Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λειτουργία επιτροπής αυθαιρέτων – ποια η γνώμη σας;


Recommended Posts

ξέρει κανείς

με ποιά (μυστικά) κριτήρια γνωμοδοτούν;;

 

ορίστε το διάταγμα Π.Δ 267/98 φεκ 195Α/21-8-98 με το οποίο συγκροτούνται

και ειδικά το τμήμα του άρθρου 4 (πουθενά δεν αναφέρεται κάτι σχετικό)

 

4. Η ένσταση εξετάζεται από τετραμελή επιτροπή που αποτελείται από τρεις (3) υπαλλήλους της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας και έναν (1) εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων με τους αναπληρωτές τους.

Η επιτροπή συγκροτείται σε κάθε πολεοδομική υπηρεσία με απόφαση του Νομάρχη. Το ένα από τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι τεχνικός υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ.

Αν δεν υπάρχει τέτοιος υπάλληλος ή κωλύεται ορίζεται από τον οικείο Νομάρχη άλλος τεχνικός υπάλληλος του ιδίου κλάδου Π.Ε. από άλλη νομαρχιακή υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ορίζεται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 30 ημερών από τότε που το σχετικό έγγραφο του Νομάρχη περιέρχεται στην τοπική ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Εάν μετά την πάροδο της προθεσμίας δεν έχει ορισθεί εκπρόσωπος, ως τέταρτο μέλος της Επιτροπής ορίζεται εκπρόσωπος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Με την ίδια απόφαση νομάρχη ορίζεται και γραμματέας με τον αναπληρωτή του από τους υπαλλήλους της πολεοδομικής υπηρεσίας.

Της επιτροπής προεδρεύει υπάλληλος του κλάδου Π.Ε. Η επιτροπή έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται τα τρία τουλάχιστον από τα μέλη της και αποφασίζει κατά πλειοψηφία μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της ένστασης. Η προθεσμία αυτή δεν είναι αποκλειστική. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Κατά τη συζήτηση της ένστασης μπορεί να παρίσταται για να εκθέσει τις απόψεις του ο υποβάλλων την ένσταση ή πληρεξούσιος του.

Η επιτροπή μπορεί να αναβάλει μόνο μια φορά τη λήψη της απόφασης, ανακοινώνει δε κατά τη συζήτηση αυτή τη νέα ημερομηνία συζήτησης, η ο ποία δεν μπορεί να γίνει αργότερα από εξήντα (60) ημέρες. Η επιτροπή, αφού εξετάσει τις απόψεις του ενδιαφερομένου, αποφαίνεται οριστικά επί της ένστασης, με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία αναγράφεται πάνω στην ένσταση και υπογράφεται από τα μέλη και τον γραμματέα αυτής. Της απόφασης λαμβάνει γνώση ο ενδιαφερόμενος, υπογράφοντας αμέσως. Αν αρνηθεί να υπογράψει ή δεν είναι παρών, γίνεται σχετική ενυπόγραφη σημείωση από τον γραμματέα της επιτροπής. `Αλλη ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο δεν απαιτείται.

Η απόφαση της επιτροπής είναι οριστική.

Αν απορριφθεί η ένσταση το αυθαίρετο κατεδαφίζεται μέσα σε 10 ημέρες από την έκδοση της απόφασης είτε από τον κύριο ή τους συγκυρίους του αυθαιρέτου είτε από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, τα δε πρόστιμα όπως τελικά οριστικοποιήθηκαν από την επιτροπή, βεβαιώνονται στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία εισπράττονται ως δημόσιο έσοδο και αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Τα μέλη της επιτροπής ωφείλουν και έχουν αρμοδιότητα να εξετάσουν ΜΟΝΟ αυτά που προβλέπει το ίδιο διάταγμα ότι μπορείς να αμφισβητήσεις με ένσταση. Δηλαδή:

 

Η ένσταση, που ασκείται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης στο αυθαίρετο, κατατίθεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία. Μαζί με την ένσταση πρέπει να κατατεθούν και αντίγραφα των στοιχείων που αποδεικνύουν τις απόψεις, που υποστηρίζει αυτός που υποβάλλει την ένσταση, και αφορούν την νομιμότητα του κτίσματος ή την εξαίρεσή του από την κατεδάφιση. Επιπλέον δύνανται να εκτίθενται απόψεις και στοιχεία που αμφισβητούν την ορθότητα της εκτίμησης της αξίας του αυθαιρέτου και υπολογισμού των προστίμων, που αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας.

 

 

Συνεπώς η επιτροπή κρίνει:

1. Αν κακώς κάτι χαρακτηρίστηκε αυθαίρετο με την αυτοψία ενώ είχε άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό στοιχείο που υπήρχε ήδη κατά τον χρόνο ελέγχου.

