 4000 τμ (4000τμ και άνω ανήκουν στον κανόνα).

Στην παρ.5 ορίζονται οι αποστάσεις. Για τα κατά κανόνα είναι 15μ (παρ. 5α). Για τα κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2β (δηλαδή για τα εντός ζώνης κατά παρέκκλιση άρτια), η παρ. 5β.ββ ορίζει 5μ . Συνεπώς μόνον για όσα έχουν εμβαδόν <4000τμ προβλέπεται 5μ απόσταση.

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζω το offtopic συνάδελφε γιατί έχει ενδιαφέρον :

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση, τώρα που το σκέφτομαι εγώ η άδεια που είχα βγάλει ήταν με απόσταση ~ 12μ και το αγροτεμάχιο ούτως ή άλλως πληρούσε τις προυποθέσεις και για την παρέκκλιση < 15 και ως 7,50μ κλπ κλπ. Αλλά θυμάμαι ότι είχα καταλήξει στο συμπερασμα μαζί με τους υπαλλήλους της πολεοδομίας ότι πήγαινε και ως 5μ.

 

Και από την άλλη, έστω δύο αγροτεμάχια εντός ζώνης, το ένα με εμβαδό 4 στρ και το άλλο 2 στρ., και μικρή πλευρά και στα δύο αγροτεμάχια 25 μ : αν ήθελες να κάνεις "κατοικία - καταστήματα", εάν ισχύει αυτό που λές, τότε :

α) το κατά παρέκκλιση άρτιο 2 στρ. θα έβγαζε άδεια, με αποστάσεις 5μ

β) το κατά κανόνα άρτιο 4 στρ. δε θα έβγαζε άδεια, λόγω αποστάσεων 15μ.

Δεν είναι παράλογο? (δηλ. το μεγάλο "τιμωρείται" για το εμβαδόν του?)

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι είναι παράδοξο, αλλά όταν υπάρχουν δεκάδες παρεκκλίσεις, υπάρχουν χιλάδες παράδοξα.

Ένα τέτοιο παράδοξο έχει αντιμετωπισθεί με την εγκύκλιο 33/00 και 145/86 για τα κατά κανόνα άρτια γήπεδα της παρ. 2α, τα οποία με εφαρμογή κατά κανόνα αποστάσεων δεν δομούνται, ένω τα όμορά τους κατά παρέκκλιση άρτια έχουν παραδόξως την δυνατότητα οικοδόμησης. Πάρομοιες περιπτώσεις (παντα της παρ.2α) έχουν αντιμετωπισθεί με τις εγκυκλιους 35/88 και 9/93.

Ωστόσο αντίστοιχη ερμηνεία δεν έχω υπόψην μου για τα εντός ζώνης γήπεδα και μέχρι να υπάρξει τέτοια, δεν είναι επιτρεπτή η εφαρμογή αποστάσεων παρέκκλισης σε κατά κανόνα άρτιο γήπεδο εντός ζώνης. Πιθανολογώ ότι αν τηρηθεί η διαδικασία και προκληθεί ερώτημα, το υπουργείο θα αποφανθεί θετικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.