Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λήξη σύμβασης->Ελεύθερος Επαγγελματίας


giorgos80

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Πρώτα από όλα, δεν ξέρω αν έπρεπε να διατυπώσω εδώ τα ερωτήματα μου, αν όχι παρακαλώ να μεταφερθεί στο κατάλληλο θέμα.

 

Εργάζομαι 3 χρόνια ως υπάλληλος γραφείου με σύμβαση αορίστου χρόνου και ασφάλιση στο ΙΚΑ σε μια κατασκευαστική εταιρία και τον Ιούνιο 2011 πήρα το Δίπλωμα μου (Πολ Μηχ) και Οκτώβριο την Άδεια Ασκήσεως.

 

Πριν τα Χριστούγεννα ήρθε ο αριθμός μητρώου από το ΤΕΕ και πριν μερικές μέρες ο αριθμός δύναμης από το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Ετοιμάζομαι να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας αλλά θα εξακολουθώ να δουλεύω για αυτή την εταιρία κόβοντας πλέον αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

 

Θέλω τη βοήθεια σας στις παρακάτω απορίες:

 

1) Εφόσον θα γίνω ελεύθερος επαγγελματίας δικαιούμαι απόλυση από την εταιρία;

Η λογική λέει ναι αλλά θα ήθελα να μου απαντήσει όποιος ξέρει ή έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση.

 

2) Αν δικαιούμαι απόλυση, η αποζημίωση φαντάζομαι θα υπολογιστεί με βάση τα έτη που έχω στη εταιρία. Σωστό;

 

3) Επειδή είμαι απλήρωτος εδώ και κάποιους μήνες, με την υπογραφή της απόλυσης, θα πρέπει να μου καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα; Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να μου δώσει μετρητά και όχι επιταγή. Σωστό;

 

4) Η αποζημίωση από ότι ξέρω έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να μου τη δώσει σε επιταγή και να βάλει όποια ημερομηνία θέλει. Σωστό;

 

5) Από τότε που πήρα το Δίπλωμα θα έπρεπε να είχε αλλάξει η σύμβαση μου;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by giorgos80
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Kαλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις κάποιον εργατικού δικαίου ή λογιστή διότι δεν είναι απλή η περίπτωσή σου. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Τώρα για τα ερωτήματα η εκτίμησή μου είναι η εξής.

1)Εδώ νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Το ότι εσύ θες να το γυρίσεις σε ελεύθερος επαγγελματίας είναι δική σου επιλογή προφανώς και όχι της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθείς από την ισχύουσα σύμβαση κι έτσι δεν παίρνεις τίποτα. Τώρα αν το αφεντικό σου είναι δικός σου άνθρωπος κάτι μπορεί να βρεθεί καλύτερα στην ''μέση λύση'' για να βολεύει και τους 2 σας.

2)Νομίζω τώρα κατάλαβες..

3)Αν τελικά αποφασιστεί με ''κάποιον τρόπο'' απόλυση, ή αν εσύ κάνεις καταγγελία της σύμβασης εργασίας σου επειδή είσαι απλήρωτος αρκετό καιρό, νομίζω ότι λαμβάνεις σχεδόν άμεσα τα δεδουλευμένα...Δικαστικά κινείσαι όμως και στην ουσία χάνεις ταθυτόχρονα άλλα λεφτά για τα έξοδα δικηγόρου, δίκης κτλ. Άρα στην ουσία δεν κερδίζεις και τίποτε έτσι όπως ισχύει με τους περισσότερους εργοδότες και τα παράθυρα που τους αφήνουν -ας είμαστε ρεαλιστές και μην κοιτάμε επακριβώς τους νόμους-.

4)Εδώ είσαι σωστός φτάνει να είναι στο ίδιο λογιστικό έτος της επιχείρησης.

5) Αν η επιχείρηση σ'αντιμετώπιζε σαν επιστήμονα και άνθρωπο σίγουρα θα'πρεπε ήδη να'χει αλλάξει....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση MyMech.