2. Αν για τα τμήματα που χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα και πράγματι είναι τέτοια, έχει υπολογιστεί σωστά το πρόστιμο.

 

Οτιδήποτε άλλο, εκφεύγει κατά την άποψή μου των αρμοδιοτήτων της επιτροπής, διότι απλούστατα δεν προβλέπεται να μπορεί να γίνει ένσταση για αυτό ενώπιόν της.

Link to comment
Share on other sites

armenopoulos

μα αν η επιτροπή δημιουργήθηκε-συγκροτήθηκε μόνο και μόνο

α. για να εξετάζει αν υφίστανται ή όχι νομιμοποιητικά στοιχεία και μόνο αυτά ή

β. μόνο τυχόν διαφορές στον τρόπο υπολογισμό του προστίμου

 

αυτά θα μπορούσαν να γίνουν από μόνο έναν υπάλληλο

όπως γίνεται και όταν υποβάλλεται ο.α με υφιστάμενα κτίρια

 

ποιος ο λόγος ύπαρξης της, έτσι για τα μάτια του κόσμου;;

 

Έχω τη γνώμη ότι ως επιτροπή έχει πιο αυξημένες αρμοδιότητες απ’ αυτές ενός και μόνον υπαλλήλου και

ότι επομένως μπορεί κάλλιστα να αθωώσει ένα κοτέτσι π.χ ή ένα σκυλόσπιτο ή γενικά μια αυθαιρεσία που δεν δημιουργεί εκμεταλλεύσιμο χώρο π,χ μεγάλωμα ενός εξώστη ή μια ζαρντινιέρα ή την αλλαγή μιας όψης (που εκ του νόμου θεωρούνται αυθαιρεσίες)

 

περιπτώσεις δηλαδή που μόνο γραφειοκρατία δημιουργούν και απασχολούν επί πλέον Δημ Υπηρεσίες άσκοπα, χωρίς να θίγουν το περιβάλλον για το οποίο είναι αρμόδιοι αυτοί και η υπηρεσία τους

 

armenopoule

που και πως μπορώ να κάνω ένσταση σε β’ βαθμό αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και το αυθαίρετο κατεδαφίζεται όπως αναφέρεται στο ίδιο Π.Δ;

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα στις αρμοδιότητες της επιτροπής δεν είναι αυτά που αναφέρεις (να κρίνει δηλαδή "μικρές" παραβάσεις - άλλη διαδικασία προβλέπεται για τις μικροπαραβάσεις)

 

Οι αποφάσεις της επιτροπής προσβάλονται στα διοικητικά εφετεία.

 

Πάντως άλλο τι κάνει η επιτροπή και άλλο τι αρμοδιότητες πραγματικά έχει.

 

΄Εχω πετύχει σε συνεργασία με καλό δικηγόρο ακύρωση απόφασης επιτροπής όχι γιατί κατά την ουσία είχε λάθος αλλά γιατί έκανε πράγματα για τα οποία δεν ήταν αρμόδια. Συγκεκριμένα η ένσταση είχε γίνει από τον πελάτη χωρίς την δική μου συνδρομή (ισχυρίστηκε ότι η αποθήκη που χαρακτηρίσθηκε αυθαίρετο είναι προ του 55, ενώ καταφανώς δεν ήταν). Η επιτροπή όφειλε λοιπόν να εξετάσει κατά πόσον το κτίριο ήταν όντως πρό του 55 ώστε να κρίνει έαν ορθά χαρακτηρίστηκε αυθαίρετο. Κατά την εκδίκαση και επειδή ο ιδιοκτήτης προσκόμισε απλώς υπεύθυνες δηλώσεις για τον χρόνο κατασκευής, η επιτροπή αποφάσισε να κάνει αυτοψία. Κατά την αυτοψία διαπίστωσε ότι στον αγρό, σε άλλη θέση υπήρχε και άλλο αυθαίρετο κτίριο αρκετά μεγαλύτερο από το ήδη χαρακτηρισμένο. Απέρριψε λοιπόν την ένσταση (αφού το αυθαίρετο δια γυμνού οφθαλμού προέκυπτε ότι είναι πρόσφατη κατασκευή) και επιπλέον επέβαλε πρόστιμο και για το δεύτερο κτίριο.

Στην προσφυγή που καταθέσαμε, ζητούσαμε την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής διότι προέβει σε χαρακτηρισμό του δεύτερου κτιρίου ως αυθαιρέτου και την επιβολή προστίμων ενώ δεν είναι αυτό στις αρμοδιότητές της.