 

1) Αυτοί με ανάγκασαν να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, εγώ δεν ήθελα γι’ αυτό τους ζήτησα να με απολύσουν. Επειδή λέει θα πλήρωναν και ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ δεν τους συνέφερα…

 

3) Πόσα άμεσα είναι το «άμεσα»; Υπογράφω το χαρτί της απόλυσης και μου δίνουν τα χρήματα εκείνη τη στιγμή; Ή το υπογράφω και περιμένω πότε θα θυμηθούν να με εξοφλήσουν;

 

5) Ο μισθός παρέμεινε ο ίδιος μετά την απόκτηση του πτυχίου…

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή είσαι με μπλοκάκι ή με σύμβαση μισθωτού; Η συλλογική σύμβαση πάντως των μηχανικών μετά από πολύ κόπο καλύπτει πλέον έτσι και αλλιώς και τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι", αλλά αν είναι μισθωτός είναι πιο εύκολα τα πράγματα όσον αφορά αποζημειώσεις, εξοφλήσεις, κλπ...

Για να είναι έγκυρη μια απόλυση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλα τα δεδουλευμένα και να έχει γίνει διακανονισμός για την αποζημείωση (υπάρχει από το νόμο συγκεκριμένη διαδικασία για τον διακανονισμό της αποζημείωσης, δεν σου δίνει επιταγή με ημερομηνία όποτε γουστάρει), διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη...

Για όσο θα ισχύουν και αυτά γιατί κυβέρνηση-τρόϊκα καταργούν και τις κλαδικές συμβάσεις....

Link to comment
Share on other sites

Η αποζημείωση υπολογίζεται σαν αποζημείωση υπαλλήλου. Αν δεν σε έχει προειδοποιήσει κάποιους μήνες πριν την παίρνεις ολόκληρη, αλλιώς μισή.

Βλέπε και τον πίνακα εδώ: http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=108

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα,κατάλαβα φίλε. Είναι γεγονός πως λόγω της γενικότερης κατάστασης που οι εργοδότες το'χουν δει σαν ευκαιρία να ζουλήξουμε τα πάντα στο διάβα μας, προσπαθούν να μετατρέψουν πολλούς από μισθωτούς σε ΑΠΥ. Για να μην πληρωνουν τα 2 ταμεία, αυτό αληθεύει.

Άρα υπάρχουν 2 δρόμοι. Είτε μένεις με την σύμβαση αυτή που έχεις και ξεχνάς τα περί ΤΣΜΕΔΕ,ελεύθερο επάγγελμα, να ασκήσεις αυτό που σπόυδασες με υπογραφή και σφραγίδα κτλ., είτε δικαιούσαι και καραδικαιούσαι χρήματα με την απόλυση. Να πονηρευτείς πάντως μην τυχόν και απλά θέλουν να σε στείλουν χωρίς τη ζημιά αυτή και μετά να σου πουν για ποια συνεργασία με ΑΠΥ μιλας?

Σκέψου πάντως πολύ ώριμα πριν αποφασίσεις, οι μέρες τώρα δεν σηκώνουν πολλούς ηρωϊσμούς αλλά από την άλλη κοίτα να μην ξευτιλίζεσαι και από κανέναν. Σκέψου με σύνεση και με λίγη αισιοδοξία να ελπίζεις πως όλα θα φτιάχνουν καλύτερα. Μόνο αυτό μας απέμεινε.

Στάσου με σθένος και υποστήριζε την θέση σου ρωτόντας παράλληλα κι έναν λογιστή που ασχολείται με εργατικά.

 

*Ρε αδερφέ, απλά κοίτα να τακτοποιηθείς με τα λεφτά που σου χρωστάνε και μετά να παίξεις μπάλα όπως γουστάρεις..

Link to comment
Share on other sites

Mymech έχει το δικαίωμα να είναι μισθωτός και ταυτόχρονα να είναι και ελεύθερος επαγγελματίας και να παίρνει δουλειές... Δεν αναιρεί το ένα το άλλο...

Το μπλοκάκι το έχουν "καθιερώσει" οι εργοδότες στον κλάδο πολλά χρόνια τώρα (με την ανοχή μας φυσικά...), απλά με την τελευταία κλαδική σύμβαση οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι απόκτησαν πλέον αντίστοιχα δικαιώματα με τους μισθωτούς (αποζημειώσεις, δώρα, κλπ).

Link to comment
Share on other sites

3) Επειδή είμαι απλήρωτος εδώ και κάποιους μήνες, με την υπογραφή της απόλυσης, θα πρέπει να μου καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα; Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να μου δώσει μετρητά και όχι επιταγή. Σωστό;

4) Η αποζημίωση από ότι ξέρω έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να μου τη δώσει σε επιταγή και να βάλει όποια ημερομηνία θέλει. Σωστό;

Μπορεί να σου δώσει επιταγή. Όμως αν δεν σε εξοφλήσει δεν ισχύει η απόλυση.

Φρόντισε να δεχτείς:

α) Τα χρωστούμενα άμεσα σε μετρητά, όπως σωστά είπες.

β) Την αποζημίωση σε επιταγή τριών μηνών το πολύ. Έχεις δικαίωμα, για επιταγή ημέρας.

Προσοχή! Δεν υπογράφεις αν δεν τα λάβεις ανά χείρας, και τίποτα άλλο εκτός της αναγγελίας στον ΟΑΕΔ και τις αποδείξεις των χρημάτων που έλαβες.

Link to comment
Share on other sites

@ panbak

 

Αυτή τη στιγμή «είμαι στον αέρα» περιμένω να ετοιμάσουν απόλυση.

Μου ζήτησαν να υπογράψω οικιοθελή αποχώρηση αλλά αρνήθηκα.

Δεν έχω κάνει ακόμη έναρξη λόγο φόρτου εργασίας, θα πάω από εβδομάδα στην εφορία.

Υποτίθεται ότι με απέλυσαν στις 31/01/12 αλλά δεν έχουν ετοιμάσει τη χαρτούρα και ανησυχώ, μου φαίνεται ύποπτο.

 

 

@MyMech

 

“Να πονηρευτείς πάντως μην τυχόν και απλά θέλουν να σε στείλουν χωρίς τη ζημιά αυτή και μετά να σου πουν για ποια συνεργασία με ΑΠΥ μιλας?”

 

Αυτό υποπτεύομαι ότι θα γίνει τελικά, γι’ αυτό και δεν θέλω να τους χαρίσω ούτε δεκάρα και δεν θέλω αφού με απολύσουν να παρακαλάω για αυτά που μου χρωστάνε (τους μισθούς που είναι πολλοί).

 

“*Ρε αδερφέ, απλά κοίτα να τακτοποιηθείς με τα λεφτά που σου χρωστάνε και μετά να παίξεις μπάλα όπως γουστάρεις..”

 

Αυτό σκέφτομαι να κάνω. Αν φερθούν σωστά και μου αποδώσουν τα νόμιμα, είμαι διατεθειμένος μετά να δουλέψω για τον ίδιο χαμηλό μισθό (κάτω από χιλιάρικο) και να πληρώνομαι μια τόσο (ένας μισθός κάθε 2-3 μήνες…).

Σε αντίθετη περίπτωση θα διεκδικήσω τα νόμιμα και θα φύγω. Δεν έχει νόημα να δουλεύω χωρίς να πληρώνομαι νομίζω.

 

 

@man21

 

Σκέφτομαι να πάω στον επόπτη εργασίας για να μάθω ποια είναι η διαδικασία για να ξέρω τι να πω, γιατί σίγουρα θα θελήσουν να μου πασάρουν επιταγή για του χρόνου τα Χριστούγεννα.

 

 

Σας ευχαριστώ όλους, πήρα απαντήσεις και μπορώ να ηρεμίσω λιγάκι (όταν σου χρωστάει κάποιος λεφτά αλλά έχει απαιτήσεις και «υφάκι», τότε είναι δυνατόν να μην τρελαθείς; ). Θα ενημερώσω για τις εξελίξεις.

Edited by giorgos80
Link to comment
Share on other sites

Το βασικό είναι αυτό που σου είπε ο man21... Δεν υπογράφεις τπτ αν δεν πάρεις τα χρήματα σου... Και ακόμα και αν τα πάρεις και δεν είσαι σίγουρός ότι πχ η αποζημείωση είναι σωστή υπογράφεις "με επιφύλαξη παντώς νομίμου δικαιώματος μου"...

Από τον επόπτη μην περιμένεις πολλά πέρα από μια ψευτοενημέρωση... Το έχουν ξεφτιλίσει τελείως τον τελευταίο καιρό...

Καλή επιτυχία....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.