Το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή, ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής και ανέπεμψε την υπόθεση στην διοίκηση για νέα κρίση (διότι η διαπίστωση, ο χαρακτιρισμός και υπολογισμός των προστίμων γίνεται από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της πολεοδομίας και όχι από την επιτροπή - δεν μπορεί η επιτροπή να χαρακτηρίσει νέα αυθαίρετα, αλλά μόνο να κρίνει όσα έχουν ήδη χαρακτηρισθεί).

Εντωμεταξύ ο πελάτης μου κατεδάφισε το δεύτερο αυθαίρετο και έτσι, τόσο κατά την εκ νέου εκδίκαση της ένστασης από την επιτροπή όσο και κατά την νέα αυτοψία από τον αρμόδιο υπάλληλο της πολεοδομίας, αυτό δεν βρέθηκε και συνεπώς ο πελάτης (που έβγαλε μόνος του τα μάτια του με την ένσταση) πλήρωσε τελικά μόνον το πρόστιμο που είχε εξαρχής επιβληθεί.

 

Από την άλλη γνωρίζω και περίπτωση που μέλη της επιτροπής, επικαλούμενα "κοινωνικούς λόγους" διέγραψαν πρόστιμα αυθαιρέτων και μετά από ενέργειες αυτού που είχε κάνει την καταγγελία, βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε ποινικά δικαστήρια και μάλιστα καταδικάστηκαν.

Link to comment
Share on other sites

armenopoule

 

ευχαριστώ φίλε μου για την ενασχόλησή σου

 

αλλά αφ' ενός σύμφωνα με το Π.Δ 267 άρθρο 4 (που ανήρτησα ήδη) το πρόστιμο οριστικοποιείται,

αφ' ετέρου υπάρχει και η εγκύκλιος 1/ 7-2-12 (ίσως να κάνω και λάθος μπορεί να αναφέρεται στον 4012)

με την οποία οι υπάλληλοι πολεοδομιών είναι υποχρεωμένοι πλέον το πρόστιμο να το δηλώνουν επί ποινή μέσα σε

15 ημέρες το αργότερο

 

τί μπλέξιμο είναι αυτό, με τα τις νομοθεσίας

πότε επομένως θα πάω στα διοικητικά δικαστήρια-πότε θα βγει απόφαση;

μέχρι τότε θα τα του κρατάνε από τον μειωμένο μισθό του για καμιά 4-5 μήνες

Link to comment
Share on other sites

Για προσφυγή στο διοικητικό εφετείο υπάρχει προθεσμία (νομίζω 30 ημέρες - δεν είμαι σίγουρος). Συμβουλέψου δικηγόρο. Ταυτόχρονα με την προσφυγή μπορεί να κατατεθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης η οποία εκδικάζεται γρήγορα (και τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται μέχρι την οριστική απόφαση του εφετείου η οποία αργει....)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

καλησπέρα σας

στην ενσταση της επιτροπης αυθαιρετων που εκανα προσκομησα αντιγραφο οψης κτιριου απο τη σειρα του ιδιοκτητη.Η επιτροπη αυθαιρετων δεν το ελαβε καθολου υπ οψιν και εξετασε μονο το σχεδιο των επικυρωμενης κατοψης που εφερε ο αντιδικος.Να σημειωσω οτι οταν πηγα να παρω εγω αντιγραφα σχεδιων ο φακελος ειχε χαθει(πηρα βεβαιωση) ενω ενα μηνα πριν ο αντιδικος ειχε επικυρωμενα σχεδια της σειρας της πολεοδομια ΧΩΡΙΣ το σχεδιο της οψης που με δικαιωνει,....

Γραφει καπου επισημα οτι τα αντιγραφα σχεδιων στις ενστασεις πρεπει να ναι επικυρωμενα;;;;πως να επικυρωσω το σχεδιο της σειρας του ιδιοκτητη;

Link to comment
Share on other sites

Η πολεοδομία επικυρώνει τα σχέδια του ιδιοκτήτη ως "από το αρχείο του ιδιοκτήτη".

Πολύ ύποπτο αυτό με τον χαμένο φάκελο και την επικυρωμένη κάτοψη. Από πότε είναι αυτή η επικύρωση και πότε χάθηκε ο φάκελος; Και ποιος πήρε τελευταίος αυτόν το φάκελο πριν χαθεί...;

Link to comment
Share on other sites

χαθηκε περιπου δυο μηνες μετα απο τοτε που εδωσε επικυρωμενα αντιγραφα στον αντιδοικο...

 

μηπως ξερετε αν στις ενστασεις αυθαιραιτων απαιτουνται επικυρωμενα σχεδια;;;Μου κανει εντυπωση που δεν μου ειπαν οτι θα επρεπε να επικυρωσω το αντιγραφο της οψης του ιδιοκτητη.Στις επιτροπες αυθαιρετων προσκομιζα μαζι με το αντιγραφο και το πρωτοτυπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.